• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het leeft enorm op Curaçao, de staatkundige vernieuwing die gepland staat op 10 oktober. Versgeperst.com is de straat opgegaan om naar de mening van voorbijgangers te vragen over dit onderwerp. 

Veel politici hebben hun mening al gegeven over de onafhankelijkheid van Curaçao. Zo liet Helmin Wiels, partijleider van Pueblo Soberano, ons eerder al weten dat hij denkt dat 10-10-10 een romantisch gekozen datum is, maar niet haalbaar wanneer alles goed moet verlopen. Maar wat vinden willekeurige voorbijgangers van dit onderwerp? We stelden ongeveer dertig mensen de vragen ‘Wat vind je van de Staatkundige vernieuwining in het algemeen?’ en ‘Is de gekozen datum van 10-10-10 haalbaar?’. Het overgrote deel van de geïnterviewden gaven aan het eens te zijn met de Staatkundige vernieuwing op zich, maar niet met de datum in oktober omdat dit te kort dag zou zijn. Hieronder een greep van de reacties.

Voorstanders
“We hebben gekozen voor een onafhankelijk Curaçao, dus dat het moet gebeuren staat vast. Maar wanneer precies weet ik niet. De nu gekozen datum vind ik niet haalbaar. Beter is het om te kiezen voor bijvoorbeeld 11-11-11.”
Gerald, 42 jaar, optisch slijper

“Ik vind het heel erg goed dat we onafhankelijk worden, maar we moeten wel zorgen dat we een goede band met Nederland houden. Straks maakt Curaçao al het geld op en moeten we naar een ander land voor financiële steun. Nee, laten we een goede band behouden met Nederland, maar wel alles zelf regelen. Oktober komt al wel erg snel dichtbij en er moet nog veel gebeuren. Ik denk dus niet dat we op 10 oktober van dit jaar al onafhankelijk zullen zijn.”
Elaine, 75 jaar, huisvrouw

“Emily de Jongh-Elhage doet het super goed, dus we gaan het zeker weten halen om in oktober los te zijn van Nederland. Dat wordt eens tijd ook, ze hebben ons genoeg dingen opgelegd. Ik verheug me er enorm op om straks gewoon in een echt land te wonen dat zelfstandig is, in plaats van op de Nederlandse Antillen.”
Sandro, 24 jaar, buschauffeur

Tegenstanders
“Ik sta helemaal niet achter de beslissing om onafhankelijk te worden. We horen bij Nederland en dat gaat prima. Waarom moet dit dan veranderen?”
Dianah, 51 jaar, verkoopster

“Eerlijk gezegd hou ik me niet erg bezig met de politiek en ook niet met die onafhankelijkheid. Maar als ik echt een mening moet vormen over de kwestie dan zeg ik dat ik er tegen ben. Curaçao moet eerst alles goed op orde krijgen, voordat we onafhankelijk kunnen zijn. Ik denk dat de regering te simpel denkt over het verlaten van het koninkrijk. Ik denk dat we het helemaal niet gaan redden alleen. Misschien komt de regering nog tot inkeer, we zullen wel zien hoe het gaat.”
Sila, 35 jaar, kapster

“Ik vind het zonde dat Nederland zo’n mooi stukje tropen weggeeft. Ik ben er trots op dat dit bij Nederland hoort en baal ervan dat het straks niet meer zo is. Ik woon hier al dertig jaar met veel plezier, maar ik denk dat er veel gaat veranderen straks. Wat weet ik niet precies, maar ik voorzie wel wat problemen. Het zal ook heel anders worden voor Nederlanders die zich daarna hier willen vestigen. Curaçao wil dit graag, dus ik denk dat het ook echt gaat gebeuren in oktober.”
Wim, 62 jaar, ondernemer

www.versgeperst.com