• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een open brief van John John Schults aan Mildred Roethof en Annegré Bosman, makers van een programma over Nederlanders op het eiland.

Lieve Mildred, beste Annegré,

Om te beginnen wil ik jullie van harte feliciteren met de fors behaalde kijkcijfers van jullie programma ‘Hollandse Maatjes’ uit de serie ‘Onder Elkaar’. Wat een geweldig succes! Daar ging het om, toch? Ik vernam dat jullie dan ook bijzonder trots zijn op het eindresultaat. Maar of dat terecht is, weet ik eigenlijk niet.

Ik schrijf jullie deze brief, omdat ik laaiend enthousiast én uiteraard vereerd was met het verzoek mijn medewerking aan ‘Hollandse Maatjes’ te verlenen. Sjongejonge, eindelijk een documentaire over Nederlanders op Curaçao, waarin integriteit de boventoon zou voeren. Niet zo’n ordinair en goedkoop product als ‘Curaçao’, waarbij menigeen (en naar mijn mening volkomen terecht) over Sander Snoep en Sarah Vos heenviel. Neen, dit zou van een geheel ander kaliber zijn. Positief, opbouwend, een goede blik op de Nederlanders in de Curaçaose samenleving en met diepgang en achtergronden. Werd mij verteld.

Maar wie had mij kunnen voorbereiden op de aperte leugens van het bedrijf Pluk Media? De directie zelf natuurlijk, bestaande uit.. inderdaad: Mildred Roethof en Annegré Bosman. Ik kan me nog herinneren dat de locale producent, waar jullie vóór de opnamen contact mee zochten, en ik, wat achterdochtig tegenover jullie plannen stonden. Met ‘Curaçao’ nog in ons achterhoofd. De verontwaardiging bij jullie was groot. Hoe konden we nou denken dat het een dergelijk wanproduct zou worden? Neeneenee, de ogen werden onschuldig groot en de hoofdjes schudden driftig. Het werd een héél andere documentaire, hoor! Ik was om en op jullie verzoek heb ik wat mensen genoemd die wellicht hun medewerking aan de documentaire wilden verlenen.

Er werd ons zelfs beloofd dat wij een heuse DVD zouden krijgen vóórdat uitzending plaats zou vinden. Die DVD heeft zichzelf hoogstwaarschijnlijk uit schaamte vernietigd, want we hebben hem nog steeds niet. Hoe kan dat nou toch? Toen ik dan ook noodgedwongen de uitzending op televisie bekeek, werd mij al snel duidelijk waarom dat ding nooit is aangekomen. Ik was verbijsterd.

Kom meiden, het wordt tijd één en ander recht te zetten, vind je ook niet? Laten we beginnen met de ‘uitspraak’: ‘De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’ Uitspraak? Wie heeft die uitspraak gedaan? Ik zou het in elk geval niet weten. Of zijn jullie in de war met een Antilliaans gezegde, dat luidt: ‘Je kunt een ezel uit de mundi halen, maar de mundi niet uit de ezel’? En hebben jullie dat maar even voor het gemak gemanipuleerd en gelanceerd als zijnde een uitspraak? In de context van het geheel was dit natuurlijk een briljante vondst!

De opnames werden voor een deel in mijn zaak gedaan en ik moet zeggen: superpositief, echt! Er werd zelfs grote aandacht besteed aan de Nederlandse Kustwacht en hun niet aflatende strijd tegen drugs. Wat jammer dat dat in het geheel niet aan bod komt in jullie film. Wat jammer dat er veel, heel véél werd uitgeknipt, overigens. Nederlanders met een positieve houding, bijvoorbeeld. Wat overbleef was een walgelijk beeld, door jullie gekenmerkt als zijnde de Nederlandse samenleving op Curaçao. Dapper hoor, en je scoort er wel mee natuurlijk!

En zo raakten zowel de locale producent als ik onder valse voorwendselen betrokken bij een documentaire, waarin integriteit, achtergronden en diepgang ver te zoeken zijn. Sterker nog: überhaupt niet aan bod komen. Kijk dames, ik ben een man met ervaring. Ik weet wat integriteit betekent en ken het klappen van de zweep. En ik geef dan ook toe dat sommige uitspraken in de docu wel degelijk gedaan zijn. Dat komt voor rekening van die mensen zelf. Maar het algemene beeld dat door jullie bewust werd geschetst, is ver bezijden de waarheid. En dat was jullie bekend!

De documentaire is een schoffering van eenieder die op dit mooie eiland woont en zijn steentje bijdraagt. Bagger! Wat ik mij al dagenlang ernstig afvraag is het volgende: wat is – naast het behalen van zoveel mogelijk kijkcijfers – de bedoeling geweest? Wat is nu eigenlijk de boodschap van het hele verhaal? Pluk Media heeft wat mensen uit onze maatschappij geplukt die supernare opmerkingen maken en heeft dat dankbaar uitgelicht. Misbruik van gemaakt. Er bleef niets positiefs over. Achtergronden bleven volstrekt achterwege.

Het is niet alleen gemakkelijk scoren, het is zelfs haatzaaien en ophitsing. Laf! Ohohoh, wat hadden jullie een grote mond over Wiels met zijn uitspraak over de ‘bodybags’. Lieve krullenkopjes, jullie zijn geen haar beter! Maar veel hier wonende Nederlanders staan vol in onze maatschappij. Wordt er samengewerkt en wordt er hárd gewerkt!

Vanaf deze plek wil ik aan eenieder wiens naam ik heb genoemd, mijn oprechte excuses aanbieden. Ik had nooit moeten meewerken. Als ik van tevoren had geweten wat jullie bedoeling was, had ik uiteraard pertinent geweigerd. Maar ach, het zal jullie worst zijn. Het wordt tijd dat er eens een programmamaker opstaat die wél goede bedoelingen heeft. Die op een objectieve wijze onze gemeenschap belicht. Maar dat is een utopie. Dat scoort niet.

Liefs,
John John Schults

82 reacties op “Ingezonden: ‘Makers Onder Elkaar niet integer’”

 1. Ik lees veel reacties. Los het probleem heel simpel op: Curacao geheel onafhankelijk van Nederland. Dan zijn deze makamba’s ook snel verdwenen. Want nu durfen ze veel te doen en te zeggen omdat ze weten dat de Nederlandse Jantjes (de mariniers) hun altijd te hulp zullen komen. Denk maar aan 1969…..Alleen de Antiliaan zal altijd een slaaf blijven van de Nederlander. De Surinamer niet, die hebben hun eigen weg gekozen en hebben altijd meer lef en durf getoond.

 2. @Zorro, je valt in herhaling en blijf maar je eigen belachelijk maken. Ik schrijf niet in het latijns wanneer Zorro wilt want dat bepaal ik zelf 🙂 en niet Zorro en ja zolang ik over me eigen bepaald, gaat het om mij, maar goed ook! I just keep on laughing haha. Ik doe graag een bericht plaatsen, de visie van iemand anders zien, juist interessant en boeiend zo veel verschillende meningen. Debatteren, ontzettend leuk! Waarom zou ik gefrustreerd moeten worden over iets wat ik leuk vind om te doen. Bovendien Zorro, persoonlijk heb ik ontzettend veel geduld dus ook zeker genoeg geduld om je berichten eerst te lachen, een kopje nespresso zetten, vervolgens uitlachen en met een grijns op mijn gezicht een bericht voor jou typen.

  Ik geniet lekker van het leven, reageer op berichten door het nieuws te nemen zoals het is. Ik geloof niet in sprookjes. Heb je al gezegd verandering begint jezelf, je bekritiseer zoveel, maar wat doe je aan, achter je pc een paar flauwe zinnetjes opschrijven, ik zie alleen maar lucht. Ik vertrouw geen politiek, geen Zorro, omdat ik me eigen broek omhoog houd en niemand anders.

  Jij hebt het de hele tijd dat ik me verheven voel, je op mijn plaats zet, nu is het voetstuk! Ik vind het trieste zaak want Zorro, als ik me verheven voelde, had ik het simpelweg geschreven. Dat jij dat schrijft, bewijst dat je eigen zelfbeeld behoorlijk laag tot zeer laag is! Mijn zelfbeeld is hoog heel erg hoog, ik geloof mijn eigen, daarom heb ik het ook zo ver geschopt. Ik snap dat je er moeite mee hebt, but now u know it, deal with it!

