• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een bronzen buste van Juan Pablo Duarte is onlangs op Curaçao aangekomen. Het is door de National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM) in ontvangst genomen. Het bijzondere kunstwerk wordt daar bewaard tot de officiële onthulling, die begin juni gepland staat.

Het beeld is ontworpen en uitgevoerd door de dominicaanse beeldhouwerJuan Gilberto Núñez. Samen met de commisie ‘Juan Pablo Duarte’ worden nu de laatste voorbereidingen getroffen voor de plaatsing van de buste in het kader van de 200ste geboortejaar van de vrijheidsstrijder.

Liberale gedachtengoed

Duarte werd geboren in 1813 in La Hispañola, nu bekend als de Dominicaanse Republiek en Haïti. Juan Pablo Duarte wordt beschouwd als de belangrijke grondlegger van de onafhankelijke Dominicaanse Republiek. Tussen 1822 en 1844 werd het Spaanse deel van La Hispañola door Haïti bezet en later opnieuw gekoloniseerd door Spanje. Samen met een aantal andere patriotten richte Duarte het geheime genootschap ‘La Trinitaria’ op om te vechten voor onafhankelijkheid en het liberale gedachtengoed te stimuleren.

Ideaal
Vanwege de politieke idealen van Duarte was hij een paar keer genoodzaakt naar het buitenland te vluchten. Zo heeft hij onder meer in Engeland, Spanje, Duitsland, Venezuela en ook op Curaçao gewoond. Juan Pablo Duarte stierf in 1876. Zijn ideaal was inmiddels bereikt, maar hij kreeg toentertijd niet de erkenning en de waardering.

 NAAM Collections Manager Mayqualida Pandt en NAAM directeur Richenel Ansano vlak na het ontvangen van de buste

www.versgeperst.com