CURAÇAO – De Nederlandse SP-politicus Ronald van Raak vindt dat Nederland niet meer borg moet staan voor Curaçao. Dat schreef hij vandaag in een opiniestuk. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg aan voorbijgangers: Vind jij dat Nederland borg moet staan voor Curaçao?

Marits (24) ziet het somber in als Nederland niet meer bijspringt bij Curaçaose problemen. “We hebben veel problemen hier, wat als Nederland zich er niks van aantrekt?” Hij vindt dat Nederland de morele plicht heeft te helpen als dat nodig is. Viola (63) sluit zich daarbij aan. “Nederland kan ons heel goed helpen hier op Curaçao, vooral financieel. We kunnen het niet zonder hen. Ik ben het totaal niet met Van Raak eens.” Geld is het belangrijkste punt voor het eiland, vindt ze. “Hier gaan de financiën niet goed, totaal niet zelfs. Het werkt hier niet zonder geld uit Nederland, al moet er op Curaçao ook veel beter omgegaan worden met geld”. Maar hoe weet Viola niet.

Geen problemen
De 49-jarige Rudsel ziet geen problemen als Nederland zich niet meer borgstelt voor Curaçao. “Prima. Dat dwingt ons onze eigen zaken te regelen. Uiteindelijk is dat wat we moeten doen, Nederland staat ver van ons af en bemoeit zich pas met ons als het fout gaat. Wij moeten dat zelf voorkomen”. Op dit moment is Curaçao daar overigens nog niet toe in staat, vindt hij.

Nieuwe regering
Ronald van Raak moet aan zijn timing werken, vindt Franklin (66). “Hij heeft al een aantal keren het één en ander naar voren gebracht, maar ik denk dat Van Raak eraan moet denken dat nu een overgangsregering aan de macht is. Wacht even de nieuwe regering af. Zij regelen dingen beter dan de vorige regering. Ja, echt. Er verandert heel veel nu.”

Eenzijdig
“Nederland gaat de hulp aan Curaçao niet stoppen, dat weet ik zeker”, gaat Franklin verder. “Ze hebben veel maatregelen moeten nemen door de crisis, dan verbaast het me niet dat een klein groepje politici de zaken hier op de Cariben van één kant bekijkt. Er zijn in Nederland wel betere politici dan Van Raak, die beter weten hoe de zaken hier in elkaar zitten. Maar die hoor je veel minder. Van Raak strooit met praatjes, maar lost ondertussen niks op. Hij zegt van wel? Dan kan hij beter zijn mond houden!”

5 reacties op “‘Van Raak strooit met praatjes’”

 1. henk en ingrid snap jij dat curacao niet op eigen benen kan staan !!
  misschien kan de pedopartij nog wat voor ons betekenen !!

 2. Helaas, al het geld besteedt aan het worden voorgelicht is bij voorbaat verloren. Ons volk wordt opgelicht, daarmee vindt het zich licht genoeg en is het tevreden.

 3. Er is (de facto) helemaal geen waarborg functie van Nederland meer. Dat is feitelijk gestopt toen we (lees Wiels cs, die we nu weer gekozen hebben…) niks wilden doen met het Rapport Rosenmuller. NL heeft toen gedacht “zoek het dan ook maar zelf uit” .

  Mentaal heeft NL al afscheid van ons genomen na alle geroep van Wiels over onafhankelijkheid, het stelen van onze olie, de onafhankelijkheidsverklaring, de bodybags en het gedoe met Schotte en Asjes met het parlement.

  Curacao wordt nog beleefdheidshalve door NL getolereerd, omdat ze er nu eenmaal mee zitten. We zitten in de prut, maar het is onze eigen prut en NL heeft het wel gezien met Curacao.

  Het gaat met de democratie hier pas veranderen als onze pers en de radio kritisch worden en het volk in het Papiements beter wordt voorgelicht.

 4. ‘Hij vindt dat Nederland de morele plicht heeft te helpen als dat nodig is.’

  Wat een onzin! Het Curacaose volk kiest voor een regering die al drinkend de wereld over reist (Jamaloodin), met privefotograaf, een leger bodyguards en een sprekend mantelpak de hele wereld over reist (Schotte), haar hele familie bij BZV op de loonlijst zet (Constantia) en continu op snoepreis is (El Hakim) en dan mag Nederland daarvoor weer opdraaien?

  Belachelijk.

 5. Snapt o.a. Viola niet dat Nederland ook het geld niet heeft.. Jarenlang wordt er maar bezuiniigd en bezuinigd. Zelfs als we het zouden willen kunnen we het niet opbrengen en vooral niet na 2 jaar waar we al een miljarden schuld hebben overgenomen. Laat Viola maar met Schotte en Jamaloodin praten en vragen hoe het komt dat Curacao nu weer flink in de schulden zit.