  Ik heb kennis genomen van jou haantje de voorste geplaatste reactie’s en ik moet je bekennen het kwartje is gevallen. Zorro denkt dat iemand die zijn visie niet deelt, net zo gefrusteerd is, zoals Zorro de wereld ziet ! Je reageert agressief, wilt zo graag dat een ander met je in je visie gaat, maar zelf een kleuter zou gaan vragen, onderbouwd die visie!
  Zorro neem even een pauze, zoekt de natuur,waar je afkomstig bent op want door je ontevredenheid over zaken ben je simpelweg nu de kluts echt weg en Capriles is juist op dit moment vol. Arme Zorro, zo zie je dat een vos ook sloom kan zijn!

 3. @ Terry. Maar ik snap jou het is namelijk heel vervelend dat ik al je zwakke niet onderbouwde argumenten zonder enig genade van tafel afveeg.

  Not in your best dreams zal je dat lukken en heb je het weer narcistisch alleen over jezelf en weer sluit je niet af in het Latijn dus heb ik je uit je verheven toren op je plaats gezet. Onderbouwd wel te verstaan, maar dat komt met argumenten niet in jouw woordenboek voor laat staan de betekenis ervan. Komt er nog een vervolg op hoe goed je je kinderen lessen geeft zoals niemand dat kan :-), maar laat ze dan niet je domme reacties en nonsens hier lezen. Een gefrustreerde vader is al genoeg, maar wel leuk en was je passend in het NTR-programma geweest en van je voetstuk gevallen, waarop je jezelf geplaatst hebt.

 4. Een tokkie op Curacao is vanaf heden een Tukkie. En laat die kwallenkop nou nog nooit gewerkt hebben zeg. Lekker makkelijk het bedrijf van je vader erven en binnen een week verkopen om dan lekker poenerig te lopen doen. Ga je schamen man. Idem het andere foute volk in deze zogenaamde documentaire. Knap van John dat ie deze brief geschreven heeft. Die tuigdorpen waar Wilders het over heeft hebben we hier op Curaçao al, vol met witte wijn gorgelende, arrogante idioten. Kan dat gajes niet gewoon in Nederland blijven? Gelukkig is er een veel grotere groep Europese Nederlanders die gewoon midden in de samenleving staan en hun steentje bijdragen aan de vooruitgang van het eiland.

 5. @Zorro, hoezo gefrustreerde reactie? Ik lach je uit man! Het lijkt me gefrustreerd als je niet in een keer je hart kan luchten en twee drie keer achter elkaar een bericht stuurt i.p.v. een keer. Take it easy man! Wind je niet zou op, dat doen zorro’s namelijk niet. Haha… Je zou willen dat je me op mijn plek kon zetten, maar maakt je eigen juist alleen maar belachelijk door zo te reageren en laat zien dat je helemaal niet kan debatteren / argumenteren. Bovendien je weet niet eens waar je eigen plek is Zorro, laat staan dat je mij dan op de mijne zou kunnen zetten 🙂 Maar ik snap jou het is namelijk heel vervelend dat ik al je zwakke niet onderbouwde argumenten zonder enig genade van tafel afveeg.

 6. @ Terry. Met je gefrustreerde reactie en door niet inhoudelijk op de feiten te reageren heb je bewezen, dat ik je keihard op je plaats heb gezet en op deze weg moet voortgaan. Meer aanmoediging heb ik niet van je nodig. De rest van je woorden is alleen om een rookgordijn om je falen te leggen.

 7. @ Terry. Eerst het niet kunnen onderscheiden, vervolgens alles door elkaar gooien en een brei van maken om uiteindelijk helemaal de weg kwijt te raken.

  Je spreekt uitsluitend voor jezelf, want voor mij is alles duidelijk vooral over jou. Ik mis een slotzin in het Latijn van je. Whahahahahahahahaha.

 8. Als het kalf verdronken is dempt men de put. Maar zo werkt het nu eenmaal niet.

  Heel simpel: wanneer je zo niet denkt, laat je je door een ander geen woorden in de mond leggen. punt uit. Anders ben je een flapdrol. En hoe er ook geknipt zou kunnen zijn, de overgebleven tekst stond als een huis en die shit moet men manmoedig dragen of wegwezen.

  Volwassen mensen laten zich niet in de luren leggen en uitspraken doen waarvan men HAD kunnen vermoeden dat de impact groot zou zijn.

  Ik ben dan weliswaar een blanke geboren en getogen Curaçaoënaar maar vind het langzaam maar zeker tijd worden dat de pensionado uitsterft. Velen van hen beschouw ik als onaangepaste white Trash. Poenige Bourgeoisie waar je geen donder aan hebt en die slechts om reden van kapitaalbroeden, naar het buitenland zijn vertrokken. Velen van hen hebben Curaçao slechts verkozen vanwege de veiligheid van het taalgebied.

 9. @ Yolande Ik heb toch ook niet gezegd dat Indonesiers Nederlands spreken? Ze zijn wel wijzer! Ik spreek hun talen(!) ook niet hoor, maar met Engels kom je er goed weg (was er TEFL teacher), zoals in zoveel landen. Heb Bali altijd gemeden als de pest: te toeristisch, vind Java veeeeeel leuker… En ach, dat jij nou net dat zwartboek moet aanhalen. Ben je vergeten dat er in dat boek staat dat de Aziaten ook als slaven verhandelt zijn, dat zij ook afschuwelijk behandelt zijn? Niet alleen door de Nederlanders, maar wel vooral? Hoe zou het toch komen dat iedereen van de slavernij van Subsaharale Afrikanen weet, maar de Aziatische slavernij vergeten is? Heel misschien, ja heel misschien komt dat doordat de mentaliteit van Aziaten iets anders is. Een pietsje maar… Ze haten en minachten zelfmedelijden en slachtofferschap. Denk daar maar eens over na. Verder moet je als Jordanees maar niet denken dat je Curacao kent als je een weekje in Jan Thiel gezeten hebt, en al helemaal niet dat je ook maar iets van Indonesie weet als je op Bali geweest bent. Dat je dat durft te suggereren getuigd niet van veel intellect, sorry hoor. Je hebt overigens 100% gelijk: Zwartboek van Nederland Overzee [Vanvught] is een lezenswaardig boek en de ondertitel is niet overdreven:’wat iedere Nederlander moet weten’.

 10. @W., Ik zie dat de waarheid ook niet in jou straatje past. Ik heb een donkerkleurige YDK vriendin en samen hebben we een prachtig kind. Helaas zijn er veel mensen in mijn omgeving en familie die deze relatie niet accepteren.

  Veel blanke YDK’s hebben wel graag een donkere byside maar zullen niet met een donkere ydk trouwen..
  Trouwen is inderdaad gevoel en smaal maar je dat zou volgens jou inhouden dat de blanke YDK voornamelijk van blanke YDK houden.. Helaas is dat niet zo en worden relaties van zwart en wit al meteen hard aangepakt!

 11. @Zorro, ach toch arme Zorro. Eerst het niet kunnen onderscheiden, vervolgens alles door elkaar gooien en een brei van maken om uiteindelijk helemaal de weg kwijt te raken. In Nederland zullen ze zeggen, nu bent u pas echt helemaal ontspoordt. Hahahahahahaaa…..Ik bekom echt niet van het lachen. Ik snap dat het moeilijk is om een discussie te voeren met iemand die niet enkel alleen een mening geeft, maar met feiten en onderbouwde argumenten komt. Als u dat verheven vind, heb ik geen enkel moeite hiermee Hahahahahaha…..

 12. @B. Sprock, begin maar als ”blanke het goede voorbeeld te geven” zou ik zeggen.
  Trouw een zwarte en hou op met zeuren.
  Je zegt zelf dat jij een ”blanke” Curacaoenaar bent en tegelijkertijd zit je te zeuren dat deze mensen niet met de zwarten trouwen.
  Wat let je om het goede voorbeeld te geven aan jou ”blanke Curacaose gemeenschap?”

  Wat je ook kunt doen is zendtijd op TV kopen om jou mening en frustraties te verkondigen aan eenieder.
  Trouwen is een questie van gevoel en smaak, maar dat snapt jij niet.
  Over smaak valt niet te twisten. Je zult maar onder dwang met een spanta para getrouwd zijn. Brrrrr

 13. @ Terry. Kom van die hoge ivoren toren af en landt met beide voetjes op de grond waar wij allemaal op staan. Je herhaaldelijk verheven te voelen en op deze manier onderscheid te maken tussen bijv. de mensen van Selikor en jezelf wordt hier niet echt geapprecieerd zoals je overdadig van velen hebt kunnen lezen. De man van Selikor is wellicht hier meer nodig dan jij.

