• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Staten roepen ministers José Jardim (Financiën), Steven Martina (Economische Ontwikkeling) en Ben Whiteman (Gezondheid) op het matje, om hun positie over het nieuwe ziekenhuis toe te lichten. De bouw had in 2011 moeten starten, maar onenigheid over de locatie gooide roet in het eten.

Professor Bob Pinedo bracht in mei 2010 het nieuws naar buiten dat er begin 2011 gestart zou worden met de bouw van een nieuw ziekenhuis in Groot Piscadera. Voor de bouw werd de Fundashon Hospital Nobo (FHN) speciaal opgericht. Nadat in oktober 2010 het kabinet van Gerrit Schotte zijn intrede nam, werden de plannen gewijzigd.

Locatie
De regering-Schotte zag het Deventermodel voor het ziekenhuis niet zitten en de FHN werd kort daarna opgeheven. Toenmalig minister van Gezondheid Jacinta Constancia maakte in juni 2011 bekend dat het nieuwe ziekenhuis in het tweede kwartaal van 2012 op het terrein naast de UNA zou komen. De toenmalige regering gooide vervolgens de plannen om en wilde de bouw verhuizen naar het Amstelterrein. Daarna barstte de discussie over de locatie; het terrein naast de UNA, het Amstelterrein of een nieuw ziekenhuis waar Sehos nu staat. Met als gevolg dat er tot nu toe geen duidelijkheid is over de bouw van het nieuwe ziekenhuis. De Openbare Commissievergadering start donderdag om 09.00 uur.

10 reacties op “Nieuw ziekenhuis op agenda Staten”

 1. @Angelo, Een partij oprichtten door kritische Nederlander(s), dat is al eens geprobeerd, ik laat ( mits men dat zelf wil, men leest mee) de reacties aan hen over die daarbij betrokken waren, en wat er gebeurde. Het was niet echt positief de houding van “anderen”.

  Verder is het ook wat een naïeve gedachte, het zou dan om ander zaken gaan dan de inhoud van hetgeen er aan de orde zou zijn. De staten staan/stonden zo af en toe al bol van het racisme, (kijk maar hoe men bijvoorbeeld openlijk Chinezen en Libanezen bekritiseerde) en dat zou dan alleen maar erger worden. Het zou weer neer komen op het feit dat “men de macht wil overnemen”, en men zou voorbij gaan aan de goede bedoelingen.
  De echte “machthebbers ” van dit eiland tolereren absoluut niet dat dit zou gebeuren. We weten allemaal hoe hier met democratie wordt omgesprongen, geen schijn van kans dus zeker niet in het huidige politieke klimaat.

 2. @Angelo, Wij kunnen wel voor jullie gaan vissen maar is het niet beter dat wij jullie leren om te vissen zodat je zelf je visje kan vangen?
  Gebruik ons advies om er wat van te maken want we weten wel dat jullie het kunnen maar neem dan ook wat aan van ons!

 3. @clownesk Geen slecht idee. Een nachtje cruiseship is in ieder geval goedkoper dan een nachtje Sehos. Het eten is er nog beter ook.
  @Angelo Ik denk dat niemand zit te wachten op een makamba partij. Dit is ook niet waar we met onze SAMENleving naar toemoeten. We zijn uiteindelijk al een grote meltingpot met nu nog wat groeperingen als Indiers, Chinezen, Joden, Arabieren, Portugezen en Nederlanders. Deze grenzen vervagen met de tijd. Je moet kritiek nooit zien als een aanval maar als feedback. Aan lange tenen heb je niets. Van feedback kun je leren.
  Het is jammer dat de hebzucht van de politici verlammend werkt op de ontwikkeling van onze samenleving. Als ik een beetje tussen de regels door lees is de regering gevallen om de bouw van een ziekenhuis en omdat meneer Asjes niet kan wachten om premier te worden. Met dit abrupte eind van ons takenkabinet heeft Nederland al het vertrouwen verloren in onze huidige generatie politici. Daar waar men eerst lovend was over Curacao worden we nu over een kam geschoren met Sint Maarten. Dit is absoluut niet in het algemene belang van de Curacaose samenleving. Aruba die er economisch veel slechter voor staat dan Curacao heeft wel het vertrouwen van Nederland. En wat blijkt Nederland is bereid Aruba de helpende hand te bieden. Curacao heeft ontzettend veel potentie, maar het blijkt dat ook onze grote leider Wiels niet de juiste maat van de tambu weet te spelen. Hopi skuma i tiki chokolati. We glijden steeds verder af.

 4. @anonymous,

  Ik vertrouw Wiels en PS op dit punt (en andere..) niet. Nu hij ziet dat het misgaat, trekt hij zijn keutel in. Voor welke partij zit Whiteman in de regering?
  Als Wiels het buiten de politiek wilde houden, had hij Whiteman wel teruggefloten. In de eerste PS/MFK regering heeft Wiels meer ministers voor minder en sneller gewipt. Bij Wiels is er een (opportunistische) discrepantie tussen woorden en daden.

