• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Greentown is een initiatief om de Isla olieraffinaderij te vervangen door een groene stad. De stad zal draaien op duurzame energie, 15.000 banen en 5000 woningen genereren. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: zou jij in Greentown willen wonen?

Na uitleg wat Greentown precies inhoud en te bieden heeft voor het eiland, ziet Dwayne (26) er wel toekomst in, maar wel met lichte twijfel. “Het klinkt als een heel goed project en ik zou daar best onderdeel van willen zijn. Het is nog een prima locatie ook. Maar het klinkt haast te goed om waar te zijn. Als de Isla zo slecht is, waarom staat hij hier dan nog? Het klinkt als één grote olielobby en zoals we van andere landen weten, is daar moeilijk tegenop te boksen.”

‘De Isla is niet goed’
“Ik vind het een heel goed idee en het verbaast mij dat het nog niet tot uitvoering is gekomen”, zegt de 24-jarige Nina. “Isla is niet goed voor het eiland, de natuur en voor de bevolking en dat is algemeen bekend. Maar ik zou er niet willen wonen. De afgelopen eeuw is de Isla alleen maar bezig geweest met de boel daar te verzieken. De grond is dus ernstig vervuild en daar ga ik niet graag een gezin starten. Bovendien vind ik het geen goede locatie, ik ben een echte Banda Ariba-girl.”

Geboren en getogen
“Ja, daar zou ik mijzelf wel kunnen zien wonen”, antwoordt Sherman (44) stellig. “Ik ben geboren en getogen in Marchena, vlakbij de Isla, dus ik zie het wel als mijn thuis. Ik ben er alleen zo snel mogelijk van weggegaan door de slechte leefomstandigheden. De continue stank, donkere wolken en natuurlijk mogelijke ernstige gevolgen voor de gezondheid. Als er een mogelijkheid is om daar te wonen zonder al die nadelen, dan keer ik graag weer terug naar het gebied waar ik geboren ben.”

‘Van hoer tot non’
Bryan (28): “Het hangt er heel erg van af wat ze gaan doen met de grond. Ze kunnen de vervuiling in de grond verwijderen of ze kunnen er overheen bouwen. Als dat laatste het geval is, zou ik er voor geen goud willen wonen. Wat ik nog wel even kwijt wil is dat het hier om een groter geheel gaat. De Isla is slecht voor alles en iedereen, maar toch is het er nog. Waarom? ‘Corporate fascism.’ Grote bedrijven en instellingen die geld verdienen over de rug van zieke en dode mensen. Je moet zorgen dat zij, om het zo maar te zeggen, van hoeren tot nonnen gaan. Je moet hun laten zien wat voor slechts het nu allemaal doet voor het eiland en de bewoners. Ik ben een marketeer dus ik weet dat het allemaal om PR en imago draait in de businesswereld. Als er nou eens echt goed aan het licht komt wat voor slechts Shell hier doet, dan zullen de mensen hun stem hiertegen verheffen en zal de Isla uiteindelijk weggaan. Anders is het een deuk in het imago van Shell en dat kan erg negatieve gevolgen voor hun hebben.”

15 reacties op “‘De Isla verziekt de boel’”

 1. Oa Irene Prinsen, vergeten jullie dat er al 28 jaar PDVSA is op Curacao, is het dan na 28 jaar nog steeds de schuld van de Shell dat er een vieze uitstoot is op Curacao. Volgens mij wordt die momenteel echt veroorzaakt door PDVSA. en lees voor de grap het artikel uit trouw nog een keer!! Denk dat iedereen even flink moet zijn en de handen uit de mouwen moet steken en met z’n allen de troep opruimen. Dus Shell, PDVSA, NL en Cur.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2718236/1999/11/16/Het-asfaltmeer-op-Cura-ccedil-ao-kon-de-regering-niets-schelen.dhtml

 2. Er keken in NL 538.000 mensen naar deze aflevering van Zembla.
  Pauw en Witteman haalden die dag het dubbele.
  Op de Zembla website staan de reacties uit NL.(zie link)
  Weinig liggen er in NL wakker van.

  http://zembla.vara.nl/Forum.3672.0.html?&no_cache=1&view=single_thread&cat_uid=10&conf_uid=13&thread_uid=244

 3. @ peter. asfaltmeer ligt er lekker bij en helaas gebeurt er al jaren niks meer mee!

  Frielink, die bij die “club” behoort, verklaarde enkele maanden geleden op radio Hoyer 2 zoals ik dat heb beschreven en ook dat er nog een restproduct is, waarvoor nog geen oplossing is. Dat is dus in tegenspraak met jouw opmerking. De waarheid? Ik weet het niet meer.

 4. Tav redactie Versgeperst;
  Zojuist een pelikaan gevangen bij Daaibooi die duidelijk heel ziek was van alle plakken olie die op hem/haar zaten. Is nu onderweg naar Odette Doest. Politie op 911 wist niet dat er ooit een een olieprobleem in de buurt van Jan Kok was geweest. Daar valt weinig van te verwachten……. Is deze vogel een Pech Vogel en in een “vlekje” gedoken of is er meer aan de hand?

