• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nelson Mandela is opnieuw met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma donderdag gemeld. De 94-jarige Mandela lag in december ook al met een luchtweginfectie in het ziekenhuis.

 
Bovendien werden toen galstenen bij de oud-president verwijderd. Op 10 maart bracht Mandela na een routine-onderzoek de nacht door in het ziekenhuis. Volgens het kantoor van Zuma werd Mandela gisteren kort voor middernacht opgenomen in het ziekenhuis, omdat de longontsteking is teruggekeerd. “Artsen behandelen hem en zorgen ervoor dat hij de beste medische zorg krijgt.” In de verklaring wordt gevraagd om ‘begrip en privacy, om de artsen de ruime te geven hun werk te doen’.

Gezondheid
Het is niet bekendgemaakt in welk ziekenhuis Mandela is opgenomen. In december werd hij drie weken behandeld in een ziekenhuis in Pretoria. De afgelopen jaren is de gezondheid van Mandela steeds brozer geworden. Presidentieel woordvoerder Mac Maharaj gaf toe dat er reden is tot zorg. “Zijn gezondheid is gezien zijn leeftijd oké, maar met de terugslag van afgelopen nacht en de terugkeer van de longinfectie zullen de artsen er al het mogelijke aan willen doen om te voorkomen dat de infectie zich uitbreidt en die zo snel mogelijk tot staan willen brengen”, zei hij tegen de Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNCA.

Spoedig herstel
Zuma wenste Mandela, die hij bij zijn koosnaam Madiba noemde, een spoedig herstel. Ook elders uit de wereld stroomden de betuigingen van zorg over de gezondheid van Mandela binnen. Onder het apartheidsbewind zat Mandela 27 jaar in de gevangenis. In die tijd heeft hij tuberculose opgelopen. Hij kwam in 1990 vrij en werd in 1994 onder de vlag van het Afrikaans Nationaal Congres de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Hij hielp het land door een relatief vreedzaam einde aan de apartheid loodsen en diende één termijn van vijf jaar als president.

Teruggetrokken
Na zijn aftreden trok Mandela zich grotendeels uit het openbare leven terug. De laatste keer dat hij zich bij een groot evenement liet zien was tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Mandela bracht steeds meer tijd door in Qunu, een afgelegen dorp in de Oostelijke Kaapprovincie waar hij opgroeide. Hij kreeg daar in augustus bezoek van Hillary Clinton, toen nog minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten. In december kreeg Mandela van zijn artsen het advies om voorlopig in zijn huis in Johannesburg te blijven, omdat medische zorg dan dichterbij zou zijn.

© Novum

1 reactie op “Nelson Mandela opnieuw in ziekenhuis”

  1. Longontsteking is een gevaarlijk ontwikkeling rond zijn gezondheid. Vooral op de leeftijd van 94 Mandela maakt hem erg kwetsbaar. Dat is de aftakkeling van de mens. Ik wens Nelson Mandela alle sterkte toe. Hij is een wereldburger en heeft hard gestreden voor de vrijheid van de zwartebroeders in zuid Africa samen met zijn compatrioten.