• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De ministers van Buitenlandse Zaken van Suriname en Haïti gaan een samenwerkingsplan uitwerken om Haïtiaanse gastarbeiders naar Suriname te halen. Die zullen te werk gesteld worden in de rijstbouw. Dat heeft president Michel Martelly van Haïti gisteren tijdens een persconferentie gezegd.

Dat meldt De Ware Tijd. Haïti heeft een enorm arbeidspotentieel en Suriname kan daar goed gebruik van maken, terwijl zijn landgenoten die geen werk hebben, hier nuttig kunnen worden ingezet, deelde Martelly mee. Zijn land heeft een werkloosheidscijfer van 70 procent. Martelly vloog vorige week naar Suriname voor een werkbezoek.

Samenwerking
Tijdens werksessies zijn onderwerpen besproken zoals immigratieproblemen van Haïtianen in Suriname, de vestiging van consulaten in elkaars landen, landbouwsamenwerking, deelname aan Carifesta XI en vliegverbindingen tussen de twee landen. Zo is concreet afgesproken dat Suriname gaat assisteren bij het opzetten van een rijstverwerkingsbedrijf in Haïti en zullen de komende periode mensen uit dat land naar Suriname komen om de kneepjes van rijstbouw en rijstverwerking te leren.

Dank
Martelly bedankte de president en het Surinaamse volk voor de gastvrijheid. “You’re a great person”, zei hij in een persoonlijke blijk van waardering aan president Bouterse.

3 reacties op “Suriname wil Haïtiaanse gastarbeiders”

  1. Zo, wij gaan zelf in de slavenhandel, na eerst een van de vroegere slavenhandelaars echt voor alles wat maar kon uitgemaakt te hebben, zien wij nu toch ook de mogelijkheden. Ben benieuwd of die Haïtianen straks (wat zullen we zeggen, 200 honderd jaar) net zo tekeer gaan als wij nu doen. Wat we al wel uit ervaring weten is hoe wij ons dan moeten verdedigen. Kan onze rekenkundige alvast uitrekenen wat de Haïtianen straks minimaal kunnen gaan eisen. En wij weten als geen ander dat er een groot verschil is tussen eisen en betaald krijgen.

  2. Ik zie in Suriname ook jongeren onder een boom hangen.. waarom laat je die niet te werk stellen?

  3. Dacht dat Suriname al een influx had van Chinezen en een werkloosheid van 8%..Hebben die geen verstand van rijstbouw? Frans Guyana zal er ook blij mee zijn. Als ik uit Haiti kwam en Frans sprak… zou ik snel de grens over wippen en in de gouddelving gaan werken. Ben benieuwd of we hier nog wat van horen.