• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Miguel Pourier is afgelopen weekend na een lang ziekbed op 74-jarige leeftijd overleden. Pourier was van 1994 tot 1998 en van 1999 tot 2002 premier namens de PAR. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: wat voor stempel heeft Miguel Pourier achtergelaten op Curaçao?

Politici reageerde gisteren bijna allemaal hetzelfde. Volgens minister Roderick Pieters was Pourier een ‘bijzondere man die voor integriteit en eerlijkheid stond’. “Hij hield van Curaçao en de Curaçaose bevolking”, reageerde oud-PAR leider en oud-premier Emily De Jongh-Elhage. Ook oud-gevolmachtige minister voor de MFK, Sheldry Osepa, heeft goeie herinneringen aan Pourier. “Moge Miguel Pourier in vrede rusten”, schrijft hij.

Rustig
Op straat hebben de mensen eigenlijk wel dezelfde mening en komt vooral het woord ‘rustig’ steeds naar boven. Volgens de 71-jarige Adolf was Pourier een heel serieuze man en heel schappelijk. “Hij was een goed gemanierde man en kwam altijd zijn woord na. De huidige politiek kan heel veel van hem leren.” Adolf wist niet Pourier ziek was, zijn dood kwam dan ook als een verrassing voor hem. “Ik heb hen laatst nog zijn ontmoet, toen stonden we nog te praten over van alles en nog wat. Ik had Pourier zelf een aantal weken niet meer gezien, toen kreeg ik dit nieuws.”

Inspiratie
“Pourier heeft ervoor gezorgd dat de gulden niet is gedevalueerd”, zegt Hayes (58). “Hij bedreef op een rustige manier politiek.” Hayes beschrijft Pourier als een rustige man die inspireerde tot rust en vrede. “Hij bracht zijn standpunten rustig naar voren en koos goed zijn woorden uit zonder de ander te beledigen. Daar mag de hedendaagse politiek wel een voorbeeld aan nemen. Ze zijn alleen maar bezig met de vinger naar elkaar te wijzen, te schreeuwen en elkaar de schuld te geven.”

Oprecht
Ook Cris (60) vindt dat Pourier op een nette manier politiek wist te voeren. “Hij was een oprechte en voorbeeldige man.” Mabel (68) houdt niet bezig met de politiek en kan dus niet zeggen wat zij van zijn werkzaamheden vond. Wel zegt ze dat hij bij de indruk heeft achtergelaten van een rustig type. “Hij kwam bij over als een rustig persoon, meer een familiemens. Iemand die er altijd voor de ander is.”

Goed voor het volk
De 32-jarige John kan zich de periode Miquel Pourier als premier ook nog goed herinneren. “Hij was een goede premier. Hij zorgde niet voor zijn eigen zaak maar zorgde goed voor het volk. Pourier heeft in zijn tijd moeilijke beslissingen moeten nemen waar niet iedereen het mee eens was. Hij kreeg veel kritiek over zich heen, maar hield zich staande ten goede van het volk.”

1 reactie op “‘Pourier kwam altijd zijn woord na’”

 1. Ex-PREMIER MIGUEL POURIER GROTER DAN MEN VERMOEDT.
  R.Willems 24 maart 2013.

  Hij beheerste het latijn en bij kennismaking met hem, toen hij samen met Mevr. Suzy Römer regeerde, had hij bij mij een diep gevoel achtergelaten van een onopvallend, stille grote filosoof te zijn met geestelijke diepgang. Wereldwijs, in die sociale gevallen, chantage, waarbij doorsnee anderen hun voordeel zien door idealisering van de situatie, nam hij een schier mysterieuze houding aan in zijn uitspraken door zorgvuldige wijze van waarneming. Voor hem was het leven, het Antilliaans leven meer dan een vermeende gewaagde driehoek wurm uit politieke machtsbesef en eigenbelang. Minguel Pourier doorziet diepverscholen chanteuse situaties, zweeg niet, verdraaide niet, maar zei het begrijpelijk in eigen scherpe luchtige stijl.
  Hij was een groot Antilliaan met opvallende erg diepe filosofische reliëf. Zover ik weet, hij was de enigste!