• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag bekijken Yvette Raveneau (Amigu di Tera) en Lloyd Narain (Defensa Ambiental) de parlementaire democratie op het eiland.

De herdenking van het 75-jarig bestaan van de Staten zal voor onze samenleving een goed startpunt moeten zijn voor een serieuze discussie over ons democratisch bestel, om te beginnen bij de Staten zelf. Deze moet de bevolking en haar belangen vertegenwoordigen. Is dit in werkelijkheid wel het geval? De Staten maken wetten, maar zien ze erop toe dat de bestaande worden nageleefd?

Onze politici weten niet echt hoe de gewone burger leeft en hoe deze het leven en wonen ervaart. Het bezoek van de Statenleden aan een aantal woonwijken in 2012 heeft dan ook niets noemenswaardigs opgeleverd. Integendeel, men parachuteert immers blindelings een kruithuis nabij de volkswijk Koraal Specht, waardoor de reeds bestaande risico’s in deze wijk worden vergroot. Het is in politieke kringen modieus geworden om te praten over burgerparticipatie om vervolgens burgerinitiatieven in de kiem te smoren. De politici beschouwen burgers en hun organisaties als een concurrent die op grote afstand moet worden gehouden.

Dat blijkt als de overheid zelf de wet ontduikt om de burgers klein te houden en andere belangen voorrang te geven. Geen Statenlid die dan iets van zich laat horen. In het geval Oostpunt heeft de overheid de wettelijke bezwaarprocedure in de prullenbak gegooid en en een niet-bestaande, niet-wettelijke procedure, de zogenaamde ‘zienswijzeprocedure’, in het leven geroepen.

De Statenleden blijven doodstil. Zij knipperden ook niet met hun ogen toen de overheid de 122 bezwaren tegen de vrijstellingsprocedure van het industriegebied, waar de Amstelfabiek stond, aan de belanghebbende Usona overhandigde die de overheid moest adviseren. Die vrijstelling zou moeten inhouden dat op die plek een nieuw ziekenhuis gebouwd kan worden. Maar van een zelfstandige beoordeling van de bezwaren door de overheid is geen sprake meer. Sinds deze blamage hangt er een doodse stilte over de hele kwestie.

Wel worden nu elke dag de media bestormd door USONA met uitleg over de ziekenhuiskwestie. En bij elke nieuwe uitleg blijkt dat Usona een veel grotere belanghebbende is dan men eerder vermoedde. Het ergste is dat de overheid hieraan in het geniep heeft meegewerkt. De statenleden hebben het kennelijk te druk met elkaar om deze uitholling van de democratie op te merken, en dat zij dit krachtig moeten afkeuren komt al helemaal niet bij hen op.

Er zijn talloze manieren waarop de overheid de wet ontdoken heeft en welbeschouwd zou dit op grondige wijze onderzocht moeten worden. Worden vergunningen terecht afgegeven? Worden ambtenaren onder druk gezet om niet aan hun plicht te voldoen en flutvergunningen uit te schrijven? Of is het een minister die zelf een vergunning verleent en de ambtelijke adviezen van deskundigen aan zijn laars lapt? Schakelt de overheid de bevolking uit van wettelijke procedures, zoals bijvoorbeeld de hinderverordening voorschrijft? Waarom vindt er nauwelijks bestuur op milieugebied plaats en beveelt de overheid de burger aan om naar de rechter te stappen zodat die op de stoel van de bestuurders gaat zitten? De Staten moeten de democratie dienen en van al deze zaken werk maken.

Het democratisch bestel wordt ondergraven en de Staten gaan nu een feestje vieren. Hopelijk wordt er geklonken met de leuze: wij worden echte volksvertegenwoordigers die het algemeen belang dienen en wij weigeren loopjongens te zijn van machtige en rijke belangen. Daartoe zullen we ook het overheidsapparaat en de gedragingen van politici doorlichten en alle misstappen corrigeren. Voortaan zullen we dit in de gaten houden. We stoppen met de bevolking en onszelf voortdurend gek te maken met glimmende fantasieprojecten en doen wat we moeten doen in de bestaande bario’s en zullen uiterst zorgvuldig omgaan met de kleine ruimte van ons eiland.

3 reacties op “Ingezonden: ‘Overheid ontduikt de wet’”

 1. Mee eens.

 2. Helemaal mee eens, ze doen wel belangrijk, maar we hebben geen parlement dat echt de regering controleert. Ze durven niet omdat hun politieke toekomst dan onzeker wordt. Zie maar eens hoeveel minjsters Wiels in het eerste kabinet heeft geofferd.

  Onze Staten laten het controleren van de overheid liever over aan Justitie. Een ultiem zwaktebod waar ze zich over zouden moeten schamen. Maar schaamte kennen ze ook al niet. Er zijn riante pensioenen en baantjes te vergeven…Familie Asjes heeft zich al laten benoemen….

  Als er iets bij de rechter wordt uitgevochten en de regering verliest, dan voeren de rechterlijke uitspraak niet uit, want anders moet er een vriendje tot zijn onterechte toppositie weer inleveren.
  Dan maar wat meer schadevergoeding betalen door belastingbetalers, dan maar belasting omhoog…De Staten vinden het normaal….

  Het is triest welk niveau onze statenleden (op een enkele na) neerzetten. Slaven zijn het! Maar nu van de partijleider die hun toekomst bepaalt.

 3. Het volk dient meer controle te krijgen op de overheid. Overheid dient ook meer transparant te zijn. Alle benoemingen openbaar met cv, salaris en reden van indiensttreding. Vergunning die worden goedgekeurd in het openbaar met iedereen die het heeft goedgekeurd. Zwaardere straffen voor corruptie.