CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren de Orco Bank doorzocht in verband met het fraudeonderzoek bij SNS Reaal. Er zou een link zijn tussen de Orco bank en een van de verdachten in het onderzoek naar de fraude bij SNS Property Finance. Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos.

De inval is uitgevoerd door het OM op Curaçao, niet door het OM in Nederland, zoals De Telegraaf meldt. De verdachte oud-directeur van Property Finance, Buck Groenhof, zou jarenlang adviseur zijn geweest bij de bank. De eigenaar van de bank, de familie Guis, had volgens de krant een miljoenenkrediet lopen bij SNS Property Finance.

Transactie
De Telegraaf stelt dat er vermoedens zijn dat Groenhof de familie Guis heeft bevoordeeld en daar zelf ook van heeft geprofiteerd. De bank stelt tegen de krant dat de familie inderdaad aandelen van SNS Property Finance heeft gekocht in een Spaans winkelcentrum. Daar wordt echter bij benadrukt dat de transactie de noodzakelijke goedkeuring had van Property Finance en dat Orco niet bij de transactie betrokken was. Groenhof kwam vorige week op vrije voeten na een voorarrest van anderhalve maand. Hij wordt verdacht van witwassen, omkoping en oplichting bij de vastgoedtak van SNS.

Fraudeonderzoek
SNS Reaal werd op 1 februari genationaliseerd nadat de verliezen bij Property Finance te hoog waren opgelopen. SNS Reaal meldde vandaag de publicatie van de jaarcijfers opnieuw uit te stellen, dit keer tot medio juni. De controlerend accountant gaf vorige maand aan het fraudeonderzoek ‘helemaal uitgezocht’ te willen hebben, voordat hij zijn handtekening zet onder de jaarrekening over 2012.

1 reactie op “Doorzoeking bij Orco Bank in fraudezaak SNS”

  1. Tja, wat kun je anders verwachten van De bank van Jan Sofat.