• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Documentairemaker Vincent van den Broek heeft een documentaire gemaakt over Curaçaose jongeren uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Aanleiding waren diverse schietincidenten waar Curaçaoënaars bij betrokken waren. Versgeperst.com sprak met Van den Broek.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb was gisteravond aanwezig bij de première van ‘Kogels Hebben Geen Namen’. Volgens Van den Broek ontving de burgervader de documentaire met tevredenheid. “Aboutaleb was vooral blij dat er initiatief vanuit de gemeenschap genomen is om de problematiek bespreekbaar te maken.” Het viel de documentairemaker vooral in het begin op dat mensen huiverig waren om mee te werken.

Beginfase
“Mensen dachten in de beginfase dat ik het verhaal van een verkeerde manier zou belichten. In de krant lees je vooral eenzijdige verhalen. Ik ben als documentairemaker juist op zoek naar een zo objectief mogelijke waarneming.” In de documentaire vertellen Curaçaose jongeren en familieleden over het straatleven in de buurt, waar de problemen vandaan komen en hoe ze daarmee omgingen. Hulpverleners, politieagenten en maatschappelijk werkers komen niet aan het woord.

Openhartig
De documentairemaker merkte op dat het voor de deelnemers soms totaal nieuw was om überhaupt hun verhaal te doen, laat staan om zo openhartig voor een camera hun verhaal te vertellen. “Dat is ook wat de film in wezen aandraagt: doe je mond open, ga met elkaar communiceren. Aboutaleb zei het treffend: ‘het beste wapen is je mond’. Een wapen is eigenlijk een laffe, onpersoonlijke manier van zaken afhandelen.”

Gemeenschap
In de meeste documentaires komen de personages in beeld met naam en achtergrond. “Ik heb er bewust voor gekozen om hun namen niet in beeld te brengen. Ze vertellen namelijk over de problematiek die speelt in een gemeenschap. De personages in de documentaire kennen elkaar niet, terwijl je dat als kijker niet direct doorhebt. Dat wijst er indirect op dat zij het verhaal vertelden namens een hele gemeenschap, en niet per sé als individu. Ik heb mezelf daarom ook bewust op de achtergrond gehouden.” De documentaire is via YouTube te zien (zie onder). Rapper Teddo Juice (K-Liber) nam een nummer op voor de documentaire.

http://youtu.be/le-DOXRkIH4

3 reacties op “‘Het beste wapen is je mond’”

 1. Zoals gewoonlijk wanneer er kritiek wordt geleverd op de Antilliaanse gemeenschap, wordt de echte zere plek niet geraakt. Die echte zere plek is de subcultuur van het willen hebben van roem, en ‘fam malu ta fam tambe’, dus hoe je eraan komt, maakt niet uit. Dat Nederlanderse jeugd over het algemeen veel minder of niet bezig is met ‘roem’ en wel bezig zijn met toekomst, is het grote verschil met Antilliaanse en Nederlandse jeugd, of het nou op de eilanden of in Nederland is, de cultuur van Antillianen is schrikbarend hetzelfde: ze moorden elkaar uit en naar de buitenwerled blijft men maar volhouden: ‘nos ta dushi hende’. Niet dus. Dat accepteren kan een begin van verandering zijn. Die hand in eigen boezem is zeer zeldzaam en die dappere Antilliaan die dat wel doet, wordt in Nederland uitgemaakt voor homo, ‘vriendje’ of mietje en op de eilanden voor ‘makamba pretu’. Zullen we het maar niet over racisme gaan hebben?

 2. Het begint bij ‘change of mind’. Leuk en informatief zo’n documentaire, maar als de jongens het zelf niet inzien, heeft het weinig zin.

  Bij een groep willen horen ( peer group mentality) is sowieso een groot probleem. Al sta je alleen durf nee te zeggen, zeker als je weet dat wat je doet goed is.

  Doorbreken van die vicieuze cirkel is de eerste stap, het probleem herkennen en bereid zijn om te veranderen.

 3. Ja het beste wapen is je mond maar niet als je die gebruikt zoals we bijvoorbeeld van Wiels gewend zijn. Neen, dat werkt averechts en kunnen wij daar de toch zo langzamerhand zure vruchten van plukken.