• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Er is bij mij gerede twijfel of dit achteraf gezien een verstandige subsidie was”, meldt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) over de subsidie voor Jellinek Retreat. “Een andere aanwending van deze middelen had naar mijn inschatting waarschijnlijk een groter nut gehad voor Curaçao.”

De minister schrijft dit in antwoord op Kamervragen van Lea Bouwmeester en Pierre Heijnen (beiden PvdA). De belangrijkste les die Plasterk trekt uit de opnamestop van Jellinek Retreat is dat bij het samenwerkingsbeleid het aspect van duurzaamheid nog meer aandacht moet krijgen.

Behoeften
Dit komt volgens Plasterk ook naar voren uit de tussenevaluaties van de nog in uitvoering zijnde samenwerkingsprogramma’s die naar de Kamer zijn gestuurd. “De behoeften van de lokale bevolking staan bij de opzet van de samenwerkingsprogramma’s, in nauw overleg met de eilandsbesturen, altijd voorop. Vanaf het moment dat Jellinek Retreat actief is op Curaçao heeft er kennisoverdracht naar organisaties en instanties zoals verslavingspreventie organisaties en scholen op Curaçao plaatsgevonden.”

Subsidietraject
De luxe verslavingskliniek Jellinek Retreat sloot in februari haar deuren. De kliniek kon de touwtjes niet meer aan elkaar knopen sinds de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen de behandelingen van Jellinek op Curaçao niet meer wilden dekken. Het subsidietraject met Jellinek Retreat was in april 2011 definitief afgesloten, nadat het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA) werd stopgezet. “Op dat moment is de relatie tussen Jellinek Retreat en de Nederlandse overheid beëindigd”, schrijft de minister.

Kamervragen
Al snel na de opening van de kliniek in 2009 werden Kamervragen gesteld over de kosten van de behandelingen. De Kamer wilde weten wat er met particulier geld werd betaald en wat met overheidsgeld. De kosten waren namelijk 600 euro per dag en de PvdA vreesde dat de kliniek alleen een ontwenningsoord zou worden voor rijke Nederlanders en geen bijdrage zou leveren aan Curaçao.

Brief Plasterk over subsidie Jellinek Retreat:

[scribd id=132849859 key=key-44vmmuq1g4gjdccu3xg mode=scroll]

1 reactie op “Plasterk: ‘achteraf twijfels bij subsidie Jellinek’”

  1. Ja, achteraf kijk je een koe in de kont, maar de achterafconclusie is juist: Jellinek retreat was een bespottelijk idee van en voor rijke Makambas. Belachelijk, het had er nooit mogen komen. Curacao is er dan wel niet slechter van geworden; beter ook niet en het heeft de belasting betaler in Nederland veel geld gekost. Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten. Als we dit spreekwoord ruimhartig en met mildheid toepassen, kunnen we welgevoegelijk concluderen dat wie verslaafd raakt in ieder geval niet beloond hoeft te worden met een retreat op een bounty eiland, toch? En voor de overspannen Nederlander: der Bundesrepublik ist sehr nahe…