CURAÇAO – De oprichters van GreenTown werden gisteren tijdens hun open dag verrast door zestien medewerkers van Raffinaderij Isla. Oprichters Andres Casimiri, Sven Rusticus en Sinuhe Oomen wisten eerst niet wat hun intenties waren en al snel kwam het tot een dialoog. “Het was ontroerend”, zegt Casimiri.
Casimiri vertelt na de open dag in het WTC, die tot 22.30 uur duurde, dat de Isla-medewerkers demonstratief op de eerste rij de toespraken van GreenTown kwamen bijwonen. Voor de zekerheid werd de politie gebeld, die stand-by stond voor als het mis zou gaan. Maar de demonstratie nam een andere wending.
Folders
“We zijn een dialoog aangegaan en hebben laten zien dat wij niet hun baan of pensioen willen afpakken. Dat is de grootste zorg van de Isla-medewerkers. We hebben hen duidelijk gemaakt dat GreenTown schone banen vrijmaakt, waarvoor zij makkelijk omgeschoold kunnen worden. De mannen gingen met de Papiamentstalige folders van GreenTown naar huis. Het was ontroerend”, vertelt Casimiri.
Experts
In het WTC kwamen gisteren experts als Edgar Leito,Ron Schultz, Miguel Goede, Timo Brouwer, Sinuhe Oomen en Lisa Dindial aan het woord over de mogelijkheden van een groene stad op de plek waar nu Raffinaderij Isla staat. GreenTown moet 17.000 banen creëren, plek hebben voor 5000 huizen en het inkomen van de overheid verdubbelen. Dit allemaal op een duurzame en ecologische manier. ‘GreenTown presents: Meet the Experts’ bestond uit een dag -en avondprogramma. Overdag was er een expositie te bekijken van bedrijven van in en om het Schottegat.
Sceptici
Terwijl Edgar Leito, oprichter van Movementu Solushon Isla, sprak over de schoonmaak van het Schottegatgebied, CHATA-directeur Lisa Dindial zich richtte op de impact op toerisme en Timo Brouwer van GreenForce die voordelen van recycling toelichtte, werd er ook aandacht besteed aan de grootste vraag onder de sceptici: is het allemaal wel echt mogelijk? GreenTown had voor deze vraag Ron Schults van Edgewater Resources ingeschakeld.
Voor en na
Het bedrijf van Schults heeft op verschillende plekken op de wereld oude vervuilde industriële havens omgetoverd in schone, milieuvriendelijke jachthavens. In zijn presentatie liet hij het publiek voor en na foto’s zien van plekken die Curaçao voorgingen; Keppel Bay Singapore, Port of Rochester New York, Port Cottonera Malta en Harbor Shores St.Joseph in Michigan.
Trekker
Casimiri kijkt terug op een geslaagde lange dag. Toch is er een vleugtje teleurstelling te bespeuren. Naast de open dag van GreenTown was er gisteren een autoshow in het WTC. “Mensen betalen om naar de autoshow te gaan maar slaan de gratis open dag van GreenTown over”, zegt Casimiri. Ook interesse vanuit de politiek was nihil. Naast Statenlid Alex Rosaria (PAIS) bleef het vanuit de politiek stil. Ron Schults is verbaasd over de houding van de politiek tegenover de situatie van de verouderde raffinaderij. “Mijn ervaring is juist dat regeringen de trekker zijn van het schoonmaken en vernieuwen van oude en vervuilde havens. Hier houden ze dat juist tegen.”
Bekijk de presentatie van Ron Schults:
[scribd id=132092093 key=key-ej3m717l6xbizw7qmx1 mode=scroll]
@ Domboklad. wa da nog as ut nie lukt in ieder geval ebben we da eindluk een schone lucht en da is ut om te doe or no ??
Waar is de ondertiteling? 🙂
//Het bedrijf van Schults heeft op verschillende plekken op de wereld oude vervuilde industriële havens omgetoverd in schone, milieuvriendelijke jachthavens…….//
En waar laat deze bedrijf dat giftige afval? Waarom word dat nergens vermeld?
Green Town, Green Isle
Geweldig dat de werknemers van Isla zijn gekomen naar de presentatie van Green Town. Niet zo vreemd dat de lokale politici geen belangstelling tonen. Het moet voor de werknemers van Isla een hele stap geweest zjjn. Ook zij zullen aanvoelen dat Isla haar langste tijd heeft gehad. Het is niet de vraag of deze megavervuiler verdwijnt, de enige vraag nog is wanneer.
