• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nederlandse overheid moet meer werk maken van kinderrechten in Caribisch Nederland. Dat staat in een advies van de College voor de Rechten van de Mens. Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF, nam vandaag het advies in ontvangst van de voorzitter Laurien Koster. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Het gelijkheidsbeginsel geeft de Nederlandse overheid ruimte om de kinderrechten op een andere manier te realiseren dan in Europees Nederland. Maar de minimumnormen zoals het recht op onderwijs, gezondheid en bescherming tegen kindermishandeling, moeten in ieder geval gewaarborgd worden. Dat staat in het advies ‘Gelijke behandeling bij de toepassing van het Kinderrechtenverdrag in Caribisch Nederland’ van het College.

Preventie
Fundashon Bos di Hubentut, de stichting die zich richt op preventie van kindermisbruik, erkent dat er meer werk gemaakt moet worden van de kinderrechten op de eilanden. De stichting die zich tot voor kort alleen richtte op Curaçao, is nu gevraagd door de andere vijf eilanden om daar een grootschalige preventiecampagne te starten, wat de naam ‘Ku ki Derechi’ (Met welk recht) heeft gekregen.

Kinderschoenen
Jeanella Wall, projectleider van Ku ki Derechi en Suitberta Romero, maatschappelijk werker bij het project, zijn op verschillende eilanden geweest. Wall ging vorige maand naar St.Maarten, waar nu een concreet plan is opgezet om kindermisbruik aan te pakken: ‘Voice of the Youth’. “Het staat echt in de kinderschoenen. Op St.Maarten, St.Eustatius, Saba en Aruba is er weinig tot geen preventie en informatie over kindermisbruik beschikbaar”, vertelt Wall. Toen zij naar St.Maarten vloog, was ze niet van plan om naar St.Eustius en Saba te gaan. Maar de eilanden benaderden Bos di Hubentut met de wens om ook een campagne daar te starten. Lees het artikel verder op Caribisch Netwerk.

www.versgeperst.com