CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) is in februari met 0,9 procent gestegen ten opzichte van januari. Over een jaar gemeten zijn de prijzen met 3 procent gestegen. De bestedingscategorie ‘Wonen’ heeft het meest bijgedragen aan de prijsstijging. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CPI stond in in januari nog op 121,0, in februari is dat gestegen naar 122,1.  In februari lag het twaalfmaandsgemiddelde van de prijzen 3,0 procent hoger dan in februari vorig jaar, dus een stijging van het 12-maands-gemiddelde consumentenprijsindexcijfer van 117,6 naar 121,1. De prijsstijging van 2,5 procent in de bestedingscategorie ‘Wonen’ is veroorzaakt door de stijging van de elektra- en watertarieven.

Bestedingscategorieën
Van de overige acht bestedingscategorieën bleven vier vrijwel stabiel in prijs. Dat geldt voor ‘Kleding en schoeisel’ (0,1 procent), ‘Gezondheidszorg’ (+ 0,1 procent), ‘Vervoer en communicatie’ (+ 0,1 procent) en ‘Recreatie, ontwikkeling en educatie’ (+ 0,1 procent). De vier bestedingscategorieën die licht duurder werden, zijn: ‘Voeding’ (+ 0,7 procent), ‘Dranken en rookwaren’ (+ 0,6 procent), ‘Woninginrichting en huisraad'(+ 0,5 procent) en ‘Overig’ (+0,4 procent).

Goed beeld
Het voornoemde cijfer van 3,0 procent geeft volgens het CBS een goed beeld van de inflatie op lange termijn en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument. De inflatie van Curaçao is dus stabiel gebleven. Alle resultaten van de negen bestedingscategoriën zijn terug te vinden op de website van het CBS.

www.versgeperst.com