• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao nieuws tweede kamerCURAÇAO – Moet de Nederlandse Grondwet niet eerst worden aangepast, voordat de ontmanteling van de Nederlandse Antillen van start gaat? Dat is één van de vragen waar de Kamerleden zich woensdag over bogen.

Hoe worden de verhoudingen tussen Curaçao en Nederland? Veranderen er veel regels op de Benedenwindse eilanden? Kunnen bewoners van de BES- eilanden na 10-10-10 naar de rechter stappen en dezelfde voorzieningen eisen als een burger in een Nederlandse gemeente? Dit waren een aantal zaken die de Kamerleden zich afvroegen tijdens een vergadering tussen leden van de commissie Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ), een aantal staatsrechtgeleerden, politiechefs en historicus Geert Oostindie.

Aanpassen Grondwet
“Een statuutwijziging kan alleen als de Grondwet eerst is aangepast. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig in de Tweede Kamer. Via een Grondwetswijziging kunnen er zaken, zoals het opnemen van Papiaments als nieuwe officiële taal en de aanpassingen van de kieswet worden geregeld. Deze zaken zijn zo ingrijpend, dat het wel via een Grondwetswijziging moet gebeuren”, aldus staatsrechtgeleerde Lodewijk Rogier.

Stemmen
De komende week zal de commissie NAAZ ook nog een gesprek hebben met een delegatie uit Aruba. Later in april komen de vertegenwoordigers van alle eilanden naar Nederland om te stemmen over het nieuwe Koninkrijksstatuut.

www.versgeperst.com