 14. Pretu, Blijf jij ook ontopic want we hebben het over wat een blanke ydk is in Nederland. trouwens genoeg spierwitte ydk hoor. zoals al gezegd niet trouwen met donkeren dus lekker wit blijven.

  Ben je het niet eens dat deze systematische en structurele apartheid en racisme een groter probleem is? Op Haiti was ook ooit dit probleem en resultaat nu is dat je er vrijwel geen gemixte mensen meer ziet.

 15. @ Terry. Nec scire fas est omnia. etc.

  In Nederland zeggen we: doe gewoon dan doe je al gek genoeg. Quod licet Iovi non licet bovi zou je beter op jezelf kunnen toepassen en nederig zijn. Veel gepraat en weinig wol.

 16. @ Terry. U kunt geen onderscheid maken.

  Ik herken me daar niet in en ook niet in mijn niet echt inhoudelijke reacties. Daarom erken ik je als de grote baas boven de niet eens een baas. Mijn standpunt heb je verre van kunnen veranderen.

 17. @ Zorro
  Het is me opgevallen dat ook u behoorlijk moeite heeft om onderscheid te maken tussen feiten, meningen gebaseerd op feiten en enkel de mening gebaseerd op het gevoel dat bij de ander al dan niet in meerheid speelt.

  U haalt aan: “ik vind dat je het niet zo snel wel of niet met iemand eens moet zijn gezien het feit, dat de uitzending met een paar personen onmogelijk representatief voor een hele gemeenschap kan zijn”. Ik heb me geuit over vaststaande feiten en het gevoel dat bij veel mensen speelt. Niemand heeft het over de representativiteit van de meerderheid gehad. Ik neem dus aan dat u zich vergist heeft en indien het geen vergissing betreft, bent u vrij met uw denkwijze hierover. Nec scire fas est omnia.

  Verder ben ik van mening dat u aangeeft zoveel reacties belachelijk te vinden, maar ook u doet hieraan. U reageert dikwijls op het nieuws dat geplaatst wordt op Versgeperst en de reden waarom u dat doet, is voor mij niet meer of minder belangrijker dan die van een ander. Ieder is vrij dat te doen op de manier hoe hij errover denkt. Alius aliud dicit!

  Het is alleen dat als ik merk dat er belachtelijk veel wordt gereageerd op een onderwerp, terwijl er wat beters is, het eerste wat ik doe is zorgen dat de aantal reacties niet nog eens vermeerderd wordt met een, dus reageer ik dan helemaal niet.

  Het verbaast me dat u het tegen mij of een ander waar ik mijn mening mee deelt, heeft qua betreft het erbij halen van Nederland als het om Curacao gaat of andersom. Nergens heb ik er puur hierover gehad. Als je naar een ander met je vinger wijst, wijs er meer dan één op je eigen af. Daar ging het mij om. Maar goed.
  Ik besteed mijn tijd qua betreft dit onderwerp niet meer op het reageren van uw commentaren. U kunt geen onderscheid maken. Ik neem aan dat u dat ook niet meer ging doen, want u liet overkomen. dat er belangrijkere dingen te doen zijn op Curacao. Bovendien zou u ook niet willen dat de reacties nog vermeerderd wordt met één. Carpe diem

 18. @B. Sprock, gefeliciteerd met jou blankheid. Wel bij de topic blijven.
  Op Curacao zijn geen echte Cur. blanken. Mensen die zich ”blank” voelen op Curacao zijn in Nederland niet blank. Ach wat maakt het uit, er gaat niets boven een kleurtje.

 19. @ Terry. Ik vind, dat je het niet zo snel wel of niet met iemand eens moet zijn gezien het feit, dat de uitzending met een paar personen onmogelijk representatief voor een hele gemeenschap kan zijn. Vriend en vijand hebben ervan gesmuld of erover gemeesmuild of het afgebrand. De makers hebben zichzelf schromelijk overschat en was het voor elk wat wils prijsschieten. Werkelijk wat mij betreft belachelijk om hieraan zo veel reacties te besteden alsof er niets belangrijkers op Curacao bestaat. Hoewel al vaak gezegd herhaal ik nog maar eens om te stoppen door overal Nederland bij te halen als het om Curacao gaat of andersom. Ook gij, Brutus.

 20. Ik ben zelf blanke ydk en ik moet toegeven dat dit wel erg op de man gespeeld is. En vooral als je weet dat er al in de politiek mensen roepen dat makambas in bodybags wegmoeten dan is dit olie op het vuur gooien.

  Alleen wat ik erger vind. ik als blanke ydk mag niet met een donker meisje thuis komen. Dan is meteen de hele familie boos want we mogen onze rijkdom, land en macht niet delen met hun. Ik vind dit gedrag nog erger dan van een paar oude dronken pensionados die verder niets kunnen.. de blanke elite op curacao daartegen is systeemmatisch bezig om de macht te behouden. Wiels heeft dit al eerder gezegd en daar heeft hij ook gelijk in maar tegelijk laat hij zich ook voor het kar spannen van de blanke elite.

  Dit is helaas de echte waarheid van Curacao en zal ook wel zo blijven. zolang men de makamba als gezamelijke vijand maken want dan gaat iedereen daar op letten inclusief mensen zoals Lynn. Maar goed ik kan ook niets anders verwachten van een hollandse dame.

 21. @ Edsart respect voor je reactie. Beter kan het niet verwoord worden.

  @ Lynn en Wetboek, ik sluit me bij jullie mening aan.

  @ Tico @ Henk en Ingrid

  Sinds 2007 is de officiele taal op Curacao ook Papiaments. Er is sprake van drie officiele talen (ook Engels) die naast elkaar staan, er is dus geen sprake van rangorde. Het is een feit, punt uit. Er hoeft dus geen discussie hierover gevoerd te worden. Ik hoop dat het voor eens en altijd duidelijk is. We zijn immers 6 jaar verder dus..

  @ Henk en Ingrid alsjeblief zeg worden jullie niet eens moe. Ik had gedacht dat jullie een greintje slimmer waren, en kom mij niet vertellen van die zegt zus of zo. Gebruik je verstand en wees niet dommer dan wat de ander zegt. Hoe zo de gevangenissen zitten vol met jullie? Het gaat niet primair om gevangenissen maar om strafbare feiten met als gevolg gevangenis straf oftewel hechtenis.
  De gevangenissen zitten vol met Antilianen dat is een feit, ik ga een verhaal niet mooier maken dan wat het is, maar weten jullie ook wat feiten zijn.

  In Nederland zitten de TBS klinieken vol met van jullie soort. Trouwens dat is ook een gevangenis. Fraudeurs en oplichters is een hedendaags begrip, op positie nummer 1 staat allang niet de Nigeriaan, maar de Hollander die aan proberen is de record te lverbreken. De Hollander pak je ook niet zo makkelijk want Nederland is tig keer groter dan Curacao, ze hoepelen van stad naar stad en als het ze te heet onder de voeten wordt, wijken ze naar Duitsland of Belgie en anders naar een ander Europees land toe.
  Inmiddels spant de teller de kroon. En laten we het niet hebben over de Pedofielen, beter bekend als de Pedo´s ( ook de vereniging van ex Radboud Universiteit student, Martijn)
  Op dit moment heeft Nederland een probleem erbij, De Pedo probleem en je wilt niet weten hoe groot dit probleem is. .

  Wat ik probeer te zeggen is hou eens een keer op met jullie gedreun van jullie dit jullie dat. Voordat of als je zo hard loopt te schreeuwen wat de ander wel of niet doet, steek je hand in je boezem en geef ook je eigen sorres aan. In Nederland is er zat te doen. Maar goed moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat er daadwerkelijk speelt als je elke dag alleen maar voor de buis hangt, tv op zender niveau PVV voor Tokkies. Ga toch fietsen, goed voor je lijf ook nog. Ik doe het dagelijks.

