CURAÇAO – Een 30-jarige politieagent heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) tijdens zijn relatief korte carrière, in twee gevallen ‘onprofessioneel en strafbaar gedragen’. De agent kreeg op 4 februari vorig jaar een confrontatie met een man waarbij hij de man na een belediging heeft geduwd en geslagen.

Een paar maanden laten, op 8 juli, duwde de agent een vrouw hardhandig uit het politiebureau van Rio Canario. De vrouw viel op de grond en brak haar pols. Volgens de agent was de vrouw brutaal en onbeschoft.

Misbruik
Van beide gevallen zijn tijdens de rechtszitting videobeelden getoond. Volgens de officier van Justitie zijn ‘hulpzoekende burgers’ slachtoffer geworden van een agent die ‘misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid’. Voor de rechtszaak zijn een psychologisch en psychiatrisch rapport opgemaakt. Volgens de psychiater is er geen sprake van een psychiatrische stoornis. Volgens de psycholoog blijft de agent in discussie gaan en eist hij respect waarbij het gevaar voor een handgemeen sterk wordt verhoogd. Tenslotte acht de expert bij de man een ‘hooggemiddelde tot hoge kans op recidive (herhaling)’.

Eis
Het OM heeft een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist waarvan negen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Als bijzondere voorwaarde moet de agent drie jaar uit zijn ambt worden gezet en heeft hij een vordering van 10.300 gulden toegewezen gekregen van de vrouw die haar pols brak.

Oordeel
Het Gerecht heeft echter anders geoordeeld en heeft de agent veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, verplichte begeleiding door een psycholoog en Stichting Reclassering en een werkstraf van 120 uur. Voor wat betreft de vordering van het vrouwelijke slachtoffer, is een bedrag van 600 gulden toegewezen. Voor het overige bedrag moet de vrouw zich wenden tot een burgerlijke rechter (civiel). Het OM gaat in hoger beroep vanwege de lage straf.

4 reacties op “Voorwaardelijke cel- en werkstraf voor agent”

 1. Dat moet je als burger eens proberen;
  je zit gelijk vast
  en zeker na 2x

  Deze man heeft een voorbeeldfunctie ene en machtspositie, die hij gewoon voort mag blijven zetten

  Schandalig!

 2. Een politie agent die niet incasseren kan moet een andere baan gaan zoeken, zo simpel is het.

 3. Als officier en yiu di Corsow moet ik even gaan zitten en hartelijk lachen. “blijft hij in dicussie gaan en eist hij respect” . Uiteraard staan alle 3 (drie !!) politiebonden op die rots broederlijk achter deze “hulpverlener”. ….tristu…snik!

 4. Misschien die rechter maar eens snel vervangen ……….. Ja, hoor, mishandeling is blijkbaar vrij normaal op dit eiland blijkbaar, zelfs als je bij de politie (VOORBEELDFUNCTIE!) werkt(e) 🙁