 5. Zorro; asfaltmeer ligt er lekker bij en helaas gebeurt er al jaren niks meer mee! Daar zijn ze mee gestopt! Als ze wel ermee doorgegeven waren dan was het zoals de Shell aangeeft er geen asfaltmeer. Dit had je ook kunnen vragen aan ISLA werknemers… iedereen kent er wel eentje.

  Wat moeten we met 5000 woningen? er staan nu al 5000 woningen leeg! Greenplan is een grote speeltje waar adviseurs geld aan verdienen.

 6. Rudsel, op 23-03-2013 om 02:53 schreef:
  Het is niet alleen de ISLA maar ook moet je kijken hoeveel uitlaatgassen die diesel voertuigen daar uitstoten aan koolstofdioxide vooral die oude pick- up’s.

  Klinkt interessant, net zo interessant als: “er wordt natriumchloride in zee gedumpt”.

  Koolstofdioxide is een onschuldig gas waar plantjes van groeien. Natriumchloride is gewoon keukenzout.

 7. welterusten volk van curacao .. ja ja ons altijd dom gehouden , profieteren van ons. alle ambacht scholen , Lts . dicht gegooid , geen vak jongens meer , allemaal crimineel laten worden , welterusten .gelukkig zijn er fatsoenlijke joe di corsow .,, verekte boeven .. dank u .wel .

 8. Om kort door de bocht te zijn.Idereen die met dit zooitje te maken heeft (gehad) heeft zijn zakken zwaar gevuld,tot op heden toe.welterusten volk van Curaçao

 9. Ik vermoed dat de (non) reacties van Liberia,Cooper, Gijsbertha, Whiteman de Nederlanders sterkt dat Curacao liegt en bedriegt, niks doet en hun vuiltje bij Nederland wil leggen om zelf onder de boom te blijven zitten. Het sentiment om Curacao uit het Koninkrijk te krijgen is door de Zembla/Isla uitzending in Ned sterk toegenomen. Luiheid en corruptie tiert welig op het eiland dat is de europese rijksgenoten nu algemeen duidelijk geworden.

 10. @ Pukkie. Zoals ik hier al eerder heb verteld: Het opruimen van het asfaltmeer is al enkele jaren bezig en is ongeveer 50% al gedaan.

 11. Ze moeten die stupidianten die in de rook van de raffinaderij zijn gaan wonen en die daar toestemming (bouwvergunningen) voor hebben gegeven laten opdraaien voor hun eigen stupide beslissingen.

 12. @ Bryan. Shell is al sinds 1985 vertrokken. Curaçao kreeg toen de keus : of de raffinaderij wordt afgebroken en de grond schoongemaakt, of Curaçao koopt de hele boel “as is” voor NAF 1.-
  Omdat de werkgelegenheid bij Isla in die tijd groot was, koos Mevr. Liberia-Peters, ja, die met de geheugenproblemen, voor de koop van de raffinaderij. Later werd deze verhuurd aan PdVSA , die onder de naam Isla verder ging. Het zijn geen gebakken peren, maar een gigantische vervuiling waar men mee zit. Dat kan worden opgeruimd, wat zelfs geld kan opleveren. Maar dan komen allerlei persoonlijke en politieke belangen in het spel, die dit onmogelijk maken. Hopelijk heeft Zembla hiermee een knuppel in het olievat gegooid, zodat er eindelijk eens over gaat worden nagedacht. Alternatief Green Town is wel heel aantrekkelijk.
  In mijn beleving zullen Shell, Curaçao en Isla samen een formule moeten vinden om naar rato, voor de kosten van het opruimen op te draaien.

 13. Bryan vergist zich wel in de naam van de oliemaatschappij. Shell zat er tot in de jaren 80. Daarna heeft de PdVSA het stokje overgenomen en de milieuvervuiling opgeschaald. Shell is weg, nu wil hij de PdVSA weg.

 14. ik ben net terug van Curacao, en logeerde eventjes recht tegenover de isla,ben erg geschrokken van de vreselijke stank aldaar, en daar wonen argeloze burgers!!! Ik vindt het buitegewoon schandalig!!!!! I
  De Shell heeft wereldweid overal ellende en vervuiling veroorzaakt,ten koste van argeloze burgers.De politici doen weinig of niets vanwege de economische belangen, zoals altijd.De enige oplossing is om als bevolking massaal de shell te boycotten, het werk neer te leggen, totdat er daadwerkelijk afspraken worden gemaakt om de vervuiling aan te pakken!!!

 15. Het is niet alleen de ISLA maar ook moet je kijken hoeveel uitlaatgassen die diesel voertuigen daar uitstoten aan koolstofdioxide vooral die oude pick- up’s.