CURAÇAO – De inspecteur van de Gezondheidszorg, Jan Huurman, krijgt geen contractverlenging. Zijn opvolging wordt lokaal ingevuld. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg aan voorbijgangers wat ze vonden van het vertrek van Huurman en wat ze verwachten van diens opvolger.

Ordu (77) vindt het jammer dat Huurman vertrekt. “Ik had hem graag zien blijven. Natuurlijk! Hij had zijn taak af moeten kunnen maken.”

Kwalificaties
Wat voor iemand moet het vertrek van Huurman opvullen? Andrew (29): “Het hangt af van zijn achtergrond en of hij een onderneming zoals deze op niveau kan brengen. Het maakt mij niet uit of hij hier vandaan komt, als hij maar een managementachtergrond heeft die gericht is op de gezondheidszorg.” Wim (75) sluit zich daarbij aan. “Als hij maar kwalificaties heeft. Kijk Huurman weet hoe dingen gaan, spreekt zijn taal, dus ik neem aan dat ze iemand nemen die op dat niveau meekan.”

Vriendjespolitiek
“Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt met zijn opvolging. Tenzij er een politieke benoeming uitkomt. Dan wordt het moeilijk”, vindt Ordu. Cesar (63) gaat niet uit van vriendjespolitiek. “Misschien hebben ze straks wel iemand die beter is. Het maakt mij niet veel uit, als hij zijn werk maar doet.”

Beleid
Wat voor beleid moet Huurmans opvolger voeren? De mensen zijn tevreden met het werk van Huurman. “Zijn opvolger moet continuïteit brengen, dan is het goed”, stelt Andrew. Wim: “De continuïteit hoeft nu niet in gevaar te komen. Deze baan gaat om motivatie. Dat er voldoende capaciteiten zijn op het eiland, is zeker. Die mensen moeten we een kans geven om het waar te maken. Als het een profesional is, moet hij ook niet bang zijn om harde maatregelen te nemen. Dan kan hij opstappen.””

Opvolging
“Er zijn veel mensen naar het buitenland gegaan voor opleidingen, er zijn er daar ook genoeg van Curaçao afkomst in het buitenland. Die kun je terughalen, maar dan moet je ze wel op dezelfde manier waarderen als meneer Huurman. Hou rekening met loonschalen die ergens anders gelden. Dan kun je echte kwaliteit neerzetten”, vindt Wim.

3 reacties op “‘Continuïteit niet in gevaar na vertrek Huurman’”

 1. We zullen zien.

 2. klinkt misschien vervelend maar vreemde ogen dwingen, niet alleen de gezondheidszorg die geïnspecteerd word maar ook de medewerkers die afhankelijk zijn van een goede leider.
  we zullen genoeg goed opgeleiden hebben die deze functie aan kunnen maar met een kleine gemeenschap zoals hier heb ik liever iemand die geen familie heeft hier op het eiland.

 3. ik verwacht niet veel van een nieuwe benoeming.
  Huurman kon onafhankelijk zijn.
  de nieuwe persoon (lokaal waarschijnlijk) zal minder kunnen presteren omdat de eiland mentalitieit is: pappen en nathouden.
  geen harde beslissingen zullen er genomen durven worden.
  omdat op een eiland altijd iedereen van elkaar afhankelijk is.
  kijk naar de politie, justitie en de politiek iedereen is altijd bezig zijn eigen straatje schoon te vegen.
  maar een harde, noodzakelrijke beslissing durft hier niemand te nemen.