• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad van State vindt dat in aanloop naar de staatkundige vernieuwing van 10-10-’10 niet goed is nagedacht over de gevolgen die dit heeft voor de banden tussen de eilanden van het Koninkrijk. Dat schrijft de Raad van State in het Jaarverslag 2012 dat gisteren naar buiten is gebracht.

De Rijksministerraad moet volgens de Raad van State meer aandacht hebben voor ‘bestuurlijke en persoonlijke samenwerking in het Caribisch deel van het Koninkrijk’.

Moeizaam
“Te weinig is onderkend dat met de opsplitsing van de Nederlandse Antillen de contacten en het verkeer tussen de eilanden niet langer een intern karakter hebben van verkeer binnen een land, maar steeds een of meer landsgrenzen binnen het Koninkrijk overschrijden”, concludeert de Raad. “Door de gewijzigde verhoudingen en het verschil in positie, zijn de betrekkingen tussen de openbare lichamen en de landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk in een aantal opzichten moeizamer geworden.” Dit maakt het moeilijker om op bestuurlijk, juridisch en beleidsniveau samen te werken, aldus de Raad.

Individuele afspraken
Dit raakt de eilanden van het Caribisch deel van Nederland gevoelig, zo staat in het jaarverslag. “Door hun ligging en fysisch-geografische kenmerken zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor een aantal aangelegenheden, die hun goede functioneren en het dagelijks leven van hun burgers betreffen, sterk aangewezen op (verkeer met) eilanden in hun meer directe omgeving.” De Raad adviseert de Nederlandse regering om ook individuele afspraken te maken met de drie Caribisch Nederlandse eilanden over hun wensen en plannen voor de toekomst.

1 reactie op “Raad van State: verbeter verkeer binnen de eilanden”

  1. De prijzen voor het verkeer zijn ook erg duur.. De prijs om 10 minuten naar Bonaire en Aruab te vliegen zijn belachelijk en dan nog de airport taxes