• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Sta niet langer borg voor wanbeleid op Curaçao en Sint Maarten”, dat stelt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vandaag in de Volkskrant. “Wij betalen voor het wanbestuur, maar de mensen daar moeten eronder leven”, aldus Van Raak.

Het Kamerlid haalt in zijn opiniestuk minister Roland Duncan en parlementariër Patrick Illidge van Sint Maarten aan, die naar verluidt te maken hebben met illegale prositutie bij het bordeel Bada Bing. “Zij worden waarschijnlijk betaald door Francesco Corallo, die verbonden is met de Siciliaanse maffia en op Sint Maarten een casino-imperium heeft om drugsgeld wit te wassen”, schrijft Van Raak.

Hollywood

“Corallo is ook een financier van politici op Curaçao, waaronder oud-premier Gerrit Schotte, onder wiens verantwoordelijkheid niet alleen de schatkist van het eiland is leeggeplunderd, maar ook de geheime dienst”, gaat het Kamerlid verder. “Waardoor allerlei geheime informatie over drugs-, wapen- en mensenhandelaren mogelijk in verkeerde handen is gekomen. Dit script zou in Hollywood waarschijnlijk worden geweigerd, omdat het te ongeloofwaardig is. Toch is dit onze werkelijkheid – en onze verantwoordelijkheid.”

Gedonder
Volgens Van Raak moet, bij gebrek aan goede oppositie op de eilanden, nu partijen in de Tweede Kamer die rol vervullen. “Na aanhoudende kritiek vanuit Nederland is Schotte vorig jaar afgetreden en heeft Curaçao een tijdelijk zakenkabinet. Binnenkort wordt echter een nieuwe regering gevormd en kan het gedonder helemaal opnieuw beginnen. Helmin Wiels, de leider van de grootste partij, eist alweer miljarden euro van Nederland. Op Sint Maarten is het proces om ministers die banden hebben met de onderwereld kwijt te raken nog maar net begonnen.”

Slachtoffers
De grootste slachtoffers zijn volgens het Kamerlid niet de mensen in Nederland, maar de mensen op de eilanden zelf. “Wij moeten dit wanbeleid betalen, maar zij moeten daar onder leven. Daarom ben ik er ook niet voor om afscheid te nemen van de eilanden. Nederland kan de bevolking van Curaçao en Sint Maarten (en van Aruba) wel degelijk helpen. Maar wij moeten dan stoppen met verantwoordelijkheid nemen voor misstanden in het bestuur.”

Fouten
Om te beginnen zou minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) zich volgens Van Raak moeten uitspreken voor een nieuw Statuut, zonder waarborgfunctie, waarin de landen binnen het Koninkrijk samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. “Daarmee zou de regering tonen dat zij in staat is om te leren van fouten uit het verleden.”

15 reacties op “‘Sta niet langer borg voor Curaçao en St.Maarten’”

 1. @Neffie uit het artikel:

  Slachtoffers
  De grootste slachtoffers zijn volgens het Kamerlid niet de mensen in Nederland, maar de mensen op de eilanden zelf. “Wij moeten dit wanbeleid betalen, maar zij moeten daar onder leven. Daarom ben ik er ook niet voor om afscheid te nemen van de eilanden. Nederland kan de bevolking van Curaçao en Sint Maarten (en van Aruba) wel degelijk helpen. Maar wij moeten dan stoppen met verantwoordelijkheid nemen voor misstanden in het bestuur.”

  dat Wiels om miljarden heeft gevraagd heb ik ook nog niet gehoord.
  daarin heb je gelijk…

  Maar dat het op curacao mogelijk is om stemmen te kopen en zo openlijk als bij de vorige verkiezingen, is een groot schandaal.
  Dat het OM hier niets aan doet is een nog groter schandaal.
  als je 3 miljoen gulden hebt kan je dus bij het ongeschoolde deel van de bevolking terecht, om hun stemmen te kopen en heb je 8 zetels.
  dat is al gauw een meerderheid.
  dan kan je dus het land leegstelen (zie de afgelopen 2 jaar met Schotte)…
  en vervolgens wordt hij niet eens door het OM aangepakt.
  dat is voor mij onbegrijpelijk…..

  Dat je dan wel eens een beetje negatief wordt hierover lijkt me logisch.

 2. Neffie, het kleineren van het Curacaose volk?

  Het Curacaose volk wordt niet gekleineerd maar kleineert zichzelf door een corrupte regering neer te zetten. Die is niet van Mars gekomen maar via de stembus.

