• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Miguel Pourier: integer, vriendelijk, familieman en groot staatsman, van grote betekenis geweest, maakte het verschil… Alom wordt de zaterdag overleden oud-premier van de Nederlandse Antillen bejubeld, zo meldt Radio Hoyer 2. Pourier overleed op 74-jarige leeftijd aan prostaatkanker.

Van 1994 tot 2004 was Pourier premier. Het opheffen van de Nederlandse Antillen was niet zijn wens. Hij was voorvechter van het bij elkaar houden van de Nederlandse Antillen en ze te herstructureren, maar besefte dat als het de wens van de eilanden is om alleen door te gaan, je dat moet accepteren.

Meerderheid
In een referendum stemde de bevolking in 1993 in overgrote meerderheid voor behoud van de Antillen. De regering trad af en schreef nieuwe verkiezingen uit. Pourier deed hieraan mee als mede-oprichter en lijsttrekker van een nieuwe partij, de Partido Antiá Restrukturá, de PAR. De PAR won met een absolute meerderheid van de stemmen en acht van de veertien Curaçaose zetels in de Staten van de Nederlandse Antillen.

Wanbestuur
Pourier was wars van corruptie en wanbestuur, maar zag zich door jarenlang wanbestuur geconfronteerd met grote financiële problemen. De Nederlandse regering kwam ondanks afspraken met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) haar verplichting niet na om financieel bij te springen. Pourier voelde zich hierdoor persoonlijk bedrogen, maar op 9 oktober 2010 bij het opheffen van de Nederlandse Antillen, zei hij daar niet verbitterd over te zijn. Desalniettemin besloot hij na de verkiezingen van 2002 uit de politiek te stappen. Sindsdien vervulde Pourier achter de schermen van de PAR een adviserende rol voor zijn partij.

Opheffing Nederlandse Antillen
In een officiële Statenvergadering in aanwezigheid van prins Willem-Alexander en prinses Máxima werden op 9 oktober 2010 de Nederlandse Antillen opgeheven. Na afloop sprak radioverslaggever Rick Hart van Radio Hoyer 2 met Pourier en vroeg hem wat hij vond van de opheffing van de Nederlandse Antillen.

12 reacties op “Pourier was niet verbitterd”

 1. Eindelijk weer een person naar wie minstens een boulevard vernoemd moet worden.

 2. @ lokoloko. De halve waarheid vertellen en suggestieve opmerkingen maken is ook liegen. Pourier zou jou heel wat geleerd kunnen hebben om je beter op te voeden en eerlijkheid en respect bij te brengen. Pourier deed niet alsof zijn neus bloedde, maar was er te goeder trouw en stellig van overtuigd, dat hij recht op het geld had, waarmee hij niet zijn zakken vulde maar heel veel aan goede doelen gaf. Waarom zou hij het anders op een kostbare rechtzaak hebben laten aankomen? Hij moest echter toch terugbetalen en heeft dat ook gedaan of zou je deze eminentie willen vergelijken met Asjes, El Hakim of Jamaloodin?! Pourier heeft altijd volgehouden om zich in positieve zin te onderscheiden, hetgeen zijn partij helaas niet gelukt is. Hopelijk stop je nu met je selectief liegen.

 3. Mijn oprechte condoleances aan de nabestaanden. Wij hebben elkaar kort geleden nog ontmoet. Zijn eerste indruk en woorden als politicus zijn onvergetelijk.

 4. @Big Daddy: onwetende en naive mensen vereren soms de grootste schurken. Vele in de toenmalige regering en vele ex-ministers, parlementariers en gedeputeerden kregen verschillende pensioenen uitgekeerd. Zij waren ambtenaar geweest, daarna parlementarier en daarna minister en weet ik allemaal wat voor andere posities , en voor elke kregen zij een pensioen. Pourier ook, en toen het uitlekte deed hij alsof zijn neus bloede en wist zich van de Prins geen kwaad. Hij en de anderen werden wel verplicht om terug te betalen. Of alles inderdaad terug is betaald, weet LokoLoko niet en ik betwijfel ook of dat gebeurt is.
  Ondertussen hebben de nieuwe bestuurders en ambtenaren andere manieren gevonden om de boel te belazeren. Vroeger noemde de PAR dat “de boel opruimen”.

 5. R.Willems, op 26-03-2013 om 09:29 schreef:

  Ex-PREMIER MIGUEL POURIER GROTER DAN MEN VERMOEDT.
  R.Willems 24 maart 2013.

  Hij beheerste het latijn en bij kennismaking met hem, toen hij samen met Mevr. Suzy Römer regeerde, had hij bij mij een diep gevoel achtergelaten van een onopvallend, stille grote filosoof te zijn met geestelijke diepgang. Wereldwijs, in die sociale gevallen, chantage, waarbij doorsnee anderen hun voordeel zien door idealisering van de situatie, nam hij een schier mysterieuze houding aan in zijn uitspraken door zorgvuldige wijze van waarneming. Voor hem was het leven, het Antilliaans leven meer dan een vermeende gewaagde driehoek wurm uit politieke machtsbesef en eigenbelang. Minguel Pourier doorziet diepverscholen chanteuse situaties, zweeg niet, verdraaide niet, maar zei het begrijpelijk in eigen scherpe luchtige stijl.
  Hij was een groot Antilliaan met opvallende erg diepe filosofische reliëf. Zover ik weet, hij was de enigste!

 6. @Rita

  Je opmerking/verwijt is te makkelijk.
  Voor Pourier had ik ook bij zijn leven als ook nu respect.
  Maar ik ken een aantal politici/corruptici op dit eiland waarvoor ik nu maar ook na hun dood geen greintje respect zal hebben.

 7. De Amerikaanen worden beschuldigt voor de dood van de dictator chavéz en waarschijnlijk word NL nu beschuldigt voor de dood van een groot mens! slaap in ruste volk van Curaçao, er is een groot man ……………………………………….heen gegaan.

 8. MENSEN GEEF OP ZULKE MOMENTEN SVP RESPECT AAN DE OVERLEDENE

 9. Lokoloko schreef: [quote] Toen het schandaal van dubbele en drievoudige, en zelfs viervoudige pensioenen uitlekte, hield hij de lippen stijf op mekaar. Hij had namelijk niet in de gaten dat zijn eigen bankrekening gespekt werd. Integer !! [/quote]

  Indien dit zo is zou ik het op prijs stellen dat U hiervan de bewijzen aan draagt. Zoniet dan laat de zielerust van een groot man heilig.

 10. Grote staatsman,Hij heeft heel veel gedaan voor de Antillen(ook voor Curacao). Ik heb veel respect voor de mens Pourier. Het past niet om deze man nu de grond in te boren, met allerlei beschuldigingen. Mr Pourier rust in vrede, je was een goed mens.

 11. Toen het schandaal van dubbele en drievoudige, en zelfs viervoudige pensioenen uitlekte, hield hij de lippen stijf op mekaar. Hij had namelijk niet in de gaten dat zijn eigen bankrekening gespekt werd. Integer !!

 12. R.i.P. Mr. Pourier. In U had ik vertrouwen! In al die andere NIE!
  Edwin.