• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De zeldzame Pylopagurus Discoidalis, een soort heremietkreeft, is voor het eerst in levende lijve gezien. De heremietkreeft werd onlangs ontdekt door onderzeeër Curasub niet ver van de kust van Curaçao. Dit meldt het NBC News.

Voorheen was het diertje alleen bekend door dode, gedroogde exemplaren van meer dan een eeuw geleden. De duik werd uitgevoerd in het kader van het Smithsonian’s Deep Reef Observations Project. Op een diepte van 50 tot 100 meter werden de drie kreeftjes verzameld waarna de sub ze naar een aquarium bracht, waar ze werden gefotografeerd. “Dit zijn de eerste foto’s van de levende dieren ooit genomen”, aldus Rafael Lemaitre, een onderzoeks-zoöloog bij het National Museum of Natural History in Washington.

Schelp
Net zoals andere heremietkreeften gebruikt ook dit soort schelpen van andere dieren, voornamelijk van weekdieren, om in te leven. Echter heeft dit soort meer moeite met het vinden van een geschikte schelp die om hun zeldzame, buisvormige lichaam past. Wat nog meer opvallend is aan dit dier is zijn schaar; een schildvormig aanhangsel dat de schelp stevig en precies afsluit wanneer het dier zich gealarmeerd voelt. Het andere uiteinde van de schelp kan ook worden afgesloten door de heremietkreeft met het staartvormige einde van zijn lijf.

Uniek
Lemaitre: “Het project waar deze duik onderdeel van is, biedt een buitengewone kans voor taxonomen als ikzelf om directe observatie te maken van diersoorten die voorheen alleen bekend waren van goed bewaarde, maar kleurloze, exemplaren uit museumcollecties.” Er is nog niet veel bekend over hoe deze kleine heremietkreeften leven. “We weten heel weinig over de biologie van dit soort, behalve dat het bestaat en op welke diepte en geografie dat is”, gaat Lemaitre verder. Nadat enkele van de verzamelde kreeftjes stierven, is hun DNA afgenomen wat momenteel wordt geanalyseerd om de evolutionaire geschiedenis te begrijpen.

De zeldzame Pylopagurus Discoidalis gefotografeerd door Barry Brown

1 reactie op “Zeldzame kreeft bij Curaçao gevonden”

  1. Dit is wel bijzonder nieuws