  Ik zou dus maar een toontje lager zingen als ik jou was.

 3. @Marie Montreux, er is (de facto) helemaal geen waarborg functie van Nederland meer. Dat is feitelijk gestopt toen we (lees Wiels cs, die we nu weer gekozen hebben…) niks wilden doen met het Rapport Rosenmuller. NL heeft toen gedacht “zoek het dan ook maar zelf uit” . Mentaal heeft NL al afscheid van ons genomen na alle geroep van Wiels over onafhankelijkheid, het stelen van onze olie, de onafhankelijkheidsverklaring, de bodybags en het gedoe met Schotte en Asjes met het parlement. Curacao wordt nog beleefdheidshalve door NL getolereerd, omdat ze er nu eenmaal mee zitten. We zitten in de prut, maar het is onze eigen prut en NL heeft het wel gezien met Curacao. Het gaat met de democratie hier pas veranderen als onze pers en de radio kritisch worden en het volk in het Papiements beter wordt voorgelicht.

 4. Zij worden waarschijnlijk betaald door Francesco Corallo.
  Die naar verluidt te maken hebben met
  Waardoor allerlei geheime informatie over drugs-, wapen- en mensenhandelaren mogelijk in verkeerde handen is gekomen.
  Allemaal aannames. Waar zijn de feiten.

  Helmin Wiels, de leider van de grootste partij, eist alweer miljarden euro van Nederland.
  Wanneer heeft Wiels miljarden geeist?

  Mijnheer van Raak die is allang bezig met ongefundeerde uitspraken en het kleineren van het Cur volk. Het in twijfel stellen van de inteligentie van een volk is degenererend.
  Van Raak heeft op verschillende punten gelijk maar gaat als een olifant door de porselijn kast. De regering schotte is gevallen door het volk en niet door de oppinie van NL. Iedreeen die schotte en zijn zooitje kent zal weten dat het Schotte en zijn bende een worst zal wezen wat met er over hem en de zijnen in NL wordt en werd gedacht.
  Ester steld dat de Curacaoenaars mondi bewoners zijn. Wat is zij dan? Ook mondi bewoners kunnen inteligent zijn, zo niet Ester. En ja ze hebben zelf gekozen voor deze regering en wie zegt dat deze regering korrupt is, ze zijn maar net bezig, laat ze eerst bewijzen wat ze in hun mars hebben. De eerste signalen zijn positief zowel hier als in Ned.
  Lees de verfrissend reactie van Jorik een na.
  En Sander en Rignald altijd maar negatief wat jullie schrijven.
  Wat doen jullie hier nog als het hier zo slecht is allemaal met die domme onopgeleide corrupte mensen.
  O ja ik wacht nog steeds op de duizend euro die mij in NED is beloofd door Rutte. Verkiezing belofte VVD.

 5. @Esther
  u gaat er dan weer aan voorbij dat er niets anders is om uit te kiezen (zoals Van raak al aangeeft)

 6. “De grootste slachtoffers zijn volgens het Kamerlid niet de mensen in Nederland, maar de mensen op de eilanden zelf. “Wij moeten dit wanbeleid betalen, maar zij moeten daar onder leven. Daarom ben ik er ook niet voor om afscheid te nemen van de eilanden.”

  Dat is wel mooi gezegd door dhr. Van Raak.
  Wij leven met de corruptie en wat er betaald wordt bereikt ons niet.

  Maar ik ben het niet een smet zijn conclusie.
  Ik vind dat de huidige wwarborg functie oet blijven staan, maar dan ook een sdaadwerkelijk worden uitgeoefend.
  Niet alleen onder het mom “Wie betaalt, bepaalt” maar ook omdat er in kleinschalige besturen nu eenmaal vaak corruptie is.
  In Nederland kan je nog naar de nationale regering stappen als een provincie of gemeente je hodeert, maar hier zegt NL altijd dat je het maar met de lokale regering moet regelen, terwijl zij (NL) de waarborg heeft.

  Ik ben het eens met dhr Van raak dat die waarborgfunctie momenteel een schijnvertoning is, maar waarom dat niet oplossen ipv de hele waarborgfunctie weghalen?