 22. @Aurelius

  Grappig dat u “in Indonesie gewoond hebt” nog grappiger dat we net terug van vakantie zijn uit Bali. Ten eerste spreekt er niemand meer Nederlands, ten tweede zij die het nog wel spreken zijn zeker niet zo charmed van de gemiddelde Nederlander. ze kennen de verhalen van hun grootouders namelijk wel.
  Misschien de geschiedenis er een keer op na slaan.
  Overigens ben ik geen YdK hoor, gewoon in Amsterdam geboren in de Jordaan waar ook van Assendelft vandaan komt en waar geteisem een typische Amsterdamse volksuitdrukking is.
  Helemaal eens dat niet iedereen over 1 kam geschoren moet worden. gel;ukkig maar. Punt is wel dat we van iedereen verwachten dat men inburgerd, maar dat schijnt dus bij de meeste reaguurders die zich aangesproken voelen op mijn stukje ondergeschikt te zijn. Ik kan overigens iedereen het navolgende boek aanraden: “”Zwartboek van Nederland overzee”. Bijzonder leerzaam.

 23. @yolanda, als makambas een simpel volk zijn wat zegt het dan over de YDK die zijn slaaf was? en kijk wat jullie als simpel volk doen.. gevangenissen zitten vol met jullie. Eerst dus je eigen straatje schoonvegen! en geen geld meer uit NL!

  Oh ja Curacao – Nederlands officiele taal..in Frankrijk niet!

 24. @ Yolande. Na herlezing van je schrijven toch een kleine aanvulling. Ik moet erkennen dat ook ik veel Nederlanders erg vervelend vind hier op Curaçao, zowel de vakantiegangers als de bewoners. Beiden namelijk zijn vaak van bedenkelijk niveau, en soms een ‘nouveau riche’ met elitaire aspiraties. Dat zijn vervelende mensen, waar dan ook ter wereld en van welke kleur dan ook. Uit je stuk komt echter niet naar voren dat de meeste Nederlanders niet zo zijn. Ook hier op Curaçao zijn er velen die zich doodgeërgerd hebben aan het optreden van deze lieden, zie al de reacties onder. Beetje nuance zou je sieren. En ja Yolande, er zijn enclaves in Zuid Frankrijk waar men ontbijtkoek, boerenkool met worst en frikadellen vreet (afgeblust met Heineken bier ). Dit tot minachting van vele Nederlanders, die overigens ook heimelijk een beetje moeten gniffelen om zulke zielepoten, zoals er vele Nederlanders zijn die moeten gniffelen om de ‘nouveau riche’ alhier. Deze pseudo-elite geteisem noemen is echter sterk overdreven. Ik vind ze een ongevaarlijke subspecies die mijn sympathie niet kan wegdragen, meer niet. Geteisem zijn de rovers, verkrachter en moordenaars. Dat zijn, wees eens eerlijk, meestal geen Makambas…

 25. Mijn hemel, wat een geblèr hier tegen elkaar. De man is er ingestonken, komt daar te laat achter en heeft spijt als haar op zijn hoofd. So? Wat is daar mis mee? Zoals gewoonlijk wordt er weer afgeweken van wat eigenlijk bedoeld wordt. En als hij stelt dat de gemaakte opmerkingen voor rekening komen van die mensen zelf, dat zegt hij eigenlijk dat hij zich van die uitspraken distantieert. Begrijpend lezen is ook een vak!

 26. @ Yolande. Nou, wat een haat zeg. Laat ik nou in Indonesie gewoond hebben… Jammer joh, maar Indonesiers zijn helemaal niet zo haatdragend als vele ‘bloeddorstige’ YDK, waar jij ook bij hoort. In Indonesie zijn de Nederlanders inderdaad als beesten tekeer gegaan. Indonesiers hebben overigens hun wraak wel genomen en niet zo’n beetje ook. Zou dat de ware reden achter alle frustratie die op dit eiland leeft zijn? Het feit dat ze (Curacaoenaars) altijd als een bedelaar de hand opgehouden hebben naar vadertje Nederland en nooit aan Nederland hebben laten zien:’ Nos mes por?’ In hun wraak nooit verder zijn gekomen dan het in brand steken van hun eigen stad?
  Ben je bereid ook je paspoort in te leveren, Yolande, of dat toch maar liever niet?

 27. @Yolande, besef je wel wat je zegt over de taal die de hollanders moeten spreken ? In zuid Frankrijk is alles frans. In Spanje is alles spaans. Maar op Curacao is alles nederlands!
  Papiaments is de taal die de curacouenaars onder elkaar spreken. Als je in Friesland gaat wonen, moet je dan ook fries spreken ? Ik denk van niet. Ben je op nederlands grondgebied, dan wordt er van iedereen verwacht, dat ze ook nederlands spreken. Dit geldt ook voor de turken, marokanen en overige alogtonen op nederlands grondgebied.

 28. Je moet de uitlatingen van dit geteisem helaas als passend bij de gemiddelde Nederlandse mentaliteit als normaal beschouwen omdat je precies hetzelfde volk in Indonesie en Suriname had. In beide landen hebben ze behoorlijk de beest uitgehangen.
  Als je in Zuid Frankrijk komt ontmoet je legio van dit geteisem die geen Frans spreken bijv. en hiet spreken ze geen word papiaments, en zoals die ouwe vent van de catamarans zei “de mensen waar ik mee omga spreken Ned.”. Dus ik zou zeggen laat ze in hun eigen sop gaar koken met hun eigen soort daar zijn zij schijnbaar gelukkig mee het is en blijft simpel volk zonder juiste opleiding maar slechts met euro tekens op hun netvlies.Nouveau riche maar van bedenkelijk allooi.
  Maar goed, ik moest dit nog even kwijt.
  .

 29. @ Steven je hebt het goed gezien wat Betsy betreft
  Ze is gevraagt om aan dit programma mee te werken om Curacao in een positief daglicht te zetten.
  Ze heeft ze naar veel leuk mensen en plaatsen meegenomen en daar hebben de programma makers niks van laten zien,ze is als een karikatuur neergezet
  Ze is een vrouw met het hart op de juiste plaats en had alleen maar goede bedoelingen
  ja ze ziet er extreem uit maar tegelijkertijd is dat ook haar charme,ze verstopt zich niet endurft zich te tonen,wat veel nederlanders weer niet kunnen handelen die kijken alleen naar de buitenkant,maar ik kan het weten haar binnenkant is ook mooi

 30. @ Steven je hebt het helemaal goed gezien wat Betsy betreft,ze is misleid en gevraagt om mee te werken om een programma te maken om Curacao in een positief daglicht te brengen,ze heeft ze naar veel goede mensen gebracht,mensen met hart voor het eiland en de mensen die daar wonen,ze hebben haar als een karikatuur neergezet en dat is echt triest.ik ken betsy en ze is een schat van een vrouw met het hart op de goede plek en ja ze ziet er buitensporig uit maar dat is ook haar charme en de enige die hier op reageren zijn de kortzichtige nederlanders,ze kijken alleen naar de buitenkant

 31. @Poulina,
  [Geniet zeker ervan, want niets is zo onvoorspelbaar als geld. Als je geen karakter hebt dan blijf er weinig over van je, als al die geld op is.]

  Chapeau !!!!!!!!!!!!!

 32. @Tico, wat? Politicie? Hahahaaaaaaaa
  ”Zeer goed Nederlands.”

  De pot verwijt de ketel dat hij zwart is…

 33. @tobias, ik denk niet dat een Curacaoenaar nog een auto bij hem least of koopt.

  “Stel jouw beide ouders zijn vermoord en je wordt opgevoed door iemand anders. Hoe zou jij het vinden als een ander tegen jou te zegt dat jij God om jouw blote knieen moet bedanken voor de moord op jouw ouders want anders was jij nooit grootgebracht door die ander.”

  Alleen een psychopaat dus iemand zonder gevoel en geweten kan zoiets tegen een ander zeggen.

 34. @wetboek Helaas beheers ik het nederlands niet volledig. Papiamentu mester a bai skol ! Dan gaat je nederlands achteruit. Helaas, onze politicie willen ons volk dom houden. Daarom praten vele jongeren heel slecht of totaal geen nederlands meer. Danki politiconan di Korsow.

 35. Gelukkig zijn een aantal Makamba’s die wel anders over Curaçao en de Curaçaonaars denken. Dat kan ik uit een aantal reactie’s van Versgeperst uithalen.

  HET IS OOK WAAR: DAT EEN GROOTGEDEELTE VAN DE MAKMABA’S DIE OP CURAÇAO WONEN, OOK ZOALS DE FIGURANTEN DENKEN, WONEN EN ZICH GEDRAGEN!

  Het is ook bekend dat de meeste Makamba’s alles willen en zullen doen voor geld. Dit laat zien wat voor moraal jullie hebben. Geen!

  Net als slavenhandel toen der tijd om veel geld verdienen draaide, nu wonen ze op ONZE DUSHI KORSOU puur voor eigen belang en om veel geld te verdienen. Ten koste van alles.

