CURAÇAO – “Op de Curaçaose leenmarkt zijn telkens meer kredietverstrekkers actief. Tegelijkertijd is de schuldenproblematiek een monster geworden voor duizenden mensen en gezinnen”, meent Alex Rosaria, partijleider van PAIS. In een brief aan de Centrale Bank pleit Rosaria voor meer regels.

Hij wil dat met er meer transparantie komt over leningen, reclamespotjes voor leningen en kredietwaardigheid van mensen. Wat de partijleider ook veel zorgen baart, is het feit dat steeds meer zogenaamde ‘loan sharks’ die daarvoor geen vergunning hebben, krediet verstrekken tegen woekerrente aan mensen die niet kunnen terugbetalen.

Sociale ellende

Volgens de partij leidt de schuldenproblematiek tot veel ‘sociale ellende’ op ons eiland. “Wekelijks krijg ik als Statenlid te maken met mensen die hun schulden niet kunnen terugbetalen, die hierdoor relationele problemen ondervinden of die bijvoorbeeld uit hun huis moeten als gevolg van schulden,” aldus Rosaria.

Aanpak
Rosaria zegt dat de schuldenproblematiek niet één, maar verschillende oorzaken heeft. “Kredietverstrekkers moeten transparant zijn voor wat betreft alle voorwaarden van de lening die zij vestrekken, wat ook moet gelden voor de spotjes”, aldus partijleider. “Tevens moet worden toegezien of iemand kredietwaardig is, en mensen die een lening aanvragen, na aftrek van de afbetaling nog voldoende geld overhouden om in hun levensonderhoud te voorzien.” Voor wat betreft de ‘loan sharks’ moeten de Centrale Bank en de Openbare Ministerie volgens Rosaria actiever gaan aanpakken en straffen.

8 reacties op “PAIS: ‘aandacht voor schuldenproblematiek’”

 1. @ henki. Je moet ook bij de belastingdienst, SVB etc. gewoon niet betalen als Jamaloodin, El Hakim e.a. en het kost je geen cent rente.

 2. Politiek, banken, en accountentburo’s…hebben alle macht, maar wie controleert de contorleur?

 3. inderdaad moeten we ons leen beleid veranderen, dus geen bon di 10 luna, geen acceptatie van kredietbonnen , sommige mensen krijgen 300, 00 gulden en moeten aan de eind van de maand 360 gulden terug betalen.
  De supermarkten doen er gewoon aan mee, zolang dat zo is kunnen deze criminelen gewoon doorgaan.
  want criminelen zijn het, ik denk niet dat ze belasting aangeven, mensen in loondienst hebben.
  de Supermarkten verbieden dee vorm van bonnen te accepteren en als je het wel doen oppakken als lid van een criminele organisatie.

 4. Met geld leren omgaan, leer je vaak al thuis bij je opvoeding of duidelijk niet ……….
  Je koopt iets als je het kan betalen / ècht nodig hebt. Dus bijvoorbeeld NIET een nieuwe en overdreven grote (PATSERIGe) auto om enkel jouw omgeving te imponeren. Of andere onnodige luxe artikelen.
  De gehanteerde rentetarieven zijn meestal gewoon crimineel te noemen!
  Met geld om kunnen gaan, ahum. Kijk in de supermarkt als het salaris net binnen is (help!) en vervolgens op de helft van de maand …….. Maar ja, dan kan er gelukkig twee weken gelijnd worden, haha.

 5. Aan de andere kant. De regering zelf vraagt meer belastingen, alles wordt maar duurder. Onbegrijpelijke redenen om de benzine en elektra prijzen kustmatig hoog te houden, airport tax wordt duurder.. Mensen moeten toch wat om te overleven!

 6. Dit probleem is wereld wijd. Beginnen bij het begin leer mensen dat zij niet meer geld kunnen uitgeven dan dat er binnen komt. Waarschijnlijk is voor Curaçao een bureau krediet regestratie wel de oplossing. Maja als ze niet op legale manier een lening krijgen zoekt men geld en bonnen bij de loan sharks……..

 7. Kredietverstrekkers zijn altijd haaien en er is niets voor niets het gezegde: ‘doorlopend krediet is doorlopend verdriet.’ Kredietverstrekking (ook door reguliere banken!) zou over het algemeen verboden moeten worden van overheidswege en alleen verstrekt moeten worden bij plannen die latente waardevermeerdering beogen, als daar zijn: een verbouwing, investering in een bedrijf, etc. Geen creditcards verstrekken aan mensen die geen vast contract hebben en krediet dus alleen in uitzonderlijke gevallen. Nu kan iedere ‘gek’ zomaar krediet aanvragen. De meesten zijn heus niet zo dom om dat te doen, maar ja, je raad het al weer: de (mentaal) zwakkeren worden verleid en trappen erin. Niet alleen hier, maar ook in continentaal Nederland moet veel betere regulering komen dienaangaande. Het is altijd de onderklasse die zo stom is te lenen en juist zij zouden door de overheid beschermd moeten worden!
  Ik vrees dat Rosaria gewoon weer eens wat zegt, maar er verder niets mee doet. Toch zou je dat moeten doen, Rosaria! Ben benieuwd wat we hier nog van gaan horen. Ik vrees van niks…

 8. Een groot probleem is, dat de leners niet de waarheid over alle schulden vertellen en dus krediet krijgen op basis van onvolledige gegevens.