 7. @etienne, had kan toch simpeler. Ministers mogen zich niet meer bezighouden met in dienst nemen van mensen.. Daar is een afdeling PZ voor en die hoort onafhankelijk te werken. Belangrijke beslissingen dienen openbaar te gebeuren en dienen desnoods 2/3 steun van het parlament te hebben en/of een referendum. Dienstreizen dienen van te voren worden opgegeven en de kosten hiervan dienen in het openbaar te komen. Openheid van financieerders van politieke partijen. Screening resultaten dienen ook openbaar te zijn. De politici hebben het aan zichzelf te danken dat ze met dit soort dingen geen recht op privacy meer hebben..

 8. @Esther:

  Ik heb problemen met het uitgangspunt dat jij verwoordt. Ik denk dat het niet gerechtvaardigd is dat er mensen op Curacao leven die zich moeten laten welgevallen dat een grote groep kiezers slechte leiders kiest die dan vervolgens over hen regeren.

  Ik denk dat we naar een systeem moeten waarbij de overheid zich maar met een beperkt aantal zaken in de maatschappij mag bemoeien. Een nieuwe grondwet waarbij bepaalde aspecten van het maatschapelijk leven (individuele vrijheiden) off-limits zijn voor de overheid. Dan kunnen ze daar ook geen brokken maken.

  Het is schandalig dat de ‘mondi’ over mensen regeert die wel verantwoordelijkheidsbesef en ethische waarden hebben.

 9. Zie even niet in hoe “samenwerken op basis van gelijkwaardigheid” de zaak kan verbeteren?
  Binnen de EU werken ze ook (ongeveer gelijkwaardig) en dat betekent dat NL zich niet met Belgie bemoeit. Als van Raak hier wat wil bereiken kun je beter neo-koloniaal gaan optreden. Anders moet van Raak er gewoon maar erover ophouden.

 10. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.
  De lokale politiek is bang om op eigen benen te staan; stel je voor dat we het geheiligde Nederlandse paspoort kwijtraken en de Nederlandse politiek is veels te laf om hun verantwoordelijkheid voor goed bestuur te nemen of daar consequenties aan te verbinden. Zoals gewoonlijk ‘roeptoetert’ dhr. van Raak maar raak.

 11. Meneer Van Raak’s ongenuanceerde, ononderbouwde, vete tegen de eilanden heeft al bijna net zo veel geld gekost als de corruptie waarover hij spreekt.

  Ik zeg niet dat hij op alle punten ongelijk heeft, maar de man schiet met een kanon op een mug. Hij stelt dat hij divers bewijsmateriaal heeft van de corruptie op de eilanden of welke hot item hij nu weer aan wil pakken, maar heeft behalve “opinie-stukken” nog nooit iets anders gedaan om de goede mensen op het eiland te helpen in de opbouwfase.

  Alleen al de stelling dat het kabinet Schotte door druk vanuit Nederland zou zijn gevallen is belachelijk. Dat was nou juist het enige wat de ministersploeg nog bond.

  Ik neem hier geen politieke stelling in inzake de eilandlijke politiek, dat doen al genoeg anderen, maar zou het wel heel verfrissend vinden als meneer Van Raak eindelijk eens de discussie op argumenten ging voeren en niet op sentimenten.

 12. Beste Esther, de mensen hier op Curacao hebben gekozen voor bepaalde partijen omdat ze hen irreele dromen voorspiegelen of een gratis Blackberry of een mooi feestje aanboden. Vergis je niet in het opleidingsniveua van het gros van de mensen hier. Men kan door armoede en gebrek aan onderwijs simpelweg niet inschatten wat er goed is voor de lange termijn. Mensen moeten hier voor zich zelf beschermd worden. Een gevaarlijke uitspraak, maar wellicht is Curacao gewoonweg nog niet toe aan een democratie?

 13. volkomen gelijk.
  het onopgeleide volk zal altijd stemmen op partijen die veel beloven.
  dus de maffia blijft regeren op deze eilanden.
  Dat heeft de 2 jaar Schotte kliek op curacao bewezen en op sint maarten is er ook geen twijfel over mogelijk dat daar de maffia regeerd.

  helaas Justitie weigert hier iets aan te doen.
  Maffia kan straffeloos regeren en aan zelf verrijking blijven doen.

 14. Mensen blijven stemmen op corrupte personen dus tja eigen schiuld

 15. Raak heeft volledig gelijk, maar gaat er aan voorbij dat de mondi bewoners van CUR en SXM zelf hebben gekozen voor de corrupte ministers op deze eilanden.

  Geen medelijden mee hebben dus.