• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Green Force heeft vanmiddag een recycle container bij Albert Heijn Zeelandia geopend. Het lint werd doorgeknipt door de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Ben Whiteman: “Ik hoop dat dit goede initiatief een stimulans en voorbeeld is voor andere plekken op het eiland.”

Milieu- en Recyclebedrijf Green Force is vorig jaar februari gestart met het inzamelen van plastic flessen. Dit kon in een veel kleinere bak in de Albert Heijn op Zeelandia. Timo Brouwer, eigenaar van Green Force: “Deze moest ik minstens één keer per week legen, er was dus duidelijk behoefte aan een grotere recyclebak. Als deze container een succes is, willen we er nog vier openen om recyclen voor iedereen op het eiland mogelijk te maken. De voornaamste reden dat we de container hier bij de supermarkt hebben geplaatst is omdat men nu voor twintig flesjes naar de Milieustraat in Malpais rijdt en daarbij meer co2 uitstoot dan dat het recyclen van de flessen goed doet.”

Recycle Center Zeelandia
Op een creatieve manier heeft Green Force, met behulp van Albert Heijn, MNO, Rowij en Nijpro PPG, een zes meter lange container omgetoverd tot een recyclebak. Plastic flessen kunnen gescheiden worden per kleur en een tweede type plastic kan gerecycled worden, namelijk High Density Polyethyleen (HDPE). Dit zijn dopjes van flessen en alle niet doorzichtige plastic flessen waarop een recycledriehoek staat met het nummer twee. Voorbeelden hiervan zijn plastic melkflessen en flessen van schoonmaakmiddelen.

Educatie
“We kennen een dergelijk recyclesysteem bij pompstations. Dit zijn allemaal goede initiatieven, het gaat immers om de bescherming van het milieu. Dit is niet alleen goed voor ons maar ook niet voor onze nakomelingen”, aldus Whiteman. “Daarom is het ook verstandig om de jeugd hierover te informeren. Een aantal jaren geleden hebben we geprobeerd een educatief programma voor jongeren op te zetten over het behoud van het milieu en hoe je hieraan kan bijdragen. Dit sloeg echter helaas niet aan. Maar dit soort dingen moeten we weer oppikken. Alles hangt af van geld, maar deze container toont aan dat met een beetje creativiteit en relatief weinig geld, men toch veel kan betekenen.”

Recyclefabriek
De volgende stap voor Green Force is om een eigen recyclefabriek op te zetten. Brouwers: “Op dit moment is de grootste exporteur van Bonaire een recyclebedrijf, dat kan hier ook. Curaçao heeft meer inwoners en dus ook meer afval. Het gaat alleen om een verandering van de mentaliteit.” Ook minister Whiteman ziet hier toekomst in: “Het is een klein eiland, dus het hoeft niet grootschalig te zijn maar het is zeker een goed idee. Het is niet alleen goed voor de natuur maar het heeft ook economische voordelen.”

16 reacties op “Whiteman opent recycle container Zeelandia”

 1. Beste Mark van der Geld,
  Alle producten die Green Force inzamelt worden op het eiland geprocesserd en worden geexporteerd. Ik garandeer dat.

  Als milieu bedrijf zou ik nooit mijn klanten voor de gek houden zoals sommige andere bedrijven dat doen. Mijn passie ligt bij het milieu. Bedankt voor uw vraag.
  Green Force

 2. Beste “nooit gezegd”, het is merkwaardig hoe mensen denken alles te weten of bewust anderen door het slik willen halen met hun negativiteit.

  Green Force is een zelfstandige eenmaanszaak die geen onderdeel is van geen enkel ander bedrijf. Ik Timo Brouwer ben de enige werknemer en enige eigenaar.

  Wel is het zo dat ALR (Asphalt Lake Recovery) Green Force steunt met opslag capaciteit. Hun sponsoren een container van 20 foot waarin ik mijn recycling bins mag opslaan.

  Verder is ALR een milieu saneringsproject, ik zie niet hoe dit negatief moet zijn voor het eiland. Ja er heeft recentelijk een ongeluk plaatsgevonden bij ALR. Dat heeft niets te maken met mij of mij bedrijf.

  Wat doet u voor het eiland inplaats van anderen te bekritiseren?. Misschien kan je uit de anonimiteit komen en een voorbeeld worden voor anderen?,. Of kom van achter je pc en ga iets betekenen voor je medemens, het eiland of de wereld.

  “Standing idle in life is like being in a car with the engine on, polluting the world, consuming fuel and not getting anywhere”……. Is dit waar u nu bent in uw leven?. Het ligt helemaal aan u zelf.

