• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op Sint Maarten moet een rijksofficier of rijkscommissaris worden benoemd om de bestuurlijke integriteit op het eiland te waarborgen. Dat stelt VVD-Kamerlid André Bosman na berichtgeving daarover vandaag in De Telegraaf.

 
Bosman wil ook dat minister van Justitie van Sint Maarten Roland Duncan op non-actief wordt gezet. “De rijksofficier of rijkscommissaris moet onafhankelijk onderzoek gaan doen naar onder meer witwaspraktijken en corruptie van het bestuur op het eiland”, vindt Bosman. “De bevoegdheden die het Openbaar Ministerie nu in dit onderzoek heeft op Sint Maarten moeten naar deze persoon gaan, die geen onderdeel is van het systeem en onafhankelijk is.”

Waarborgfunctie
Bosman doet bij minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) een beroep op de zogenoemde waarborgfunctie in het Statuut van het Koninkrijk. Daarin staat dat Nederland moet ingrijpen als de rechtszekerheid of het deugdelijk bestuur op onafhankelijke landen zoals Sint Maarten in gevaar is. Bosman wil zijn voorstel dinsdag in de Kamer voorleggen aan minister Plasterk.

Onderste steen
Premier Mark Rutte (VVD) stelde eerder deze maand al naar aanleiding van berichten over corrupte politici dat de onderste steen boven moet komen op Sint Maarten. Omdat Nederland geen directe zeggenschap heeft over het eiland stelde hij dat het Openbaar Ministerie op Sint Maarten eerst aan zet is. Op het eiland zou onder meer politicus Patrick Illidge in opdracht van minister Duncan geld hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel.

© Novum

2 reacties op “VVD wil rijksofficier op Sint Maarten”

  1. Dat had VVD allang moeten doen voor Curacao om de vorige kabinet Schotte en consorsium te laten onderzoeken naar malversatie van geld van het volk. De VVD had allang een rijksofficier moeten installeren op Curacao. Ik hoop dat de VVDer kamerlid Andre Bosman ook een rijksofficier of een rijkscommisaris zal benoemen voor Curacao om daar ook de integriteit van bestuur te kunnen waarborgen.

  2. Goed idee! Maarre..wel op st. Maarten na 1 incident en niet op curacao na 2 jaar van corruptie en een ISLA die 18 moorden per jaar op zijn naam heeft staan?