• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oud-premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannië is overleden. De ‘Iron Lady’  is vanochtend (Engelse tijd) aan een beroerte bezweken. Dit hebben haar kinderen Mark en Carol via Thatchers vroegere woordvoerder Tim Bell laten weten. Thatcher is 87 jaar geworden.

De Conservatief Thatcher is elf jaar regeringsleider geweest. Zij bouwde tijdens haar regeerperiode een hechte band met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan op. In 2002 trok zich zij zich na een serie lichte beroertes terug uit het openbare leven.

Transformatie
Margaret Thatcher was de vrouw die, bijna in haar eentje en binnen een roerige periode van elf jaar, een land transformeerde. In de ogen van haar talrijke bewonderaars wist zij een door stakingen aan de grond geraakt land van de ondergang te redden en de basis voor een buitengewone economische wederopstanding te leggen. Voor haar critici was zij een harteloze kenau, die een tijdperk van tomeloze graaizucht invoerde waardoor de zwakken op straat belandden en de rijken stinkend rijk werden.

Eerste vrouw
Onvermoeibaar, onbevreesd, onverstoorbaar en altijd het heft in handen; Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, maar zij had weinig op met feministen en schrok er niet voor terug om met haar handtas te zwaaien om haar punt te maken. Zij was dochter van een kruidenier en klom op eigen kracht naar de top van de snobistische Britse hiërarchie. Zij voorzag een standenloze maatschappij waarin hard werken en vastberadenheid beloond worden.

Vrije markt
Net als haar hechte vriend en politieke bondgenoot Ronald Reagan werd Thatcher gedreven door het onschokbare geloof dat vrije markten welhaast vanzelf tot een beter land zouden leiden dan vertrouwen op een sterke centrale overheid. Met de Amerikaanse president had zij ook de neiging gemeen om problemen tot de kern terug te brengen, een pad te kiezen en dat tot het einde toe te blijven volgen, ongeacht wie of wat zich daar tegen keerde.

Falkland-oorlog
Thatcher was op haar best wanneer Groot-Brittannië werd uitgedaagd. Toen de Argentijnse junta in 1982 de Falkland-eilanden bezette, aarzelde Thatcher geen moment om de afgelegen archipel te heroveren, ook al waarschuwden haar militaire adviseurs dat het misschien onhaalbaar kon zijn. Zij duldde gewoon niet dat met Groot-Brittannië werd gesold en al helemaal niet door militaire dictators. Toen de diplomatie faalde, stuurde zij een expeditieleger op pad dat haar doel bereikte.

Reagan
Thatchers vastbeslotenheid om het Argentijnse leger van de eilanden te verjagen brachten haar in conflict met haar vriend Reagan, die zijn minister van buitenlandse zaken Alexander Haig tussen Londen en Buenos Aires liet pendelen om een vreedzame oplossing te vinden, terwijl de Britse oorlogsvloot de Falklands naderde.

Verkiezingsoverwinning
De betrekkelijk snelle triomf van de Britse strijdkrachten leverde Thatcher, wier populariteit door de haperende economie was getaand, bij de Lagerhuisverkiezingen van 1983 een grote overwinning op.

Gorbatsjov
Zij volgde ook haar politieke instinct toen zij na een kennismaking met Michail Gorbatsjov concludeerde dat met de nieuwe Sovjet-leider zaken konden worden gedaan, een stellingname die van grote invloed was op de houding die Reagan tegenover Gorbatsjov aannam.

© Novum

1 reactie op “Margaret Thatcher overleden”

  1. RIP. Had respect voor deze vrouw!