• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Portugees oorlogsschipCURAÇAO – De kust wordt geteisterd door Portugese oorlogsschepen. “Deze organismen kunnen heel erg gevaarlijk zijn. Wanneer je door hun tentakels gestoken wordt, kun je verlammingsverschijnselen of zelfs een hartstilstand krijgen”, vertelt PR manager van het Carmabi onderzoeksinstituut, Michelle da Costa Gomez.

“Portugese oorlogsschepen zijn als het ware ballonnetjes die op het water drijven. Ze hebben tentakels van meters lang. Deze tentakels bestaan uit vele netelcellen en zitten vol met gif. De tentakels kunnen zich uitstrekken tot zo’n twintig meter, dus je ziet ze vaak ook niet aankomen”, legt Da Costa Gomez uit.

Wind
De mooie, maar gevaarlijke kwallen zijn al gespot bij Playa Jeremi en vorige week bij Marie Pompoen. De komst van de beestjes is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Ze komen altijd tegelijk met de vliegertijd. Hoeveel het er zijn ligt aan de sterkte van de wind. Meestal worden ze door de wind vooral naar het noorden geblazen maar in dit geval ook veel naar het zuiden.

Begeleidingsactie
“Het starten van een begeleidingsactie om de beestjes van de kust weg te krijgen is onbegonnen werk. De wind zal ze toch weer terugvoeren. Het enige wat ik kan aanraden is om goed uit te kijken en niet te diep het water in te gaan. Als ze gesignaleerd zijn, kun je beter helemaal uit het water blijven. Ook als ze op het strand liggen zijn ze nog gevaarlijk. Ze kunnen op het droge nog dagenlang steken”, laat Da Costa Gomez weten.

www.versgeperst.com