• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk heeft bij premier Daniel Hodge aangedrongen om scherpere milieueisen te stellen aan de Isla-raffinaderij. Dat zei Plasterk vandaag in de Tweede Kamer. Plasterk heeft Hodge opgebeld naar aanleiding van de uitzending van het tv-programma Zembla.

Zembla stelt dat de raffinaderij voortdurend milieunormen aan haar laars lapt, wat leidt tot gezondheidsschade. In de uitzending vroeg minister van Gezondheid Ben Whiteman al om ingrijpen vanuit Den Haag.

Skelet
GroenLinks-fractleider Bram van Ojik vroeg Plasterk om een reactie hierop. De minister antwoordde dat hij de verontrusting, zorg en boosheid deelt. “Voor mij is het een skelet in de kast, dit onderwerp.” Nederland beschikt niet over de instrumenten om juridisch in te grijpen, aldus Plasterk. Iets wat in de uitzending van Zembla wordt tegengesproken door hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring. Volgens de hoogleraar is de Koninkrijksregering wél juridisch bevoegd om in te grijpen. Nederland kan volgens hem ingrijpen op grond van regels over onbehoorlijk bestuur binnen het Koninkrijk. Maar volgens minister Plasterk is er op Curaçao in juridisch opzicht geen sprake van onbehoorlijk bestuur of falende instituties. “Men maakt daar echter wel andere afwegingen dan wij zouden doen”, zegt de minister.

Europees Hof
Plasterk heeft aangegeven wel te willen helpen met advies. De minister ging niet in op het schenden van mensenrechten, wat volgens stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) ook aan de orde is. Om die reden is SMOC naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt. Plasterk heeft niet gesproken over de juridische stap van SMOC, terwijl toch de Nederlandse Staat wordt aangeklaagd. Ingrijpen hoeft Nederland volgens SMOC niet te doen om de Isla plat te leggen. “Nederland moet het onbehoorlijk bestuur aanpakken omdat mensenrechten worden geschonden. Daar gaat het om”, aldus SMOC-bestuurslid Arjan Linthorst.

Autonome bevoegdheid
Het is volgens Linthorst dus geen interne aangelegenheid. “Dit is geen autonome bevoegdheid meer, en dat heeft SMOC vanaf 2005 ministers De Graaf, Pechtold (2006), Bijleveld (2007), Donner (2010) en Spies (2011) vol gedocumenteerd bewijsmateriaal aangeleverd. Helaas heeft minister Plasterk tot op heden nog geen tijd voor SMOC gehad”, schrijft Linthorst in een brief aan fractievoorzitters van de Tweede Kamer. “Misschien zijn de banden van Nederland, Curaçao en Venezuela nog wel nauwer dan een ieder zou kunnen vermoeden in dezen?”, vraagt Linthorst in de brief.

Kosten
GroenLinks wil dat de Isla platgegooid wordt. Maar van financiële steun door Nederland is geen sprake. Het platleggen van de raffinaderij kost volgens Plasterk namelijk tussen de 1 en 3 miljard euro. De begroting van Curaçao bedraagt jaarlijks 1 miljard euro. “Dat het geen simpele kwestie is, moge duidelijk zijn”, zei Plasterk.

Lees hieronder de brief van SMOC aan de Tweede Kamer:
[scribd id=132464370 key=key-2mlypbe9xhgj3xs4gl1d mode=scroll]

8 reacties op “Plasterk belt Hodge over Raffinaderij Isla”

 1. Hodge is zo geschrokken van het feit dat Plasterk hem gemaand heeft om eindelijk eens aan het werk te gaan dat Hodge direct het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden. Hodge ten voeten uit.
  En binnen de coalitie is er wel degelijk sprake van grote animositeit. Pais komt niet meer terug in het kabinet. Wordt ingewisseld voor de MAN ( Cooper weet u wel….). En de MFK staat ook nog niet buitenspel ! ( de in en incorrupte Schotte).

 2. Hodge zal hoofdpijndossier ISLA overlaten aan de volgende politieke regering dus dat ziet er niet goed uit.

 3. Hier is Plasterk nog niet mee klaar en daarom belde hij Hodge even tussendoor op. Even de schijn ophouden van interesse tonen, maar Isla moet plat. Zelfs mijn jongste dochter begon weer over GreenTown, toen we langs dat skelet in de kast reden.

 4. @ Philippe Maaskant,
  Je ziet dus ook wat de struisvogel onder het zand ziet.

  Wat is het verschil tussen een Slang en een Politicus ?

  De een is een gliiberig-, slijmerig-, giftig misbaksel, en de andere is een Slang.

 5. Copie van gesprek:

  “Daniel, met Ronald hier. Bon Siman, tur cos bon? ..Danki.. Ik bel je even over de ISLA, je weet wel de Zembla uitzending. Ik krijg hier gezeur in de Tweede Kamer. Het is natuurlijk jullie eigen zaak, maar ik moet wat actie laten zien. Ik kan nu zeggen dat ik je gebeld heb over het probleem en op actie heb aangedrongen. Als jij nu aan jullie kant zegt dat we in contact zijn, dan waait het wel weer over….Wat zeg je? Nee, geld komt er niet meer, de schuldsanering en het geschreeuw van Wiels dreunen nog na..Laten we over een paar maanden eens een kop koffie drinken, we hebben nog een vacature bij het EU toezicht op Cyprus, net gehoord van Jeroen, en een bij de UN en bij het IMF. Als Wiels met Asjes, Wilsoe en die Monk weer zelf aan de slag wil, krijg je toch tijd?… Leuk..Ajo!.. Zei je nog wat…? Gouverneur? Goed idee! Ik zet je op de shortlist, we hebben nu een tweede vervanger, dus we kunnen nog wel even wachten. Ajo!”

 6. Dank_je-wel ZEMBLA, SMOC en VERSGEPERST,

  Eindelijk heeft de struisvogel jullie wespen-steek gevoeld.

  “Any fool can turn a blind eye but who knows what the ostrich sees in the sand.”

 7. Ben ik nu de enige die doodmoe wordt van al dat politieke gel… praat? Gezondheid van de burger is hier niets waard, dat mogelijk duidelijk zijn. Maar dat wisten we allang, ja toch? De giftige groeten uit Koraal Tabak ….. etc. etc.

 8. Wat een grote leugen!’
  Zoveel kost het platleggen onze Curacaose samenleving niet; het kost ons de lonen van de mensen die daar werken totdat ze wat nieuws hebben.
  De vervuiler: PDVSA lijdt verlies, maar dat is hun pakkie aan. Een minimale straf voor 18 doden per jaar!!!