• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Schrijver Leo Balai en archeoloog Jerzy Gawronski willen onderzoeken of het wrak van het slavenschip Leusden opgespoord kan worden. Het slavenschip zonk in 1738 aan de monding van de Marowijnerivier. Gisteren tijdens een persconferentie maakten zij hun plannen bekend.

Dat meldt de De Ware Tijd. Balai, schrijver van het boek ‘het slavenschip Leusden’ en Gawronski zijn deze week in Suriname om meer over de slavenboot te weten te komen. Voor zover bekend bestaan er geen historische documenten over het zinken van dit schip van de West Indische Compagnie.

Zandbank
Wel is bekend dat er 660 Afrikaanse gevangenen verdronken doordat het schip tegen een zandbank aankwam. Indien er resten van het wrak bewaard zijn gebleven levert dat niet alleen nieuwe informatie op over de gebeurtenis zelf, maar volgens Balai ook historisch en archeologisch nieuwe informatie over de trans-Atlantische slavenhandel.

Onderzoek
Het is de bedoeling van Balai en Gawronski om met betrokkenen te praten en zodoende meer over de plek van de ramp te weten te komen. De historische en maritieme kennis die zij hebben, willen de heren op hun beurt via lezingen weer delen met zoveel mogelijk andere mensen. Dit weekeinde gaan zijn naar de Maronijnerivier om het onderzoek te doen.

4 reacties op “Onderzoek naar gezonken slavenschip ‘Leusden’”

 1. @huh, Afrikaanse stammen wilde ook nog wel hun eigen criminelen verkopen aan de witjes. moordenaars en verkrachters werden zo op transport gezet.

 2. @huh, meestal waren de slaven krijgsgevangenen van interne afrikaanse oorlogen, die door de winnaar doorverkocht werden aan de slavenhandelaren en toen vervoerd.

  ver voor de geneefse conventies gingen winnaars vaak zo met verliezers om

 3. Vraag me af wat voor ”misdaad” die 660 Afrikaanse gevangenen begaan hadden.

 4. Met ‘betrokkenen’ praten? Die moeten dan wel heel oud zijn.
  Zijn er ook nog zeelieden verdronken, of maakt dat niet uit?