• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Drinkwater op Saba is een flink stuk duurder dan in Nederland. Dat blijkt uit antwoorden van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, mede namens Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) op Kamervragen van Kamerleden Wassila Hachchi en Stientje van Veldhoven (beiden D66).

De Kamerleden stelden vragen nadat de marine wederom was ingeroepen om de watervoorziening op het eiland te redden. Hanchi en Van Veldhoven willen dat de minister bevestigt dat op Saba de zoetwatervoorziening al jaren ontoereikend is. Daarnaast willen de D66er’s weten wat de kosten bedragen voor het produceren van drinkwater. Deze blijken een flink stuk hoger te liggen dan in Nederland.

Drinkwater
Volgens de minister bedragen de kosten voor geïmporteerd drinkwater op Saba circa 1 dollar voor een fles van 1,5 liter. “Op Saba kost 1.000 liter water uit de waterfabriek 50 dollar. Op Sint Eustatius betaalt men 10 dollar voor 1.000 liter en op Bonaire 5 dollar voor 1.000 liter. Het water is zo duur omdat voor het ontziltingsproces veel kostbare energie gebruikt wordt. De prijs op Saba is hoger omdat de waterfabriek in private handen is. In Europees Nederland liggen de prijzen voor drinkwater veel lager omdat er voldoende zoet oppervlakte- en grondwater beschikbaar is als grondstof voor drinkwater. De prijs voor 1.000 liter water varieert van 1,09 euro in Drenthe tot 1,76 euro in Noord-Holland.

Droge tijd
Over het tekort aan drinkwater zegt Schultz dat de zoetwatervoorziening op Saba ontoereikend kan zijn in de droge tijd. “Op Saba vangen huishoudens al generaties lang regenwater op in een watertank (cisterne) onder hun huis. Het opgevangen regenwater wordt onder andere gebruikt voor drinkwater, dit is gratis. De combinatie van regenwater en de waterfabriek werkt onder normale omstandigheden naar tevredenheid en is toereikend voor de drinkwatervoorziening op Saba.” De minister wijt het waterprobleem aan de waterfabriek die te maken heeft met een defect en hierdoor op halve kracht produceert. “Daarnaast heeft het sinds januari 2013 nauwelijks geregend, in tegenstelling tot normaliter in januari, waardoor de cisternen leeg begonnen te raken.”

Onderzoek
Volgens minister Schultz is het onderzoek dat momenteel gaande is naar het watertekort op het eiland, rond de zomer afgerond. Het onderzoek moet een voorkeursoptie, maatregelen en een kostenindicatie naar voren brengen. Vervolgens wordt samen met Saba bepaald welke maatregelen worden geïmplementeerd. Vorige maand leverde het schip van de marine de Hr. Ms. Pelikaan, een bulkvoorraad drinkwater aan Saba. In 2009 hielpen zij met hetzelfde schip ook het eiland met 60.000 liter water wegens een dreigend tekort.

Beantwoording Kamervragen Over Bericht Dat Marine Wederom Ingeroepen Moest Worden Om Watervoorziening Op Sa…

www.versgeperst.com