• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Surinaamse slavernijmonument zal op 25 november 2013 onthuld worden. Dat is althans het streven van Green Hearts Foundation International, de organisatie van Winston Wirth, die het initiatief voor het monument en de inzameling heef genomen, zo meldt De Ware Tijd.

Dit staat te lezen in een brief die het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) in Nederland gisteren heeft verstuurd aan potentiële donateurs.

Belang
In de brief legt het LPS uit waarom het belangrijk is dat er een slavernijmonument in Suriname komt en hoe Nederlanders daar via een donatie aan bij kunnen dragen. De Green Heats Foundation kiest voor de onthulling op 25 november omdat ‘die datum tevens de staatkundige vrijheid van de Republiek Suriname symboliseert’, aldus de brief.

Slavernijmonument
Het ontwerp voor het monument is gemaakt door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries die ook het slavernijmonument in Nederland heeft ontworpen. Zijn opdracht was om op een ‘expliciet realistische manier de gruweldaden die tijdens de trans Atlantische slavernijperiode door Nederland hebben plaats gevonden en waaruit de tot slaaf gemaakten uiteindelijk zijn bevrijd op 1 juli 1863’, uit te beelden.

Geld nodig
Volgens Barryl Biekman, voorzitter van het LPS, is er in totaal 1,5 miljoen euro nodig voor het monument. Zij wil in Nederland 750.000 euro inzamelen.

4 reacties op “Onthulling slavernijmonument gepland in november”

  1. Corrupte regering, corrupte multinational, ondemocratische aanpak discutabel monument.
    In het in maart vrijgekomen “2013 International Narcotics Control Strategy Report” staat dat Suriname doorvoerhaven is voor Zuid-Amerikaanse cocaïne naar Afrika, Europa en mindere mate USA. President Bouterse en Brunswijk zijn bovendien veroordeeld voor drugshandel. Bouterse heeft na een bezoek aan Equatoriaal Afrika, zonder consultatie, plannen gelanceerd voor een nationaal Slavernij monument in Suriname; als een kip zonder kop. Vide de Amerikaanse en Interpol rapporten over Equatoriaal Afrika en haar corrupte regering. Het enige verweer van Suriname: “Er staan maar 8 regels in het rapport over corruptie”. Mijn mening; 8 regels te veel dus. Chinese houtroof multinationall financiert????

  2. 150 jaar na de afschaffing van de slavernij komt er een monument?
    het leed moet heel diep zitten….

  3. Vreemde en historisch onjuiste opdracht; een monument waarin de gruweldaden door Nederland begaan worden vastgelegd. Voor de goede orde: De slavenjagers waren meestal afrikanen terwijl de grootste slavenhandelaren de Portugezen en Britten waren. Waarom worden de gruweldaden begaan door anderen dan de Nederlanders niet tot uitdrukking gebracht ? Of gaat het om de expressie van een bekrompen uiting van een groep dwalende haatzuchtige Surinamers die de welvaart van het ‘gehate Nederland’ verkiezen boven de armoedige warmte van hun eigen land ?

  4. Anderhalf miljoen euro enkel voor een monument. Zielige vertoning. 🙁