• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Denktank Seguridad, Justicia y Paz (Veiligheid, Rechtvaardigheid en Vrede) heeft een lijst van meest gevaarlijke steden uitgebracht. Midden- en Zuid-Amerika scoren hoog, niet in de laatste plaats in de omliggende landen van Curaçao. De lijst baseert zich op het moordcijfer per 100 duizend inwoners.

Voor het tweede jaar op rij bezet San Pedro Sula (Honduras) de eerste plaats met 1218 moorden in 2012. Moordratio is daarmee 169,3 per 100.000 inwoners. Sinds de staatsgreep in 2009 is het sowieso onrustig in de door drugshandel geteisterde stad.

Caracas derde
De Venezolaanse hoofdstad Caracas staat derde met een moordratio van 118,9. In 2012 werden 3862 moorden gepleegd. De grote sociale verschillen, stijgende inflatie en de vele politiemoorden lijken een rol te spelen bij het hoge cijfer.

Veelplegers
Cali kent een moordcijfer van 79,3 met 1819 moorden in het vorige jaar. De Colombiaanse stad staat op de zevende plek. De stad heeft 134 als zodanig geregistreerde bendes, die het moordcijfer sinds 1992 verdertienvoudigd hebben. Een groep veelplegers van ongeveer 2.000 man begaat circa 13 procent van de geregistreerde geweldsdelicten. De stad telt 2,3 miljoen zielen.

Top tien
De tweede Venezolaanse stad in de top tien is Barquisimeto op plaats negen met een moordratio van 71,7 per 100 duizend man. In 2012 werden 804 mensen omgebracht op een bevolking van 1,1 miljoen mensen. In januari brak een gevangenisopstand uit waarbij 61 doden en 120 gewonden vielen.

Top vijftig
Colombia staat met zes steden in de ranglijst van onveiligste steden, Venezuela doet het met eentje minder. De enige twee Caribische steden zijn de Jamaicaanse hoofdstad Kingston (vijfentwintigste plaats) en de Haïti hoofdtad Port-au-Prince (vijfendertigste plaats). Brazilië wordt het meest vertegenwoordigd met vijftien onveilige steden.

6 reacties op “‘Latijns-Amerikaanse steden onveiligste ter wereld’”

 1. Weer een heel ongenuanceerd artikel, want wat schets jullie aller verbazing om te weten dat Nicaragua het meest veiligste land is in zowel Noord als Zuid America samen en een van de veiligste landen ter wereld, samen met Canada.
  Inderdaad kun je hier op vele plekken met het raam open slapen en waar kun je dat nog?
  Dit is niet het eerste artikel dat ik lees en denk, “waar halen ze die ongenuanceerdheid vandaan” Het gaat er alleen maar om, om een ” lekker ” artikel te schrijven

 2. @ Rafa. Wat weet je van de 1800 miljoen dollar, die Chavez heeft nagelaten?

 3. Richy, helaas voor jou klopt je bewering niet. Venezuela was een veilig land met idd arme mensen. Veiligheid situatie was een stuk beter. Ik ben zelf Venezolaan en weet echt wel waar ik over praat.

  Chavez heeft o.a. arme en criminelen uit de barrios wapens gegeven zodat ze zijn militias konden worden met alle gevolgen van dien. UIteindelijk is alleen de Chavez kliek er beter van geworden

 4. @Rafa,

  Dit was zo voor Chavez en zal nog wel even zo blijven. Dat kun je niet in 1 of 2 generaties veranderen.

 5. Chavez zorgte goed voor hem zelf en zijn famillie hij deed of hij zo goed was voor het gewone volk maar dat was niet zo.

 6. Curacao zal ook op deze lijst komen staan door een niet functionerende politiie.

  Raar dat er zoveel Venezolaanse steden in staan. Chavez was toch zo goed en zorgte goed voor de armen???