• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Als Nederland echt in reine wil komen met zijn slavernijverleden, dan moet de regering mee betalen aan de kosten van het slavernijmonument in Suriname. Volgens Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS), kan Nederland op deze wijze iets terugbetalen, meldt De Telegraaf.

Biekman vindt dat Nederland dat kan doen van al het geld dat in de slaventijd verdiend is ten koste van de voorouders van de Surinamers.

Slavernijmonument
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de oud-kolonie officieel werd afgeschaft. In Suriname is daarom door een particuliere stichting het initiatief genomen geld in te zamelen voor een Surinaams slavernijmonument en een nationaal instituut slavernijverleden. De geraamde kosten hiervan zijn 1,5 miljoen euro. Dit bedrag moet opgebracht worden via donaties van het bedrijfsleven en particulieren, maar ook van de overheid in Nederland, vindt Biekman.

Donateurs
Het LPS gaat de de komende maanden de boer op in Nederland om geld in te zamelen voor een slavernijmonument in Suriname. Donateurs die minimaal 15 euro geven krijgen als dank een aandenken in de vorm van een ultradun plaatje goud met de afbeelding van het monument. Biekman verwacht in Nederland 750.000 euro te kunnen binnenhalen. Ze doet daarvoor dus ook een duidelijk beroep op de Nederlandse overheid. Volgens haar heeft Nederland tot nu toe erg weinig richting Suriname gedaan als het gaat over het slavernijverleden.

17 reacties op “‘Slavernijmonument Suriname met geld Nederland’”

 1. En al die goudelverij waardoor 40.000 kilo kwik in de grond zit. Hoe giftig wil je het hebben en daar is het asfaltmeer niks bij vergeleken.

 2. tjezus, wanneer houd het op. alweer een slavernijmonument in paramaribo? ik dacht dat er al een slavernijmon. in Suriname gebouwd was.

 3. @Maaskant. Nederland (en de geallieerden) hebben Duitsland in eerste instantie wel laten bloeden voor hun wandaden. Maar ja, uiteindelijk hebben de Duitsers de oorlog toch gewonnen en nu bepalen zij hoe het er in Europa aan toe gaat. En ze harken het geld binnen.

 4. de (klein)zieligheid druipt van de Surinamers af. een grote mond opzetten hoe rijk ze wel zijn, gastarbeiders uit Haiti aanschaffen, maar toch nog zo erg afhankelijk van de verdomde bakras. enig schaamte om met een pet in de hand in NL te gaan bedelen is er niet bij. slachtofferisme in de ruimste zin van het woord viert zoals altijd hoogtij onder Surinamers.
  ondertussen proberen surinamers nog steeds het land te verlaten om zich elders te vestigen.

 5. Wat er is gebeurd een paarhonderd jaar geleden is natuurlijk nooooit goed te praten maar kom op zeg…..GET OVER IT….wat een gezeur.

 6. Dat kan Bouterse wel zelf financieren uit eigen middelen. Uit wel corrupte bron dan ook. De man is rijk ( gestolen)!

 7. En er maar prat op gaan hoe rijk het land is; het 17e rijkste land van de wereld !! Maar zelf betalen voor iets wat men waardevol en de moeite waard acht is er helaas niet bij. Het is toch veel makkelijker om te gaan bedelen en het schuldgevoel van anderen aan te spreken..Suriname groei op en hou je broek zelf omhoog; als men tegen alle geldende normen in criminelen als leider kan kiezen dan moet men toch mans genoeg zijn om rekeningen zelf te betalen zonder hulp van die ‘verschrikkelijke’ kolonialen.

 8. Wie verkocht de slaven ook al weer.. ok ga maar geld vragen in afrika

 9. aan alle zeven Surinaamse reactanten. Surinamers die niet in Su wonen hebben altijd een grote mond. waarom komen jullie Suriname niet opbouwen ipv schuilen in Curacao en te doen alsof jullie Curacaoenaars zijn, terwijl jullie echte Surinamers zijn.

