• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling is samen met een delegatie afgereisd naar het Braziliaanse Sao Paulo. Het bezoek is bedoeld om een start te geven aan Curaçaose deelname aan de grootste logistieke beurs van Zuid-Amerika, genaamd Intermodal South America.

Het evenement trekt meer dan 45.000 personen uit de hele wereld van meer dan 450 multinationals. Martina trapt de werkweek af met een ontmoeting met de CIESP, de grootste ondernemersorganisatie van Sao Paulo.

Investeringsgebied
De komende vier dagen profileert het eiland zich als investeringsgebied voor Brazilië en andere partijen. Er wordt onder meer gezocht naar investeerders op het gebied van luchthavenfaciliteiten en een goede verbinding op zee voor de DOK Maatschappij. Ook probeert Curaçao onder de aandacht te brengen dat het eiland gezien de geografische ligging de Europese en de Zuid-Amerikaanse markt kan verbinden.

10 reacties op “Minister Martina op missie naar Brazilië”

 1. Op zoek naar investeerders. Is op zoek naar geld dus. Investeerders aantrekken betekent ook invloed inleveren. We zien hoe ISLA hier haar gang kan gaan. Zijn we klaar voor nog meer invloed van buitenlanders? Nederlanders zullen niet investeren, want die zijn het gebral van Wiels niet vergeten, in Aruba worden ze beter ontvangen.

  We zijn gemeten in Bruto Binnenlands Product, regionale veel-verdieners en komen dus niet meer in aanmerking voor hulpprogramma’s van de EU en de UN, IMF etc. We zijn niet onafhankelijk en dus zijn er weinig bilaterale zaken te doen. Wat hebben we te bieden, behalve een “investeringsmogelijkheid” (zonder invloed) en een “80/20 regeling”?
  We hebben de keus: Onafhankelijk worden of heel lief aanpappen met Nederland, maar wel eerst zorgen dat Wiels de politiek verlaat, anders blijft zijn historie op de achtergrond hangen.

  Paar vraagjes nog over Brazilië….

  Zou er met al onze “3 maanden ministers” enige continuïteit zijn in het opbouwen van onze relatie met Brazilië? Of moeten we steeds weer opnieuw kennismaken?
  Is er al een evaluatie van de resultaten van onze delegatie naar de 2011 Intermodal? Daar heeft Minister Hakim Curaçao gepresenteerd als een logistiek centrum met veel groeipotentieel. Hakim wilde van Curaçao een internationale hub maken. We zijn 2 jaar later..welke ontwikkelingen zijn er?
  Billy Jonckheer van de Kamer van Koophandel en Arthur Adams, president van de Stichting voor Ontwikkeling van Projecten in de Logistiek sector (SLS), waren toen met Hakim meegereisd.

  Hoe gaat het met de lopende zaken…? Zwarte lijst…?

  Samen met Vanessa Tor, interim secretaris-generaal van MEO en Cristina de Freitas Brás, vertegenwoordiger van de private sector, heeft minister Hakim ervoor gepleit om het proces te versnellen om van Brazilië een officiële indicatie van de status van Curaçao te krijgen. “Wij zijn erg positief dat Curaçao van de zwarte lijst afgehaald zal worden. Dit zal een nieuw tijdperk betekenen van zaken en handel met Brazilië”,aldus de minister…..
  Hij ging er zelfs voor op visite bij ex president Lula. Hoe is dat afgelopen? Heeft Hakim indruk gemaakt destijds? Kunnen we daarop verder bouwen? Dat was een jaar geleden…

  En hoe staat het met de Luchtvaart?

  Ook hier had Hakim resultaten geboekt….
  “GOL Airlines zal naar Curaçao komen en hiermee kunnen wij doorgaan met het strategisch positioneren van Curaçao op de internationale markten, zoals het ministerie van Economische Ontwikkeling en de Regering van Curaçao heeft uitgezet in het implementatieplan voor het land Curaçao”, gaf Hakim te kennen. De delegatie die was meegereisd met Hakim bestond uit: Curaçao Tourist Board (CTB), Curaçao Airport Holding (CAH) en het Ministerie van Economische ontwikkeling.
  Loopt dat een beetje?

  Ik hoop dat de Staten straks (door de volgende “politieke” ministers…), als ze in 2014 ook op bezoek zijn geweest in Brazilië, worden geïnformeerd over de potentie die we als hub hebben….? Als het zo doorgaat blijven we nog 30 jaar “veelbelovend”….

 2. Martina doet aandoenlijke pogingen het reisrecord van El Hakim (MFK) te verbreken, maar dat zal niet lukken.

  El Hakim was zo vaak op snoepreis dat hij hier bijna uitgeschreven werd uit het bevolkingsregister.

 3. Als demissionair minister nog gauw even een snoepreisje maken onder het mom “We willen Curaçao op de economische kaart zetten”. Wat gaat dit uitstapje kosten en vooral… Wat levert het op?

 4. Goede zaak hoor. Als wij ook nog Portugese projecten voor het eiland krijgen door Brazil. Eigenlijk gaat een nieuwe wereld open voor ons. Wij zien het dus niet altijd zo en soms is het ook niet zo. Maar dit is echt een goede zaak.

 5. Hebben we weer niets geleerd?

 6. Ook een tolk mee? en beveiligers en in een duur hotel a la Schotte en Hakim?

 7. Braziië : Ook daar was El Hakim toch al geweest? Niets meer van gehoord ( van Hakim gelukkig ook niet meer!) Of was H. daar toch om goedkoop brilmonturen te versieren en om zijn daggeldvergoeding te innen?

 8. Meneer Martina zou u dit reisje niet beter laten aan uw opvolger die al bekent is !,of gaat deze opvolger over een jaar ( 2014 ) evalueren in brazil en dan wel in die tijd dat het WK voetbal zig afspeelt.Buiten kansje voor Gerrit de Raaf???. De Curaçaose regering is niks en word ook nooit niks .Het Narrenschip vol met wijzen manenwolfen? blijft gewoon aan de kade van de st anabaai aan de ketting vastliggen,we komen er nooit meer vanaf.

 9. lopende zaken

 10. De reizende ‘regering’ of beter het reizende circus, haha? :-))