  Ik dank God op mijn blote knieën dat ik een Curaçaonaar mag zijn, dat ik mijn leven niet aan de Makamba’s te danken heb en dat de zuurstof die ik adem niet van de Makamba’s krijg.

  Geniet van de luxe die voor jullie onmogelijk was in NL. NOOIT GEDACHT, WEL GEHAD!
  Aan hun gedrag kan je zien dat ze mensen waren die niets hadden en nu iets is geworden en willen ‘show off ‘ of ‘broadcasting ‘.

  Geniet zeker ervan, want niets is zo onvoorspelbaar als geld. Als je geen karakter hebt dan blijf er weinig over van je, als al die geld op is.

 36. Wat een dramatisch eenzijdig inkijkje in het leven van Nederlanders op Curacao. DIT zijn de Nederlanders waar de Curacaoenaar een hekel aan heeft. Sterker, dit zijn de Nederlanders waar de gemiddelde Nederlander een hekel aan heeft.
  Zwak stukje televisie van de NTR die zich toch graag op de borst klopt als makers van kwaliteits-tv.

 37. @wetboek, ja dit komt jullie goed uit he! en jullie kunnen doorgaan met deze apartheid op Curacao!

 38. @janchi. Wat wordt er toch gescheeuwd zonder enige waarheid. Wiels blaast van de toren met een bak vol onzin. Het brdrijf van Pronk heeft nooit een auto met de overheid willen leasen! De slechste betaler op Curacao is de overheid. Een beschaafd man doet daar zeker geen zaken mee! Wiels slaat als een wilde om zich heen en is totaal gefrustreerd. Dus maakt de grote meerderheid op Curacao zich daar niet meer druk om.

 39. PULP, PULP, PULP, PULP,PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP, PULP.
  Telegraaf lezend pulp, De enige die nog op nivo kon spreken was de haringverkoopster..

 40. @jeanette, waarom dienen jullie in Nederland dan niet?

 41. De kruik gaat zo lang te water tot ze barst

  Heb gehoord dat de Curacaose overheid geen auto’s meer van de vogelverschikker least.

 42. @k.figaroa, Ik hoor de mensen zo niet over Thierry Hernandez die al voor fraude was weggestuurd bij DPV en hierna op betaling rapportjes schreef voor Schotte om mensen weg te zetten bij bedrijven zodat er Schotte vertrouwelingen op die posities konden. Dat is pas MISDADIG!

 43. Helemaal eens met Edsard als blanke Antilliaan zijnde!

  @Tico: jij bent niet serieus te nemen als je feit al niet normaal kan schrijven…

 44. Zaak is alvorens je aan een programma wilt meewerken je je eerst – en daar is internet het beste media voor – laat informeren of informeert over het hoe wat en waarom.
  Met een beetje intellect had je kunnen begrijpen dat het pulp zou worden.
  En Pronk? Ach een ouwe vent die op zijn achterste benen loopt. Uitstervend ras heb ik ergens in een ingezonden mededeling gelezen. Helemaal eens.

 45. @ John John: ik volg je verhaal volledig. Goed gezegd. Als zakenman heb je je in te spannen voor je bedrijf. Daar is niets mis mee. Dat je achteraf blijkt te zijn bedonderd is niet jouw schuld.

  @ Edsard: niet zo negatief jongen. Vanuit Nederland is het makkelijk schreeuwen. Schreeuwen tegen de makamba’s en lekker zelf in Nederland wonen.

 46. Respect voor de haring verkoopster.

 47. @Edsard. Volgens mij zegt ” Betsy” bij de kapper niet meer dat er 1,5 cm van haar “haar” moet worden geknipt. Conny zegt bij John John volgens mij meer nare dingen dan Betsy m.i. waarbij inderdaad de Antilliaanse dame kromme tenen krijgt
  ik heb haar ook niet in hele uitzending op boute/ foute uitspraken kunnen betrappen Af en toe zie ik haar rondhuppelen op het eiland, altijd vrolijk en mooi gekleed, maar vooral met veel lol in het /haar leven! Ze is een Makamba maar wel eentje die kleur geeft aan het eiland, tenminste, dat vind ik! Kijk liever naar haar dan al de zure andere NL’ers die in het programma voorkomen en hier rondlopen Vindt ZELFS de dames van Centrum supermarkt vrouwelijker en verzorgder dan de NL dames …………………………HIER!!!

 48. @ Roger Hoogendam: wat bedoel je met dat iedereen MFK accepteerde. Ze zijn uit de regering gezet. Of was je toen op vakantie?

 49. John, 1 vraag: Waarom heb je wijn geschonken, was de koffie of thee (zonder koekje) niet goed genoeg?

 50. Mensen die John John aanvallen, even serieus, als zakenman moet je met iedereen werekn. Ik ben blij dat hij tenminste publieklijk zijn mening geeft. Nog in de documentaire, nog im real life heb ik hem ooit Curacaoenaars horen beledigen. En als zijn klanten zo praten? Wat wil je dan? Moet die man van baan veranderen? Doe even normaal

 51. goed gezegt John,zo is het precies gegaan er is geen woord van gelogen

 52. Wederom maak je je zelf belachelijk met deze ingzonden brief. Waarom? Om je klandizie tevreden te houden? Berouw komt naar de zonde, bezint eer ge begint, mosterd naar de maaltijd. Belachelijk iedereen heeft duidelijl kunnen horen wat er is gezegd in deze uitzending. Waarschijnlijk door mensen met 2 gedachten en spreken met 2 monden als ze onder elkaar zijn. Als het kalf verdronken is de put dempt men de put. Redden wat er nog te redden is, belachelijk, Zoals je waarschijnlijk weet wordt met het gezegde ezels uit de mondi door de macambasiets anders bedoeld dan als jij nu wilt laten voorkomen. De enige waar ik diep respect voor heb is de dame in je (zaak) die zich zat te verkneuteren en de dame van de haringkar bij AH die waarschijnlijk slimmer is dan de overige figuranten van deze drama serie. Er is nog een goede nederlandse serie “Ik vertrek” misschien moeten de mensen met veel kritiek hier aan mee doen.

 53. Die Edsard Ravello mag wel eens beter geinformeerd worden. Uit zijn nekharen lullen doet hij al jaren! Presteer eens wat jongen, en kom op je eiland wonen, zodat je kan bijdragen aan onze economie! Die Pronk heeft vele betere kanten dan jij weet. Dat hij de geschiedenis aanhaald, en verteld dat als de slavernij nooit had plaats gevonden, de bevolking op Curacao en de regio er heel anders uitzag, is gewoon een gegeven. En de kans dat de gekleurde Antilliaan nog aan de westkust van Africa zal zitten, is ook een fijt. Begrijp je dit niet met je bekrompen verstand? Denk er toch maar is over na, en sla anders de geschiedenis boeken maar weer open!

 54. Opvallend hoe generaliserend en racistisch er gereageerd wordt op generaliserende en racistische opmerkingen, waarbij men de andere ( voor het gemak gegeneraliseerde) bevolkingsgroep voor racist uitmakt en de eigen groep voor “goed” en” slachtoffer van manipulatie” . Dit geldt voor beide partijen. Shame on you all!

 55. @edsard, dat jij hier durft te spreken zegt al genoeg. Juist jouw groep houdt de ongelijkheid en racisme in stand sinds 1600. Afkomeling van een slavenhouders. Jullie kijken neer op de donkere YDK en niet voor niets trouwen onderling blanke YDK. Als het maar licht is en mooi haar heeft. Zo houden jullie de macht op Curacao en kunnen jullie de poltici manipuleren die vaak niet opgeleid zijn maar wel bereid zijn om hun ziel te verkopen. Lekker een grote farm op santo domingo of een duur huis in Miami. Racisme en discriminatie wordt door jouw soort in stand gehouden! En nu komt deze documentaire je wel goed uit he.. lekker naar de makambas wijzen hoe slecht ze niet zijn. Lekker de makambas in het ooitje nemen terwijl jullei door kunnen gaan met het behouden van de macht. De echte waarheid is hard en de schuldigen zijn jouw volk!

 56. @ Roger Hoogendam,

  Kijk dat is nou eens voor de verandering een intelligente reactie. Ik ben het, en dat gebeurt niet vaak, 100% met je eens. Laat de mensen zijn wie ze willen zijn zolang ze de wet niet overtreden.

