• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dengue kost het Caribisch gebied 321 miljoen dollar per jaar, aldus The Guardian. Hoogleraar Christine Carrington deed deze bewering donderdag bij haar inaugurale rede op de University of the West Indies (UWI) in St. Augustine (Trinidad en Tobago).

Volgens Carrington is dengue de snelst verspreidende ziekte op aarde, die dertig keer zoveel ziektegevallen eist als 50 jaar geleden. Het virus wordt verspreid door een mug. Volgens Carrington kost dengue nu “ongeveer 9000 jaar aan verloren tijd door ziekte en voortijdige sterfgevallen.” Ambulante patiënten (die niet in het ziekenhuis blijven) kosten 1.057 dollar per geval van dengue. Moeten getroffenen wel het ziekenhuis in, dan lopen de kosten op tot 2853 dollar per ziektegeval. Dat is inclusief alle indirecte kosten, al dan niet medisch.

Vaccin
Carrington: “Er is behoefte aan interventies. Interventies die gericht zijn op het reduceren van dengue moeten erop gericht zijn om kostenefficiënt en effectief te zijn. Helaas is het moeilijk om data te krijgen ter documentatie omdat er altijd veel onzekerheid bestaat over het precieze aantal denguegevallen”. Ze was voorzichtig optimistisch over een vaccin dat in 2015 wellicht op de markt komt, en momenteel getest wordt. Het is moeilijk om een vaccin te ontwikkelen omdat er geen diersoort is die voldoende raakvlakken vertoont met mensen. Medicijnproeven zijn daarom niet altijd valide.

7 reacties op “‘Dengue kost Cariben 321 miljoen dollar per jaar’”

 1. Alleen de regering Schotte heeft dit land al meer gekost dan 321 miljoen dollar.
  waar het geld gebleven is?????blijft een groot raadsel….

 2. Bloedzuigende regeringen kosten de Cariben veeeeeeeeeeeeeel meer!
  Helaas is daar ook (nog) geen middel tegen.

 3. 4 reacties op “‘Dengue kost Cariben 321 miljoen dollar per jaar’”
  ai no, op 27-03-2013 om 17:11 schreef:
  ”…….naar gevraagd en Lab gaf aan dat ze relatief veel gevallen hadden die weken.”
  vorige week 1 geval. Deze week 3 gevallen.
  Relatief veel meer. Absoluut maar 2.

 4. het verbaast me hoe weinig de overheid doet aan het bestrijden van dengue. de rooien worden al 2 jaar niet meer schoongemaakt in mijn buurt, er is geen sluitende registratie van gevallen, heb gemerkt dat mijn huisarts bijv niet van het Lab krijgt teruggekoppeld dat er in november weer flink wat dengue gevallen waren. Had er zelf naar gevraagd en Lab gaf aan dat ze relatief veel gevallen hadden die weken. Preventie is geen item of alleen in het Papiaments, niet slim want als Makamba’s of toeristen het krijgen verspreidt de ziekte zich alleen maar meer. Kosten lopen alleen maar op want hoe vaker iemand het heeft gehad (van de vier varianten die je elk maar 1 keer kan krijgen en waarvan er 3 op curacao voorkomen) hoe ernstiger de ziekte verloopt.

  En nu afwachten wie er nu weer als minister van GMN uit de tombola komt….. hopelijk iemand die weet waarover hij gaat….please….

 5. Hoe wordt becijferd wat een voortijdig sterfgeval kost?

  Ik maak me vooral druk over domme mensen als Peter Bon.

 6. Begrijp niet waarom er niet meer aandacht wordt besteed aan de wolbachia bacterie.
  Zeker op een eilanden als de Antillen omdat het geisoleerde mosquito populaties zijn.

  “A mosquito infected with the bacteria called Wolbachia can’t transmit the virus that causes dengue. One microbe defeats the other.”

  http://www.npr.org/2012/06/07/154322744/a-scientists-20-year-quest-to-defeat-dengue-fever

  http://www.eliminatedengue.com/our-research/wolbachia

 7. Veel minder dan corruptie dus, niet te druk maken hierover.