• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Miguel Pourier is gisteravond op 74-jarige leeftijd overleden. Pourier was van 1994 tot 1998 en van 1999 tot 2002 premier namens de PAR. “Hij leeft voort in onze gedachtenis en gedachtegoed”, reageert PAR-Statenlid Omayra Leeflang.

Ook oud-gevolmachtige minister voor de MFK, Sheldry Osepa, heeft goeie herinneringen aan Pourier. “De eerste keer dat ik oud-minister president Miguel Pourier had ontmoet, was tijdens de bekende Si en No debatten. Zij waren voor optie SI, ik zat in mijn eentje voor optie NO. Na afloop van het felle debat riep hij mij in een hoekje en zei: “Hoe heet jij ook alweer?” Ik was volstrekt onbekend. “Jij hebt in je, ga zo door”. En weg was hij. Moge Miguel Pourier in vrede rusten”, schrijft Osepa.

Integer
Volgens huidig gevolmachtigde minister Roderick Pieters was Pourier een ‘bijzondere man die voor integriteit en eerlijkheid stond’. Emily de Jongh-Elhage, oud-PAR leider en oud-premier, noemt Pourier eveneens een integer mens. “Hij hield van Curaçao en de Curaçaose bevolking”, reageert De Jongh-Elhage.

Eenvoud
Aangeslagen door het nieuws dat Pourier is overleden, herinnert De Jongh-Elhage dat zij geïnspireerd werd door Pourier om de politiek in te gaan. Tijdens haar jaren als premier heeft ze hem dan ook meerdere malen om advies gevraagd. “Hij was een belangrijke man voor Curaçao en voor de wereld. Hij is een voorbeeld voor iedereen op de wereld want hij was een man van eenvoud. Het ging hem niet om geld, hij wilde de mensen oprecht helpen.” De Jongh-Elhage vindt de dood van haar goede vriend Pourier verschrikkelijk maar is opgelucht dat hij niet meer hoeft te lijden. Pourier leed aan prostaatkanker. “Hij is in de hemel, ik weet het zeker.”

Grote betekenis

Ook de minister van Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft gereageerd op het overlijden van Pourier. “De Nederlandse regering heeft met leedwezen kennis genomen van het overlijden van oud-minister president Miguel Pourier van de Nederlandse Antillen. Hij is van grote betekenis geweest in een voor zijn land moeilijke periode.” Pourier verliet in 2002 de politiek uit frustratie over het uitblijven van Nederlandse hulp bij een saneringsoperatie.

15 reacties op “Ex-premier Miguel Pourier overleden”

 1. @opmerker, LokoLoko is nooit ambtenaar noch politicus geweest, niet in dienst van een overheids N.V. of stichting, en heeft niet geparasiteert op de gemeenschap.
  Leest U de lokale kranten, luistert U naar de radio?

 2. Over de doden niets dan goeds.
  (=men ziet kwaadspreken over overledenen als iets heel onbeleefd, er mag niet gespot worden met de dood.)
  Miguel Arcangel Pourier : rust in vrede

 3. @lokoloko
  Je bent vast geen echte yiu korsow. Je weet zeker niet wat het woord respect betekend!
  Met dergelijke figuren als jij gaat Curaçao echt naar de donder!

 4. RIP meneer Pourier, naar mijn mening de beste minister-president die de N.A. ooit heeft gehad. De schrijfster van het artikel vergeet echter te melden dat hij ook MP is geweest in de1979!

 5. P.C. – I say THANK YOU to one of the greatest (former) minpres Miguel Pourier for his integer contribution in developing our nation – R.I.P. – condolencia i bendishon i forsa na tur su famia i amigunan – een jaar geleden sprak ik hem in een supermarket en zei: “sr. Pourier, nos ta sinti bo falta….” en bijna iedereen om ons heen zei: ” Si, berdat…”

 6. @Lou, goed verwoord!

  RIP meneer Pourier. Sterkte aan familie en aan de PAR!

 7. miguel je was altijd een lieve en eerlijke man ,je heb altijd gezeg tegen familie .ik ben nu eeerste minister maar jullie allemaal zelf werken om iets te worden in het leven .ik help geen familie met niks en zo eerlijke man was hij .hij was een familiemens en was altijd bij zijn familie en neven .mij vader en de rest van mij familie zullen je missen je was een goede en lieve neef.jammer je tijd is gekomen maar je zal altijd in ons hart blijven ,een goede reis daar in de hemel is er zeker een plek voor je ,slaap zacht achter neef ,we zullen je missen ,je heb geen pijn meer RIP,sterkte aan de hele familie pourier janga en mercera

 8. Integer ?!!? Hoeveel pensioenen van het Land streek hij tegelijk op? Hij wist het zelf niet want hij keek nauwelijks naar zijn bankafschriften.

 9. Een beschaafd man, en integer, hetgeen hier op Curaçao absoluut een aparte vermelding waard is. Jammer dat de kans die er was door wantrouwen en hem daardoor in de kou te laten staan door nederland destijds niet heeft kunnen leiden tot hetgeen hij graag had gezien. Een man met een visie die een positieve stempel drukte op hetgeen er destijds speelde.

 10. Toonbeeld van beschaving, de heer Pourier. Wat een verschil met Gerrit Schotte die ons elke week weer met een ander schandaal verblijd.

 11. Ik wil de nabestaanden veel sterkte toewensen.

  Helaas vind ik het het plaatsen van de reactie niet gepast.Het zegt te weinig over Meneer Pourier,maar te veel over Meneer Osepa.Het schemert door de woorden heen,dat meneer pourier niet alleen een goed politicus was<maar bovenal een goed vooruitziende blik had.

  Nou Meneer Osepa,je geeft jezelf teveel eer,want iedereen weet waar een kabinet met MFK Curacao heeft gebracht.

 12. De meest vriendelijke, beschaafde en vooral integere persoon, die ik op Curacao heb leren kennen en altijd bezorgd voor zijn echtgenote. Het was voor mij een grote eer, dat hij mij zijn vriend noemde. Ik wens zijn familie veel sterkte na dit smartelijk verlies op betrekkelijk jonge leeftijd en wens hem een goede reis toe. R.I.P.

 13. Geheel eens met reactie van Lou

 14. Curacao is nog een keer een van zijn beste politici ex premier Miguel Pourier kwijt. Miguel Pourier gaat de geschiedenis in als een van de beste politici die Curacao ooit gekend heeft. Miguel was een intellectueel, een man met visie.Hij moest de troep opruimen wat andere politici op Curacao heeft gefaald te doen. Helaas hebben de politici van Nederland hem in de kou gelaten. Dat vond ik wel jammer. Desalniet te min was hij de hoop niet kwijt, hij bleef hard werken voor Curacao.Mijn condoleances al zijn gehele familie. Minguel rust zacht. R.I.P.

 15. Een paar jaar geleden hem op Curacao ontmoet. Wat een aimabele beschaafde en voorkomende man. En wat is hij als premier zwaar belazerd door Nederland door niet nagekomen beloften voor keiharde bezuinigingen. Hier heeft NL echt iets om zich over rot te schamen!! Een goede reis meneer Pourier. En condoleances en veel sterkte voor familie, vrienden en verdere dierbaren. Mijn gedachten zijn bij de heer Pourier en famile.