  De keerzijde is censuur, onderdrukking en verlies van vrijheden. Roger, bedankt voor je reactie. Ik heb gelukkig 1 medestander.

 57. bedankt John
  Die ene dame die ‘t heeft over peniskoker is in de war met Nieuw Guinea en geen Afrika,
  en die zit te klagen onder het genot van een glas wijn, hoe is dit mogelijk.
  Een ander dame die’t heeft over: hier op curacao kun je eigenlijk alles doen; paardrijden, golfen, ballet, tennisen. Weet ze niet dat als je naar een land emigreert is om het land te dienen i .d eerste plaats. Ook gaven ze een ontevreden indruk; misschien kunnen ze beter hun handen laten wapperen bijv. in bejaardenhuizen, hebben ze wat voldoening.
  had ook anders verwacht van Joost Pronk.

 58. Ik ben het helemaal eens met edsard!!

  Het is makkelijk om je vd docu te distantieren,
  Maar als je dagelijks omgaat met dit soort nederlanders
  En dit soort uitspraken accepteert, dan zit er iets goed mis!

 59. Ik ben een beetje verbaasd over de selectieve verontwaardiging op dit eiland. De uitspaken van een paar bekakte macambas, die niets onwettelijks doen en in wiens uitspraken ik ook weinig leugens kan herkennen, roepen massale verontwaardiging op.

  Dat we geregeerd werden door een MFK regering van ongeschoolde fraudererende wanbetalers accepteert iedereen gewoon.

  Laat de macambas van de tv uitzending toch in hun eigen sop gaar koken, ik respecteer ieders mening, en laten we onze antipathie richten op lieden die de wet overtreden of gemeenschapsgeld verkwisten.

  Of is het gewoon jalouzie omdat wij ons geen huis op Coral Estate kunnen veroorloven en omdat onze enige boot de veerboot tussen Otrobanda en Punda is?

 60. @edsard, je slaat de spijker op zijn kop! Ik ben ook verbaasd over de reacties, wat er voor de camera nu is uitgelicht wordt wel degelijk achter de camera’s besproken of grapjes overgemaakt. Ík als blanke Nederlander maak het maar al te vaak mee. Ik irriteer met dan ook vaak aan dit soort Nederlanders die zich koning voelen en zich verheven voelt boven de Antilliaanse bevolking. Ik denk dat enig intelligent wezen wel weet dat niet iedere makamba op het eiland zo is en er zijn gelukkig genoeg die zich distancieren van deze laagopgeleide uitspraken van de personen in de documentaire.

  Nu voelen wij eens hoe hardwerkende Antillianen zich voelen als er weer een documentaire gemaakt wordt over criminele Antillianen of probleem Marokkanen, die groep bestaat ook wel alleen NIET elke Antilliaan of Marokkaan is crimineel. Dat is nou eenmaal de media, die wil scoren.

  En daarnaast zoveel mensen delen de mening over slavernij. Natuurlijk moeten we met z’n allen vooruit kijken maar mensen willen erkening maar dat is er nooit geweest. Echte erkenning en begrip! Maar de mensen van nu hebben het niet meegemaakt wordt er dangezegd, Maar weinigen die elk jaar stil staan op 5 mei heeft het toch ook niet meegemaakt, maar toont wel respect en begrip!
  Roepen van “wat een onzin” om elk jaar te herdenken dat zoveel mensen gesneuveld zijn, niet zeuren. Wat een rel zou er ontstaand als iemand dat zou zeggen!

  Kom op mensen, een beetje Zelfkritiek kan geen kwaad.

  Wat betreft de mening van John John, ik deel zijn mening niet dat de uitzending ver bezijden de waarheid is. Wat betreft de mensen die geportretteerd zijn maar ik begrijp dat hij deels zijn inkomen genereert van deze personen. Hij wil aan een ieder dan ook zijn excuses aanbieden. Terwijl hij enkele alinea’s daarboven over de zeer racistische uitspraken zegt dat het voor de rekening van de mensen zelf komt. Mee doen aan een programma toch ook?! Of wil hij vooral zijn klanten te vriend houden? Het zou hem sieren als hij zou zeggen dat hij zich distantieert van deze walgende uitspraken!

 61. Dat het dan nu voor eens en voor altijd duidelijk moge zijn voor elke jongere in de Bijlmer of waar dan ook: als Mildred Roethof je vraagt voor een documentaire over dat je zo leuk rapt en alles – meteen de hond op afsturen. Doe het niet, want ze naait je tot je er sterretjes van ziet. Dat heeft ze gedaan met de meiden in dit fragment uit De Wereld Draait Door (DWDD) en ze deed het twee jaar geleden met de jongeren in haar documentaire Sex Sells.

  Roethof gaat te werk volgens een vast procedé: ze wint het vertrouwen van een groep jongeren met wat geveinsde belangstelling voor hun rap-ambities, zet de camera erop en laat uiteindelijk alleen de stoere praatjes van de dames en heren in haar docu zien. In Sex Sells resulteerde dat in een hysterisch pamflet over liefdeloze Breezer-seks in de kelderbox (de docu wordt hier vakkundig door Prediker gefileerd) en in de aflevering van haar docuserie Rauw & Puur zien de door haar gefilmde jongeren zich eveneens ongenadig te kijk gezet. Blaxploitation op z’n Hollands.

  Uit het fragment uit DWDD blijkt dat de meisjes van Rauw & Puur precies dezelfde grieven hebben als de jongeren in Sex Sells: Roethof belooft ze van alles, tot inspraak over de montage toe, maar ze neemt snel de kuierlatten als ze genoeg materiaal heeft om haar eigen vooroordelen te bevestigen, en haar slachtoffers horen pas weer van haar als de docu een fait accompli is. Roethof is een seriekaraktermoordenaar.

  En ja, ik weet het, de meiden laten zich in DWDD zelf ook niet onbetuigd, en ze zien er woest uit, en ze hébben al die vreselijke dingen in de documentaire zelf verteld, maar dat geeft Roethof niet het recht om over hun ruggen roem te vergaren door een éénzijdig, sensationalistisch beeld van ze neer te zetten. Niet alleen journalistiek deugt dat van geen kanten, het tekent ook de hufterigheid van Roethof, die zich niet moet verbeelden ook maar een haar beter te zijn dan haar slachtoffers.

  “Ik geef om deze meisjes”, mispelde ze in DWDD, maar toen de meiden een boekje opendeden over haar gebrek aan ethiek begon ze meteen te dreigen dat ze nog fragmenten in de montagekamer heeft liggen waarin de meiden over hun criminele activiteiten vertellen en als dat openbaar werd, “zouden jullie worden gepakt”, aldus Roethof. “Ik ben juist heel lief voor jullie geweest.”

  Zo, daar komt de lelijke aap uit Roethofs mouw. Ze geeft geen ruk om die meisjes, ze exploiteert ze als een koloniale pooier en als ze klaar met ze is, gooit ze ze weg als een uitgeperste citroen. Net als toen met Sex Sells, toen zei ze ook zo begaan te zijn met de door haar gefilmde jongeren. “Wat ik echt wil benadrukken, wat ik echt gewoon belangrijk vind, is dat ik heb best wel veel kwetsbare kinderen aangetroffen”, zei ze bij Pauw & Witteman. Tuurlijk, en die kwetsbare kinderen zijn er echt bij gebaat dat je ze voor het oog van de ganse natie wegzet als een stel wilde apen, zodat jij op televisie de betrokken wereldverbeteraar kunt uithangen.

  Maar waag het niet Roethof te bekritiseren, want dan bulldozert ze woest over je heen. Bokito-gedrag is haar niet vreemd, zoals we bij DWDD zien. Ook dat is een kopie van haar gedrag van twee jaar geleden, toen Hassnae haar bedenkelijke manier van journalistiek bedrijven aan de kaak stelde. In een aflevering van het betreurde De Leugen Regeert maakte ze korte metten met de ongefundeerde roeptoeterij van Roethof, Myrthe Hilkens en een aantal andere dames die een leuke boterham verdienden met het opjuinen van fatsoensrakkerige politici die nota bene hun beleid afstemden op dergelijke riooljournalistiek.

  Hassnae werd daarop gevraagd voor één of ander late-nightprogramma op de radio, waarin ze met Roethof in discussie ging. Net als bij DWDD werd Roethof ook toen niet gehinderd door enig fatsoen, en ook toen voelde de presentator zich niet geroepen tegen Roethof op te treden, zodat de ander ook eens wat mocht zeggen. Hassnae is niet opgegroeid in Amsterdam-West, maar in een christelijk dorpje waar de mensen nog eerbied hebben voor de dokter en de dominee, dus die deed er na een paar beleefde pogingen uiteindelijk maar het zwijgen toe.