Van de diverse overheden hebben zij en wij niet veel te verwachten. Minister-president Rutte bezocht onlangs Aruba. Tezamen met de lokale autoriteiten op Aruba heeft Nederland besloten af te rekenen met de olie-industrie. De raffinaderij kon daar wel verdwijnen, omdat de diverse overheden, lokale en Nederlandse, inzetten op duurzame en schone energie. Men besloot daar de rotzooi uit het verleden op te ruimen en een plan te maken voor een energie-neutrale toekomst. Wat op Aruba lukt, zou moeten kunnen lukken op Curaçao.
De lokale politici op Curaçao denken echter deze ontwikkeling tegen te houden. Nog denken ze dat dat hun gaat lukken ook. Eén van de redenen waarom ze dat doen, is financieel van aard. Ze laten zich door Isla fêteren, of staan doodleuk op de loonlijst van de raffinaderij en zeggen van geen gezondheidsrisico’s te weten.
Wellicht ten overvloede wijs ik op de uitzending van Zembla op de Nederlandse televisie d.d.21 maart 2013. (Nog steeds te zien via Uitzending Gemist: Zembla, Stikken in het Paradijs.)
De minister-president van Nederland bezocht na Aruba ook Curaçao. Hij bevoer het Schottegat en zag wat hij al wist. Nederland zal niets ondernemen tegen de vuile raffinaderij onder verwijzing naar de verantwoordelijkheid en de bevoegdheden van het Curaçaose bestuur. En zo houdt men de cirkel rond.
Om deze situatie te doorbreken zal de actie moeten starten op en vanuit Curaçao zelf. Onder druk van de publieke opinie en een beter begrepen economische eigenbelang zal de politiek haar voor het eiland nadelige beleid eindelijke moeten stoppen. De ontwikkeling als het gepresenteerde Green Town maakt keihard duidelijk welke kansen er liggen.
Ook Shell weigert tot op heden zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ook zij verwijst naar de regering van Curaçao. In Nederland heeft Koninklijke Shell het hoogste woord over duurzaam milieubeleid, maar over de morele en economische schuld aan dit deel van ons Koninkrijk wil Shell het niet hebben: zij is immers geen eigenaar meer. Aan de zware milieuvervuiling uit het eigen verleden heeft Shell evenmin een boodschap.
De conclusie is dat de publieke opinie verder moet worden gemobiliseerd. Internet is een probaat medium. Stichting Smoc, Greenpeace en Green Town zouden een routekaart moeten afspreken om de politici op Curaçao en in Nederland te helpen herinneren aan hun verantwoordelijkheid en de plichten, die ze nu verzaken.
Parallel hieraan moet een rechtsgang gestart worden bij het Europese Hof.
Ronald
Wie zijn nu de investeerders? bedrijf Schults wilt er alleen maar aan verdienen! Wel een mooie vergelijking met de andere grote steden als New York, Michigan en Singapore. Daar past Curacao echt in thuis.
Alle begin is moeilijk. Als Isla op de eerste rij zit en de mogelijkheden van Green Town begrijpt en accepteert , is dat veel belangrijker dan de aanwezigheid van wat zelfingenomen politici die met de Isla winden meewaaien. De visie voor een nieuwe toekomst is er en dat is belangrijk. Plannen voor deze toekomst op deze lokatie , kunnen zeker rekenen op voldoende belangstelling voor de financiering. Ook zonder de overheid.
wa da nog as ut nie lukt in ieder geval ebben we da eindluk een schone lucht en da is ut om te doe or no ??
Mooie presentatie. Zag een paar bedragen langs komen waarvan ik echt dat. Jeetje is best duur. Dan vergelijk ik de economieen waar de vorige projecten uitgevoerd zijn on de Curacao economie en krijg ik toch twijfels. Hoop dat het lukt want zo niet zal er niks over blijven.
@Ron,
Op Korsou denkt men in termen van “IKKE, IKKE en de rest kan letterlijk STIKKE” !!!!!!!!
Politici zonder schaamte op de loonlijst van de PdvsA (wat is eigenlijk hun tegenprestatie voor de PdvsA anders dan pastechis en smeergeld?????)
Eerst deze barriere slechten EN pueblo di Korosu eindelijk eens de waarheid leren accepteren en dat ze zich niet laten misleiden door valse voorwendselen en omkooppraktijken (hoe zit het eigenlijk met Karchi di Sosten van amigo SCOTTI- Prohibi pa Lubida ???)
WAKE up KORSOU…………………. Green Town is our escape to the green future !!!!