 10. Wanneer gaat Mevrouw Biekman ook de Engelsen ex kolonisator geld vragen? Wij Antillianen zitten met tanden en lippen op elkaar en nemen de kans niet om iets te kunnen vragen. Want jij staat altijd als haantje de voorste te krijsen. Mvr. Biekman wanneer geef jij ons de kans om wat te vragen. De Antillen zijn veel langer ouder het Nederlandse juk geweest. Jullie Suriname kwam pas op moment van het ruilen van New York voor Suriname op 31=7=1667. Dus Mvr Biekman geef ons een kans om ook een beeldje te vragen. En probeert die ene beeld in Amsterdam uit dat bosje ta halen waar niemand het zien. Ik blijf lachen hahahahahahahahahhahahahaahahahahahhahahahahahahahahahahahaahahahahahahahhahahahahahahahahaahahahahhh Anti beginnen jullie lippen en tanden te laten bewegen en ook die tongen. Wij hebben hierbij ook rechten en ook de plicht om gebruik te maken ervan. Dus kom op op op op naar de top hahahahahahahahahahahhahahahaahahahahahhahahahahaahahha

 11. Waar is mevrouw Biekman mee bezig?

  Volgens een officiele bekendmaking in Suriname(directeur Stanley Sidoel van Cultuur, een directoraat van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling) gaat hetr monument 1 miljoen Surinaamse dollar kosten. Dat isa omgerekend rond de 250.000 euro. Hoe komt mevrouw Biekman dan aan het bedrag van 1.5 miljoen euro. Stel dat ze dit bedrag bij elkaar krijgt, wat gebeurt er dan met de overige 1.25 miljoen? Mensen, laat u geen knollen voor citroenen verkopen en laat u geen zand in de ogen strooioen.

 12. Ls,

  een bijdrage is nooit verkeeerd maar de controle van de gelden die dan worden gegeven is altijd minder, lees even een uitspraak.

  Parlementariër Theo Vishnudath blijft de mening toegedaan dat van de in 1975 vrijgekomen ontwikkelingsgelden van NF 3,5 miljard slechts NF 500 miljoen goed is besteed.

  dus een monument van 1,5 miljoen euro en we zien straks een stukje beton en 30 nieuwe auto en diverse vliegtickets van zogenaamde betrokken Surinamers die wel mooi in Nederland wonen en werken met een Nederlands paspoort en geen donder doen voor hun land Suriname.

 13. hoeveel miljard van NL is er verdwenen in de zakken van politici van suriname na de onafhankelijkheid.
  laten deze politici maar betalen voor het slavernij monument.
  heeft duitsland ooit de monumenten van de 2e wereldoorlog betaald in NL?

 14. Blijft een boeiend item. Nederland heeft voor alle oorlogmonumenten ook geld aan de Duitsers gevraagd. Ze moeten nog steeds reageren?

 15. Tja, en als ze dit geld vangen van de overheid, dan hebben ze volgend jaar (of eerder!) wel weer een andere reden om hun hand op te houden bij de overheid. Denk je nou werkelijk lief Suriname, dat Nederland geld aan jullie heeft verdien na alles wat er gebeurd is en nog gebeurd met Suriname(rs)? De helft van jullie leeft in Nederland van overheidsgelden… Neem nou eens een voorbeeld aan die fantstische Surinamer die zichzelf de ‘BraboNeger’ noemt. Leuke vent, die de vinger op de zere plek weet en durft te leggen. Jammer dat dit signaal wordt afgegeven en ik zou zeggen aan alle Surinamers die het met deze bedelhouding niet eens zijn: Verenigd U en maak uw mening kenbaar!!!

 16. Kolonie Suriname is twee keer failliet gegaan. Helaas er is dus geen geld..

 17. Ooooooooooh, daar gaan we weer.