  Toen Roethof zich in DWDD realiseerde dat ze met haar geblèr haar eigen glazen aan het ingooien was, trok ze opeens haar cameraman uit het donker om haar gelijk te onderschrijven. Die stamelde dat er met de meiden geen afspraak te maken was – wat vreemd is, want hoe heeft hij dan een hele docu bij elkaar kunnen filmen, nietwaar. De meiden wezen erop dat Roethof en haar cameraman zelf niet bereid waren bij allerlei activiteiten aanwezig te zijn, waarop de cameraman antwoordde: “Wij hebben onze werktijden.”

  Sjongejonge, wat een prutsjournalist ben je dan. Je wilt een eerlijk portret maken van het leven van jongeren in Amsterdam-West, maar wat er na vijf uur gebeurt, interesseert je niet, want “we hebben onze werktijden.” Dat die meiden niet het fatsoen hebben bij hun naschoolse activiteiten rekening te houden met de cao-afspraken van de NVJ, daar kan die cameraman natuurlijk niets aan doen.

  Zulke journalisten horen nergens meer aan de bak te kunnen komen. Als je zo overduidelijk mensen beschadigt ter meerdere eer en glorie van jezelf, en omdat ‘integriteit’ nou eenmaal niet in je taakomschrijving staat, past slechts een ouderwets beroepsverbod. Zou een advocaat dat niet krijgen als hij te werk ging als Roethof? Of een medisch specialist? Pek en veren voor Mildred Roethof!

  Met innige dank aan Prediker voor de nodige research.

 62. Laat ik er nou net even anders over denken dan alle hiervoor geplaatste schrijvers:

  Ik denk dat het meest waardevolle eruit bestaat dat wij op deze planeet fundamenteel anders over zaken mogen denken zonder dat wij om die reden:

  – de schedel ingeslagen worden
  – in de gevangenis worden gesmeten
  – als persona non-grata worden behandeld
  – terug naar het land van herkomst worden gestuurd
  – etc.

  Vrijheid van meningsuiting is het belangrijkste wat er is. Zo what als de makambas hier komen voor het weer en verder niets. So what als ik in Nederland onder een boom domino ga zitten spelen. So what als ik denk dat alle makamba’s zus of zo zijn, of chinezen of welke bevolkingsgroep dan ook. We hebben juist de vrijheid van meningsuiting zodat we onszelf mogen zijn. Dat dat ‘jezelf zijn’ anderen soms niet bevalt begrijp ik. Er valt gelukkig niets aan te doen!

  Er bestaat gelukkig geen wet dat we allemaal even sympathieke mensen moeten zijn. Godzijdank mogen we onszelf zijn, hoe onbehouwen en ongenuanceerd dat soms ook mag zijn.

  Leve de vrijheid! Laat je niet intimideren door het gewauwel van mensen die je je vrijheid van meningsuiting willen afnemen. Zeg wat je vindt. Leve deze docu. Het laat zien dat mensen niet bang en zielig een politiek korrekt versje op hoeven dreunen als ze naar hun mening worden gevraagd. We leven hier niet in Noord-Korea!

 63. Het is zeker niet netjes om onder valse voorwenselen mensen te gebruiken voor je eigen verborgen agenda zoals deze dames dus hebben gedaan. Maar ws wisten zij al van te voren dat ze anders geen medewerking zouden krijgen. Wat zij in deze doku wel bloot gelegt hebben is dat er onder de Nederlanders hier wonen zich mensen bevinden die hier ws alleen voor het mooie weer zijn, verder een zeer kortzichtige mening erop na houden voor wat betreft de Curacaose bevolking, en zich zeker niet willen mengen met deze bevolking maar liever in hun eigen vertrouwde Hollandse kringetje blijven rond dobberen. In mijn ogen vertegenwoordigen ze dan ook alleen zichzelf en voel ik mij niet aangesproken. De doku had zoveel beter en met veel meer inhoud en diepgang kunnen zijn dan dit en hoop dan ook dat er iemand opstaat die de andere kant kan laten zien. Laat het in iedergeval niet zover komen dat mensen de kans krijgen dit als zijnde de doorsnee Nederlander op Curacao te zien. Het was meer een blootlegging van een aantal kortzichtige meningen die er wel degelijk zijn onder de Nederlanders, maar dat is helaas wederzijds. Laten we dat met z’n allen de wereld uit helpen door wel een goed beeld neer te zetten van hoe deze samenleving echt is. En dat kunnen we alleen door naar jezelf en je omgeving te kijken en daardoor te weten hoe het echt is. Laat het niet van een manipulatief medium als televisie afhangen maar pas je zelf in deze samenleving niet aan.

 64. En desondanks is het documentaire en niet een film waarbij de script door een film schrijver geschreven is. Wat er gezegd werd is werkelijk ook gezegd. Hoewel stukken geknipt zijn etc. Wie zijn kont verbrandt moet op de blaren zitten !

 65. google de naam van Mildred maar eens en je zult lezen dat ze meer ‘documentaires’ op deze manier heeft gemaakt. Vooraf haar antecedenten controlen, bijv. op internet, had dit kunnen voorkomen.

 66. Goed van je, John John om, ook al ben je betrokken geweest bij de opnames, toch aan te even dat het programme totaal geen juiste voorstelling geeft van de Nederlander op Curacao. Ik heb ze zo tenminste nooit gekend. Vind het ook absoluut geen positieve reclame voor ons eiland. Volgende keer toch even wat langer achterdochtig blijven 🙂

 67. Uit deze opnames blijkt maar eens temeer dat je sommige makambas wel uit een tokkie buurt kunt halen, maar de tokkie niet uit die makambas. QED.

 68. In tegenstelling tot sommige zich ongemakkelijk voelende Nederlanders, ben ik heel erg blij met de uitzending!

  Sommige Nederlanders in de uitzending zijn zeker – gezien hun “dapperheid”, stupiditeit of “domverstand” – niet representatief voor alle Nederlanders op Curacao. Uiteraard. Echter uiten zij een mening die veel meer “well-to-do” mensen (Nederlanders of andere niet-negroide) vaak wel denken of in besloten, zonder camera, groep wel degelijk uitspreken.

  En die groep is VEEL groter dan menige durven toe te geven. De Curacaoenaar (van welke kleur dan ook) hoort en voelt deze (soms latente) mening wel degelijk. Hoe vaak ik, als blanke Curacaoenaar, die al jaren hoor. Waarom? Omdat die lolo’s denken, vanwege mijn huidskleur, dat ik “een van hun” ben en dus het eens ben met hun standpunt. Wrong!!! Kijk maar goed naar de aflevering en de scene in de kaperszaak. Daar zat een dame aan te horen wat die “Betsy” te vertellen had. Die dame, was een Curacaosche en je kon zien dat ze zich zat te ergeren aan die vuile misplaatste arrogantie. En dat gebeurd te vaak!

  We moeten ons uitspreken tegen dit soort Makamba’s. Ja, ik zegt het, Makamba’s! je bent een Makamba als je naar Curacao komt of zelfs geboren bent en (a) je denkt verheven te zijn boven de normen van DEZE maatschappij of (b) je weigert respect te hebben voor de normen van DEZE maatschappij. Dat is de lusten willen hebben (zoals het klimaat en de gastvrijheid van ons volk) zonder de lasten. Ja, op Curacao doen we sommige dingen anders. Ja, op Curacao gaat het niet altijd volgens de Nederlandse mores of waarden. SO WHAT!? Als het je niet bevalt dan rot je toch lekker op? Ga terug naar Nederland. Blijf lekker daar waar alles zo goed geregeld is en blijf lekker met je vingertje wijzen naar “die corrupte en luie antillianen”. Maar doe het daar… Of… Kom lekker naar Curacao en geniet van onze goeie dingen.

  Maar denk niet dat JIJ kan bepalen hoe het er aan toe gaat. Respecteer dat de normen van een maatschappij worden bepaald door de meerderheid van de bewoners, niet de minderheid. Racisme wat veel blanke soms ervaren (ook Curacaoenaars) is, onder andere, een tegenreactie op de “denkbeeldige verhevenheid” van die rotte (Makamba) appelen die denken dat de Curacaosche Neger een minderwaardig wezen is.

