CURAÇAO – De gegevens en financiële details van meer dan 120 duizend trustkantoren zijn door een lek openbaar geworden. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), heeft de gegevens, waarin grote namen in de politiek en zakenwereld voorkomen, vandaag naar buiten bracht.
De grote namen maken volgens de gegevens gebruik van trustkantoren in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden. Het ICIJ wist de hand te leggen op 2,5 miljoen bestanden, waaronder e-mails en grootboeken. De bestanden legden niet alleen bloot wie waar een geheime rekening heeft, maar geven mogelijk ook inzicht in de locatie van verdwenen geld. Zo is de oudste dochter van de overleden Filipijnse ex-dictator Ferdinand Marcos begunstigde van een trustkantoor op de Maagdeneilanden. Filipijnse autoriteiten zijn nu benieuwd of Marcos hier zijn door corruptie verkregen vermogen stalde.
Biljoenen
Trustkantoren die vennootschappen beheren zijn populair vanwege de fiscale voordelen en anonimiteit die ze bieden. Het blijkt echter moeilijk aan te geven hoeveel geld erin is weggezet. Volgens een studie van een voormalig econoom bij adviesbureau McKinsey gaat het wereldwijd om een bedrag tussen de 21 en 32 biljoen dollar (16 tot 25 biljoen euro).
Onderzoeksjournalisten
Verschillende onderzoeksjournalisten en media hebben de afgelopen vijftien maanden geholpen met het uitpluizen van de belastende bestanden. Namens Nederland heeft dagblad Trouw hieraan meegewerkt. De ICIJ twitterde vanmiddag dat er snel meer gegevens worden bekendgemaakt, waaronder mogelijk namen. Of er Nederlanders tussen zitten, is nog niet duidelijk.
© Novum
Neffie honderd procent met jouw eens.
Aan de andere kant vraag ik mezelf af waarom de belastingen achter deze mensen aan moet zitten ze hebben toch al hun belasting betaald in Nederland en heeft Nederland er niet genoeg van. Als ik zoveel geld zou hebben dan zou ik dat ook hebben gedaan, mijn geld weg sluizen, voor dat dubbele belasting systeem van Nederland.
Dos santos zal er ook wel bijzitten. Hoe loopt die zaak eigenlijk?nWe horen er niets van
Curaçaose politici hebben geen belastingparadijzen nodig: ze betalen gewoon de lokale belastingen niet. En aangezien zij de belastingheffende instanties in hun macht hebben, kraait er geen haan naar. Hoe rot kan een zogenaamde democratie zijn.
@neffie, Er zijn landen waar de belasting lager is dan in andere landen. Dat komt voor en is op zichzelf geen “paradijs”. Er zijn landen waar de belasting zo corrupt is dat het bijna een “belastinghel” is. In een kapitalistische maatschappij moeten bedrijven hun winst optimaliseren en daar past (voor de bedrijven) dus bij om zo min mogelijk belasting te betalen. Denk dat dit niet zo snel zal veranderen, hoewel er internationaal overleg gaande is om multinationals standaard aan te pakken.
Iets heel anders is, dat vermogende particulieren proberen belasting te ontduiken door anoniem te worden..In Zwitserland met de nummerrekeningen en bij ons door het oprichten van een SPF. Dat probleem, waarbij men anoniem (zwart) geld onderbrengt, belegt en ervan geniet zonder belasting te betalen is laakbaar. Een pensionado die gewoon van een reguliere fiscale constructie gebruik maakt zit ook in een belastingparadijs, maar dat is geen issue.
Een van de belasting paradijsen vernoemd in dit rapport is Nederland. Een belasting paradijs voor offshore bedrijven. Ja dezelfde offshorebedrijven die op de Antillen gevestigd waren en nadat er door oa Nederland zo’n ophef gemaakt werd omdat Nederland zoveel geld misliep doordat deze oa Nederlandse concerns geen belasting in Ned betaalden maar in B.V Curacao zij de N.A hebben verlaten. De Antillen lopen zodoende veel geld mis. Nu deze concerns hun offshore bussines in Ned hebben kraait er geen haan naar. Ook staan deze bestanden vol van bekende en minder bekende Nederlanders. Dus laat de pot de ketel niets verwijten.
Zullen ook wel veel curacaose politici bij zitten
Details komen geleidelijk. Alles ineenkeer op tafel leggen is niet goed voor de krantenomzet van de kranten die er aan meewerken…Bovendien moeten de kranten zorgvuldig “hoor en wederhoor” toepassen, dus de mensen waarom het gaat eerst gevraagd worden of het klopt..
Als binnenkort overal ministers om onduidelijke reden aftreden, dan…?
Interessant, zou iemand de moeite kunnen, durven, willen nemen om eens te kijken of er op Curaçao bekende namen op voorkomen. Ergens moeten toch de miljoenen weggesluisde guldens zijn gebleven.