  Green Force

 3. Goed bezig!
  Nu nog laten sponsoren voor transport met een elektro vervoer! zonnecel / laadstation op het dak zodat je ook kan blijven rijden…

  Maar wat gebeurd er erna mee?
  Op de marinebasis (wordt) werd keurig volgens de Nederlandse norm het afval gescheiden, en lokaal werd het opgehaald en op 1 hoop op de Landfill gestort…

 4. hopi bon, kleine stap op weg naar een schoner eiland. die drive tru voor afval is er trouwens al (wc potten, witgoed, accu’s, hout etc) bij malpais, daar staan speciale containers in een ‘milieustraat’ voor het scheiden van afval waar je het gratis kunt dumpen. als je toch gaat rijden met je zooi, ga dan daarheen ipv naar de zoutpannen, playa kanoa etc.

 5. Gelukkig hebben we in dit “Takenkabinet” figuren die een container kunnen openen. Een ziekenhuis van de grond tillen of de lucht achter de ISLA schoonhouden of met de apothekers een deal maken is andere koek… Daar hebben we straks weer een “politiek” kabinet voor nodig met ministers van het type Constancia..

 6. Zijn de woorden van Green Force al wijs en leerzaam en zetten mensen tot nadenken aan, daar blijft het bij gelukkig veelal niet bij, zoals ook nu weer : DADEN!
  En natuurlijk ook hulde voor Albert Heijn en overige meedenkende sponsors!
  Ik proost op hun succes met een blikje bier en zal dat later daar zeker weer inleveren, dat geeft mij een goed gevoel. Een glasbak van Selikor zou daar inderdaad toch ook zeer welkom zijn.

 7. Greenforce,
  Is het geen idee om een wasbak naast de container op te hangen.
  zodat mensen nog effe snel de flessen kunnen spoelen voor ze in de bak gooien. eventueel zout water van het waaigat zou daar misschien wel goed voor kunnen zijn.

  Zo niet voorzie ik een ratten plaag in de container.

 8. TOP! Goed initatief. Vraagje: En waar kan ik met mn glas naartoe dan? En oud papier? Thxz

 9. een klein licht in de duisternis,Green Force is een onderdeel van Asphalt Lake Recovery!

 10. Goed initiatief.Nu nog een papier,koelkasten,oude wc-potten,afval en puincontainer daar ,,een soort drive inn ze gooien toch van alles uit de auto op straat die viespeuken.

 11. Ik lees in dit artikel niet dat de flessen leeg en schoon moeten zijn. Dat hoeft toch niet?
  Zelfs flessen van schoonmaakmiddelen hoeven niet omgespoeld te worden.
  Een prima initiatief. Ik hoop dat het zal werken.

 12. Leuk initiatief, nu maar weer afwachten of het z’n vruchten zal afwerpen.
  Voorlopig voel ik me een van de weinigen die elke week trouw mijn glas in de container en blikjes in de daarvoor bestemde bak bij de supermarkt dumpt. Negen van de tien keer is de blikjesbak volgepropt met dozen, plastic of andere rotzooi die er niet hoort. De glasbakken puilen nog steeds uit en de dozen met glaswerk worden neergezet opdat een ander het glas wel door dat gat heen zal proppen. Veel makkelijker, toch?
  John Amarica, dat de teksten op de borden in het nederlands zijn verbaast me niet. Meer dan 90% van het AH publiek is NL georiënteerd en zal eerder aan het recyclen gaan dan de lokale man. Zoals meneer Brouwer opmerkt: “Het gaat alleen om een verandering van de mentaliteit.” Daar helpt geen tekst in het papiamentu aan.

 13. Beste B. Smeets, leeg is heel belangrijk, met schoon bedoelen wij niet dat u de flessen moet gaan poetsen, maar wel om moet spoelen in het geval dat er echt iets in blijft plakken/hangen.

  U kunt wel begrijpen dat we niet poten mayonaise kunnen gaan recyclen als die niet schoon zijn. OOk chemicalien in plastic type 2 kunnen schadelijk zijn als zij zich gaan mengen met andere chemicalien uit andere flessen. Sommige flessen kan je makkelijk laten recyclen, andere hebben wat meer andacht nodig om ze op zo een manier in te leveren dat ze daadwerkelijk ook gerecycled kunnen worden.

  Met vriendelijke groet,
  Green Force

 14. Mooi initiatief! Hoop dat dit project een positieve cultuurverandering onder de bevolking teweeg brengt en dat men het belang van recycling voor mens & natuur eens gaat inzien. Op naar een schoner Korsow. Nu nog de rest van ‘t afval dat op straat gedumpt wordt.

 15. Bon inisiativa, pero dikon e borchinan ta na Ulandes so? Na unda e Papiamentu ta?

 16. Goed initiatief, en ik hoop dat het werkt.
  Alleen: “Leeg en schoon”. Leeg gaat wel werken, maar wie gaat lege flessen en blikjes nu omspoelen met (doorgaans) kostbaar drinkwater?