  Ik daag allen uit eerlijk naar zichzelf te kijken en zich af te vragen of ze niet (stiekem) ook wel eens gedacht hebben:”Die luie …. of iets dergelijks”. Denk je echt dat mensen, waar je (stiekem) dat over denkt, dat bewust of onbewust niet aanvoelen??? At least now its in the open. Deal with it!

  Laat me nog een baute uitspraak doen; Als alle blanken op Curacao collectief 2 dagen lang tegen iedereen die ze tegenkomen zouden zeggen”By the way, mocht een van mijn blanke vrienden, familie of voorvaderen iets hebben gedaan om jou vrienden, familie of voorvaderen te beledigen of anderzinds te schaden, sorry.” Je zou NOOIT meer wat horen over slavernij of ook maar iets negatiefs over Nederlanders. Dan geef je veel mensen de (latente) erkenning die ze zo graag willen. So gain, now its in the open. Deal with it!

  Joost Pronk, eigenaar van Audi en Seat Dealer te Curacao (Prowin Motors) – In beeld en benoemd door Geenstijl.nl als “Snorremans” – Ga je heel erg schamen! Je bent notabene een Blanke Curacaoenaar! Niet alleen heb je ze niet tegengesproken, je bent haantje de voorste geweest met je racistische retoriek! En dit terwijl – in tegenstelling tot de penshonado’s – jij leeft van ONS eiland! Die Curacaoenaars die, volgens jou god op hun blote knietjes moeten bedanken, werken voor jou en kopen van jou. Zonder die Curacaoenaars zou je NIETS hebben en waarschijnlijk weer vogelsoorten e.d. het eiland afsmokkelen! Zoek a.u.b die diepe kuil, kruip erin en trek a.u.b weer de steen erover heen (waar je duidelijk van onderuit bent gekropen jaren geleden).

  En onder het motto van “wie de bal kaatst” beste Joost, blijf dan ook met je tengels van onze Curacaosche vrouwen af en beperk je dan ook tot de vrouwen in Campo. Ik heb me laten vertellen dat de Colombiana en de Dominicana je wel bevalt. Stick that in your pipe and smoke it!

 69. Dus Wiels heeft gelijk. Nederlanders kijken toch neerbuigend naar de ydk. Wat is er mis met beetje reality tv?

 70. Waarom durft niemand een docu te maken over hoe de politiek op curacoa het eiland al decenias verkracht en leegrooft. waarom geen docu over waarom het om weigerts corrupte politici op te pakken ondanks all het bewijs..

  kijk mildred als je dat doet dan pas ben je een grote meid! Dit is niet de eerste keer dat je slechte rapportages maakt om mensen zwart te maken

 71. Elke keer hetzelfde liedje met die Roethof: http://zappen.blog.nl/vara/2010/11/05/mildred-roethof-voelt-zich-voorgelogen-door-dwdd

  De waarheid doet er niet zo toe bij deze documentaire maakster, als ze maar op tv komt

 72. Perry Maas, over goed geïnformeerd gesproken: ik weet toevallig dat John John veel mensen op het eiland kent. Jij suggereert hier dat het alleen om zijn klanten gaat. Niets is minder waar! Gatverdamme, wat ben jij kleinzielig zeg! De brief en zijn bedoelingen stralen integriteit uit. Jammer dat dat weer door een notoire moddergooier in twijfel wordt getrokken.. BAH!!

 73. Men moet hier eens gaan leren niet zomaar blind achter wat mooie woorden aan te gaan maar schijnbaar na het zoveelste teleurstellend resultaat (voorbeelden genoeg) incl nare bijsmaak in de mond blijven we het doen. Laten we eens wat kritischer worden als mensen van buitenaf hier dingen willen komen organiseren of ons eilandleven in de spotlight willen zetten door middel van een documentaire.

  Wat de programmamakers gedaan hebben staat volledig los van alles wat met normen en waarden te maken heeft, dat is als men ook echt over dingen gesproken hebben zoals vermeld in JJ zijn brief. Maar feit blijft wel dat men niet gedwongen is uitspraken te doen zoals gehoord in de documentaire. Dus ja lullig voor de gene dat de uitspraken die zij hebben gedaan ineens viral zijn geworden waardoor nu iedereen hun true colors ziet maar goed, als je ergens voor staat dan moet je daar ook voor staan buiten de hoge muren van een beschermd resort.

  Wordt tijd dat we eens stoppen met die mediageilheid en ons bij de volgende aanvraag voor medewerking aan een programma en/of event eerst even research doen over de personen met de mooie verhalen en mooie beloftes!! Durf kritisch te zijn, durf vragen te stellen, doe je RESEARCH, alleen op die manier kan je sommige kortzichtige mensen die op het eiland wonen beschermen tegen hun eigen uitspraken maar het meest belangrijke dat ons eiland niet weer voor de zoveelste keer als “TYPISCH” wordt neergezet.

 74. Dit is wel een erg doorzichtige poging van John John om toch vooral iedereen te pleasen.
  Eerst zijn goedbetalende macamba clientele door mee te werken aan het tv programma, vervolgens zijn Antilliaanse elite clientele door afstand te nemen van hetzelfde programma.

  Kom op John, MFK stemmers trappen hier in maar op dit forum bevind zich toch echt een intelligenter publiek.

 75. Ja, john, john,

  als ik je brief zo lees zijn het walchelijke dames, die op een telegraaf manier willen scoren.
  dit soort gesprekken (borrelpraat), hoort niet uitgezonden te worden.
  volgende keer toch maar beter je huiswerk doen voor je met dit soort enge dames in zee gaat.
  Je zou ook zo een documentaire kunnen maken over antillianen in NL.
  die laten dan ook niets heel van de NLse samenleving.
  als je 40 uur opneemt en je zend een kwartier uit, kan je allekanten op.

  het is altijd een kwestie van zij en wij, maar we moeten het hier en daar samen oplossen.
  met goede wil moet dit kunnen.
  wij zoeken elkaar op hier.
  zij zoeken elkaar op daar.
  is niks mis mee, zolang we elkaar respecteren.
  wij hebben onze rotte appelen, maar zij ook…
  en dat zal altijd zo blijven.
  Patjepeers en tokkies zullen altijd blijven bestaan (bij beide groepen).

 76. Lijkt me vervelend Mildred, als je mensen moet voorliegen om ze voor de camera te krijgen, toch? Of, net zo erg, als je mooie genuanceerde interviews krijgt waar je dus gewoon geen zak aan hebt! Want het is duidelijk wat jullie vanaf het begin af aan al voor ogen hadden. Geen moment hebben jullie een genuanceerd beeld (met jullie 40 uur materiaal.. ) willen schetsen over Curacao, maar gewoon makkelijk scoren door lekker olie op het Curacaose vuur te gooien….! Zaten we net op te wachten, thanks!!

 77. Spijker op de kop. Typisch geval van slechte voorbereiding en aanpassing van standpunten / script, van achter de montagetafel. Prutswerk dus. Het onvermogen van de makers om ook maar hun doel van deze docu duidelijk t smaken, is waarschijnlijk de oorzaak van dit wanproduct, waarover verder niet teveel woorden moeten worden vuilgemaakt.

 78. John John waar een mens groot in kan zijn: EXCUSES en deze zijn wat mij betreft geaccepteerd. Nu onze politici nog voor de allereerste keer.

 79. John John, je hebt helemaal gelijk! Die lui zijn hier dagen aan het filmen geweestzoals ik gehoord heb en het resultaat is om te huilen. Ik kan me voorstellen dat je spijt hebt als haren op je hoofd!! Ik vraag me ook steeds af wat hier nou de bedoeling van was! Ja natuurlijk de kijkcijfers!!

 80. Laten we ons niet al te druk maken over het genoemde programma.
  We weten allemaal dat het mogelijk is mensen aan het woord te laten die een heel andere kijk op onze samenleving geven.
  De vertolkte meningen zijn die van de sprekers, ligt iemand daarvan wakker? Nee toch.
  Wat de bedoeling van de programmamaker is geweest is mij niet duidelijk, feit is dat de vele reacties hierop een heel ander, positiever beeld van Curaçao geeft en een goede promotie voor ons eiland is.

 81. Dank je John, voor deze brief. Ik deel het op mijn FB, dit moeten zoveel mogelijk mensen lezen, die deze verschrikkelijke documentaire hebben gezien.

  Petra Bronk

 82. Goed geschreven John John, er zijn echt heel veel makamba’s op deze klip die deze docu bagger vinden. Het gaat bij hun echt alleen om de kijkcijfers.