• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Suriname kijkt exact een jaar na de aanname nog steeds sterk verdeeld naar de amnestiewet, die ervoor zorgde dat het Decembermoordenproces vleugellam werd gemaakt. In dat proces moet huidig president en hoofdverdachte Desi Bouterse zich verantwoorden voor zijn aandeel.

Naast Bouterse moeten ook 24 anderen zich verantwoorden over hun aandeel in de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders van het militaire regime in 1982. Oppositielid Carl Breeveld zegt tegen Novum Nieuws dat de aanname van de wet niet goed is geweest voor het land. “Voor ons is de wet vanaf het begin strijdig geweest met de grondwet, die stelt dat ingrijpen in lopende rechtszaken gewoon niet mag. Bovendien werd de wet door de initiatiefnemers verteerbaar gemaakt door te verwijzen naar een waarheidscommissie die zou worden opgericht. Daar heb ik nog niets van gemerkt”, zegt de parlementariër.

‘Rust’
Een van die initiatiefnemers van de wet is André Misiekaba, een partijgenoot van Bouterse. Tegenover het Surinaamse ochtendblad De Ware Tijd toont hij zich wel tevreden. “De amnestiewet heeft in Suriname voor politieke en maatschappelijke rust gezorgd. Niemand behalve een handvol juristen praat er nog over. Het is nog nooit zo stil geweest als op de herdenkingsdienst van 8 december vorig jaar.”

‘Onbehaaglijk gevoel’
Breeveld betwist dat. “Na een jaar zijn we nog niet veel verder. Zelfs het noemen van de amnestiewet in een conversatie zorgt nog steeds voor een onbehaaglijk gevoel. Alsof een oude wond weer wordt opengereten.” Toch vindt het oppositielid niet dat Suriname veel internationale schade geleden heeft. “Eigenlijk had vooral Nederland het er moeilijk mee, de rest van de wereld ziet het meer als ons eigen, interne probleem. Ik ben er in het buitenland nog nooit op aangesproken.”

‘Tijdbom’
In een open brief heeft staatsrechtjurist Hugo Essed, die de nabestaanden juridisch adviseert, het dan weer over een ‘constitutionele tijdbom’. Hij verwijst daarmee naar de impasse waarin het Decembermoordenproces sinds de aanname verkeert. De krijgsraad wacht al een jaar op de instelling van een grondwettelijk hof, dat moet oordelen of de amnestiewet een toetsing met de grondwet doorstaat. “De leden van dat hof worden volgens de wet benoemd door de president. We krijgen dus een gelegenheidshof dat moet beslissen over een wet die gaat over straffeloosheid voor dezelfde persoon die hen heeft benoemd. Het nog in te stellen hof is dus bij voorbaat al ongeloofwaardig”, vertelt Essed.

‘Domme uitweg’
Nabestaande Henry Behr, wiens broer Bram Behr werd geëxecuteerd, vertelt tegen Novum Nieuws dat alle nabestaanden nog steeds vinden dat de rechtsgang gewoon moet doorgaan tot er een uitspraak is. “Bouterse heeft de kans laten schieten de geschiedenis in te gaan als beste president die Suriname ooit heeft gehad. Indien hij met de billen bloot was gegaan, had hij het respect gekregen van ons allemaal. Er is gekozen voor een uiterst domme uitweg, die de scheiding der machten helemaal op zijn kop zet.”

Recht
Mocht de krijgsraad zich neerleggen bij de amnestiewet, dan willen de nabestaanden internationaal hun recht zoeken, verzekert Behr. “Dat kan bijvoorbeeld bij de Organisatie van Amerikaanse Staten. Dat het nu al 31 jaar duurt, maakt me niet moedeloos. Ik geloof nog steeds dat het goed komt, ook met Suriname. We zijn een jonge democratie in ontwikkeling, dan zijn dergelijke stuiptrekkingen te verwachten. De amnestiewet maakt deel uit van ons proces van volwassenwording.” Vorig jaar noemde Desi Bouterse de amnestiewet zelf ‘een nieuw begin voor het land’, wat uiteindelijk zou leiden tot ‘verzoening binnen de hele natie’.

© Novum

www.versgeperst.com