• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Advocaat Irvin Kanhai heeft onlangs opnieuw een verzoekschrift ingediend bij de Krijgsraad voor stopzetting van het 8 decemberstrafproces. Deze keer doet hij namens verdachte Ernst Gefferie, voormalig Surinaams militair, het verzoek. Dat meldt De Ware Tijd.

 
De Krijgsraad wees het eerste verzoek van de advocaat namens cliënten Imro Themen, Iwan Krolis en Errol Alibux begin februari af. Kanhai, die ook de Surinaamse president Desi Bouterse verdedigt, hoopt dat de Krijgsraad deze keer meegaat met zijn zienswijze.

Geen bevoegdheid
De advocaat vindt dat de instelling van het Constitutioneel Hof de decembernoordenzaak geen stap vooruit gaat brengen. Dit hof is volgens hem ook niet bevoegd om eerder aangenomen wetten te toetsen. Hij argumenteert dat de amnestiewet is aangenomen voordat het hof is ingesteld. Kanhai weigert te geloven dat het hof bevoegd is om eerder aangenomen wetten alsnog te toetsen. “Anders wordt het een chaos”, vindt de jurist.

Constitutioneel Hof
Dat de Raad van Ministers ondertussen een conceptwet voor instelling van het Constitutioneel Hof heeft ingediend bij de Staatsraad, stemt Kanhai goed. De advocaat erkent de noodzaak van dit instituut en betreurt dat de instelling niet eerder plaatsvond. Hoewel de instelling van het hof een verplichting is, hebben regeringen het decennia lang nagelaten dit hof in te stellen.

www.versgeperst.com