  Voorbeeld ” Minister Bernard Whiteman, belast met de portefeuille Gezondheid, heeft zaterdag een informatieochtend georganiseerd over het nieuw te bouwen ziekenhuis. De bijeenkomst werd goed bezocht door vertegenwoordigers van de instanties die betrokken zijn bij het nieuwe ziekenhuis.” Dat was in februari van dit jaar…. Passieve politiek?

 5. Kijk Ik snap best wel dat sommigen van de nederlandse community in Curacao zat is van de “corrupte regering”‘

  Wat ik niet begrijp is dat jullie nooit een eigen partij hebben opgericht om ook politiek actief te zijn. Want als ik bepaalde forums lees hebben juliie talloze experts die alle problemen van Curacao kunnen oplossen. Dus ik moedig jullie aan om z.s.m een politiekpartij op te richten.

  Ik vind het heel triest dat jullie alleen aan de zijlijn (forums,facebook etc) kritiek durven te geven op alles wat slecht gaat op Curcao, en helemaal niks doen om problemen aan te pakken.

  Ow voor degenen die zullen zeggen van ja de curacaose gemeenschap zullen ons niet begrijpen etc etc. Als jullie duidelijke boodschapen naar voren brengen dan zal iedereen jullie begrijpen. Ga vaker met de YDK om en stoppen met denken vanuit de misplaatse superiotiteitsgevoel!!!!

  A.W.

 6. Dé oplossing. Maak het nieuwe ziekenhuis op een “cruiseschip”, dan kan je blijvend telkens van locatie veranderen :-))

 7. Als ik 10% kreeg van alle tijd (uitgedrukt in guldens) van al het jaaaaarenlange politiek geouwehoer hierover, en 10% van al het uitgegeven geld aan consultancy en planning en ontwikkelingskosten, de fondsen ter beschikking gesteld door wat eens onze grote sponsor was(Nederland) dan zou ik Curaçao een ziekenhuisje cadeau kunnen geven.

  Onvoorstelbaar hoeveel men hier kan uitgeven, maar met als triest resultaat dat er nog steeds niets, maar dan ook helemaal niets van de grond is gekomen. Gefeliciteerd Curaçao met het zoeken naar het juiste vriendje om de pastechi`s aan te kunnen geven vwb het terrein en het andere in de zak te steken geld.
  Gefeliciteerd met het eindeloos praten, gefeliciteerd met de besluiteloosheid, gefeliciteerd met de angst die een volwassen beslissing steeds maar in de weg staat.

  Nu hebben we geen geld meer, nu is het weer te laat, en maar weer eens zien wat nu verder, de volgende regering misschien? En de terechte claims die gaan volgen als de onbetrouwbaarheid van de beslissingen hier genomen duidelijk zal worden, daar heb ik het maar even niet over.

  Op een zelfde wijze werd een oncologisch centrum hier de nek omgedraaid, we leren hier niets maar dan ook helemaal niets.
  Puberaal zelfoverschattend en zelfingenomen gedrag en zakkenvullers geven hier de toon aan, het volk kan barsten, tot ze even nodig zijn bij de verkiezingen.

 8. @meneer maaskant, bent u echt zo slecht geïnformeerd?o.g.heeft Wiels de laatste 2 weken herhaaldelijk horen zeggen dat betreffende de bouw van het ziekenhuis hij faliekant tegen bemoeienis van de politiek is.hij vint dat de politiek niet met de bouw van het ziekenhuis moet bemoeien anders zal er nooit een ziekenhuis gebouwd worden.

 9. Continuing soap serie.

 10. Als de politiek zich er niet mee had bemoeid, was het ziekenhuis er waarschijnlijk al geweest.

  Het ziekenhuis blijft een Soap. In het kabinet zijn onderling geen problemen, maar de ene minster vertrouwt de ander niet en vraagt een “second? ” opinion. Het is duidelijk dat Whiteman de kwaliteiten van zijn collega Jardim in twijfel trekt. Juist bij een professioneel “takenkabinet” zou dit niet moeten.

  Maar Whiteman zit er voor Wiels en die moet dus nu vertragen, anders gaat het misschien toch niet zoals Wiels wil. Hoezo, geen politiek kabinet?? Als Whiteman terug wil in het volgend kabinet zal hij toch naar Wiels moeten luisteren, dus een “second opnion” of een volgende, net zo lang tot het loopt zoals Wiels het wil. Waar is het professionele respect voor de collega’s van Financien? Die zuigen het uit de duim?

  Denken de Staten nu iets te kunnen bijdragen?