• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) kan zich niet vinden in de manier waarop zowel de overheid (100 procent aandeelhouder) als de SVB de basisverzekering voor medische onkosten hebben ingevoerd. Het ADC nodigde daarom de parlementsleden onlangs uit voor een informatiesessie.

Het ADC zegt niet betrokken te zijn bij de besluitvorming om SVB-verzekerden toe te laten tot andere laboratoria, met alle fragmentatie van persoonlijke bestanden, vertraging met uitslagen en negatieve gevolgen voor laboratoriumdienstverlening van dien.

Inkomsten
“Dit ‘opengooien’ van de laboratoriummarkt zal een daling in het aantal cliënten, en dus in inkomsten, betekenen voor het ADC”, meldt het Centrum. “Als de sector niet wordt gereguleerd zodat alleen eerlijke en billijke concurrentie plaats kan vinden, zal dit ernstige gevolgen hebben voor zowel het ADC als de nationale volksgezondheid.”

Fenomeen
“Meteen toen de Basisverzekering werd geïntroduceerd, stak een ongewenst fenomeen de kop op. Feit is dat van de zeven laboratoriumdisciplines die voorkomen op Curaçao, zes alleen door het ADC kunnen worden uitgevoerd – met betrekking tot trombosezorg, bijvoorbeeld”, aldus ADC. Dit betekent dat wanneer een patiënt naar een ander laboratorium gaat, hij of zij doorgaans tóch ook naar het ADC moet voor resterende tests. De patiënt moet dan twee keer worden geprikt.

Ongeëvenaard
“Aan de parlementariërs is duidelijk gemaakt waarom het niveau van kwaliteit en innovatie waarop het ADC opereert, ongeëvenaard is op Curaçao. Alleen bij het ADC zijn het uitsluitend specialisten die medische afdelingen leiden”, benadrukt het Centrum. “Verder is het ADC in heel de Caribische regio het eerste medische instituut voor diagnostische analyse met een ultramodern laboratorium dat moleculair-diagnostisch onderzoek verricht op DNA-niveau. Dit laboratorium, dat is ondergebracht in het ADC-pand aan de Breedestraat Otrobanda, werkt volgens internationale regels en bevindt zich in een accreditatieproces.

Statenleden en directeur ad interim Liane Virginia-Cova van het ADC tijdens de informatieve bijeenkomst

1 reactie op “ADC oneens met invoering medische onkosten”

 1. > “zodat alleen eerlijke en billijke concurrentie plaats kan vinden”

  LOL!
  En WIE precies bepaalt “eerlijk” en “billijk”? De slager die z’n eigen vlees keurt natuurlijk! We trekken weer een poppenkastje ambtenaren open en geven een team van twaalf onnodig werk voor één.

  Goh. Het zal wel niet…
  Een publieke instelling die protesteert tegen het opengooien van de markt. (Lees: we willen geen concurrentie omdat we nu al weten dat we dat niet overleven)

  Vraag eens aan iemand die in de Sovjet Unie leefde hoe hun fastfood smaakte.
  Ow wacht, dat hadden ze niet. De regering bepaalde namelijk het (gestandaardiseerde) menu en de (gestandaardiseerde) prijzen en voor decennia veranderde er niets op restaurantgebied.

  Ennieweej, nu nog de waslijst aan overheids-NV’s privatiseren (wat waarschijnlijk zal leiden tot hun liquidatie vanwege onrendabele hoeveelheden kapitaal dat er door privé partijen in gestopt zal moeten worden, maar dat is dan gewoon het signaal van de markt dat ze überhaupt niet te redden zijn en dús een bodemloze put in het heden.)

  Give me an F! Give me a U! Give me a D!
  What does it spell?
  Fear, Uncertainty and Doubt.
  Now repeat ad nauseam until they forget this privatization foolishness and go back to sleep.