• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een team onderzoekers van de universiteit van Exeter heeft in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat luchtvervuiling de groei van koralen belemmert. Dit meldt de aprileditie van Nature Geoscience. Ook vulkaanontwikkeling is slecht voor de koralen.

De groep klimaatwetenschappers en koraalecologen stond onder leiding van Lester Kwiatkowski. Zij gebruikten data vanuit koraalskeletten, observaties, klimaatsimulaties en statistische berekeningen om tot hun conclusie te komen. Fijnstof had het schadelijkste effect op koraalgroei.

Trage groei
De schaduwcorrectie van de zon en het koelen van het water zorgen ervoor dat de groei van koraal vertraagd wordt. De koralen hebben een symbiotische relatie met algen, die door verminderd zonlicht minder energie aan de koralen kunnen geven. Een kwart van alle levende wezen woont in de koraalriffen. De zeedieren voeden daarmee meer dan de helft van de wereldbevolking.

3 reacties op “‘Luchtvervuiling desastreus voor koralen’”

 1. Don’t shoot the messenger!

 2. Daarom moet men van tijd tot tijd deze algen verwijderen uit het water, en niet de koralen!!!

 3. Fout. Het is juist de algengroei ofwel eutrofiëring die ervoor zorgt dat er weinig zuurstof in het water overblijft voor het leven van de koralen en vissen. Vervuiling van de oppervlakte water veroozaakt algengroei met als gevolg eutrofiëring, stinkende water waar niks meer in kan groeien en leven.
  Overtollige algengroei houdt ook zonlicht tegen, met alle gevolgen van dien voor het leven van de organismen. De algen geven dus geen energie aan de koralen in tegendeel!
  Hoe minder algen des te meer koralen en vissen. Hoe schoner het water des te meer koralen en vissen.
  Algen zijn dus het bewijs van vervuild water.