• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Groenlinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft een debat aangevraagd over de olieraffinaderij Isla. Aanleiding voor de aanvraag is de uitzending van het documentaireprogramma Zembla, dat gisteren werd uitgezonden. In de uitzending stelt Zembla de vervuiling van de Isla aan de kaak.

Als oud- voormalig directeur van de Nederlandse afdeling van milieuorganisatie Greenpeace wil Van Tongeren debatteren over het ‘milieuschandaal op Curaçao.’ In Zembla stelt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring dat de Koninkrijksregering juridisch bevoegd is in te grijpen bij de milieuverontreiniging die veroorzaakt wordt door de Isla. Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk noemt de vervuiling een aangelegenheid van Curaçao, net zoals zijn voorgangers Piet Hein Donner en Liesbeth Spies.

11 reacties op “Groenlinks wil debat na uitzending Zembla”

 1. Ik ben echt niet Shell minded maar iemand aanspreken op iets wat 28 jaar geleden verkocht is en daarna nooit goed is onderhouden of gemoderniseerd is niet acceptabel. Ik denk dat we hier onderscheid moeten maken met Nederland en het Koninkrijk der Nederlanden. De ministers is NL moeten in hun werk dit onderscheiden. Als minister van NL hebben ze hier niets mee van doen net als Aruba en Sint maarten hierover niets te zeggen hebben. Maar het Koninkrijk en desbetreffende ministers moeten hier wel iets me doen.We zouden Shell misschien kunnen vragen om te helpen opruimen, niet dwingen

 2. Goed idee zo’n debat. Krijg de vervuiling eindelijk aandacht. Shell wist van het asfaltmeer en andere troep die ze in grond hebben gestopt en hebben er voor gezorgd dat zij gevrijwaard zijn middels een wurg contract. De regering van de Antillen van toen moest van de angst voor economisch achteruitgang dit contract aannemen en vandaag de dag buit PDVSA de situatie uit met als consequentie dat honderden ziek zijn en 18 mensen per jaar sterven door de milieu verontreiniging.Het heeft geen zin meer de oude raffinaderij te vernieuwen maar iemand moet ooit voor de veroorzaakte schade aan het milieu betalen.De Europese hof zal daar ooit een oordeel over vellen. Maar voor nu moet er een einde komen aan deze situatie waarbij MENSEN STERVEN AAN DE CONSEQUENTIE VAN DE RAFFINADERIJ. Zowel de overheid van Curacao als die van Nederland zijn verplicht daar iets aan te doen.dat is een feit. En hoewel men dat nu op allerlei manieren negeert het Europese hof zal dat uiteindelijk oordelen dat MOET gebeuren en ik denk dat de Shell daar ook niet aan ontkomt.

 3. Goede zaak van groen links Ik hoop alleen dat het niet alleen bij debatteren blijft maar dat er ook daadwerkelijk wordt ingegrepen door Nederlad de houding van Donner,Spies en Plaskerk zijn schandalig. ER MOET WAT GEBEUREN.

 4. Er zijn in de uitzending 2 issues uitgelicht:
  1. Asfaltmeer. Dit zou opgelost meten worden door de geallieerden uit WO II. Immers, de raffinaderij moest zeer grote hoeveelheden brandstof produceren om de oorlog te winnen. Er was gen technologie om de zware delen verder te “kraken” en de rotzooi moest ergens naar toe, dus het asfaltmeer. Maar hoe vervuilend is het Asfaltmeer nu, behalve dat de rotzooi erg zwart is en stinkt.
  2. Uitstoot . De rol van Refineria Isla en PDVSA is niet goed belicht. Er is in de afgelopen 28 jaar niet geïnvesteerd in milieumaatregelen. Isla heeft hier niets aan gedaan.

  Verder is niet ingegaan op de economische waarde an de raffinaderij. Het bouwen van een nieuwe raffinaderij kost ongeveer 7 miljard (7 met 9 nullen). En bellenbaan is al in 1940-1945 afgewezen. Het opruimen van de raffinaderij ( inclusief de grond) kost eenzelfde bedrag.
  En zoete lieve Gerritje is blut.
  SMOC praat, maar draagt geen oplossingen aan. Atrobe uin makamba, ku ke dicta. Hij zou positiefmoeten zijn i.p.v. afbreken.

 5. Groen links is weer eens opportunistisch bezig. Zoals gebruikelijk bij alle politieke partijen in Ned. Ze regeren niet maar reageren. GL wist natuurlijk allang van de Isla maar kon daarmee niet scoren omdat het bij de ned. bevolking niet bekend was. Nu dat laatste door de tv- uitzending is veranderd, meldt Groen Links zich ineens. Volgende verkiezing GL verdwenen uit de 2de kamer! Waardeloze maatschappelijk inactieve partij.

 6. Men doet alsof het de eerste keer dat er ergens op de wereld vervuiling is geconstateeerd,natuurlijk ziet het verschrikkelijk uit men kon zelfs enorme ROEST-plekken observeren in de opnames van Zembla, ik denk op een van de grote opslag-tanks (bruine roest vlekken) in ieder geval het ziet vergammelt uit alsof men in 100 jaren niet heeft geprobeerd het terrein schoon en een moderner aanzien te geven. Men zou de arme huisjes van wishi enz. kunnen verwijderen, de mensen een schadevergoeding geven en ze laten verhuizen. Daar een groene park,bouwen, bestand tegen polution zoiets als cactus )?) Daarna de baai of asfaltmeer helemaal schoonvegen, en DAARNA kijken hoe verder met ISLA. Er is toch in Rusland in de omgeving van Kiev (Tjernob.) ook een vreselijk catastrophe gebeurd en een groot gedeelte van het gebied heeft men geprobeerd tenminste enigszins te redden. Dat is erger dan de ISLA problemen .
  . Dus men zou kunnen ISLA te redden door een algehele opknapbeurt.

 7. Ik denk dat we nu de punt hebben gepasseerd dat de Isla nog te redden is. Ik ben een voorstander van GREENTOWN en zeker na de uitzending van Zembla. Het is genoeg geweest want tenzij een van ons in marchena wishi woont dan kunnen we niks over het behouden van Isla zeggen.
  Die mensen zijn al ziek genoeg en verdienen een betere toekomst. Voordat men over banen verlies begint te praten kom dan aanstaande zaterdag naar de WTC en informeer je goed.

 8. Nederland moet inderdaad niets.

  Groen links? Ga je maar eerst bezig houden met de 400 bedrijven in Nederland die de milieu wetten daar ook overschrijden. Die rapporten hebben jullie zelf aan het daglicht gesteld.
  Ga je maar druk maken over de 2 kolen centrales die volgend jaar in Rotterdam worden opgestart.
  En bekommer je over de steeds toenemende aardbevingen in Groningen., in hoeveelheid en kracht.
  En als je toch zo graag over de grens wil werken. Op 40 kilometer afstand van de grens gaan ze in België weer een kern centrale opstarten die scheuren in de wand heeft.
  Misschien trekt dat werk jullie uit jullie dieptepunt.

 9. 2richy, Nederland moet niets.. Curacao mag het regelen maar zij doet al jaren niets. wij hebben al genoeg betaald. Ga maar bij Liberia-Pieters geld halen zij hebben immers de deal gesloten!

 10. Debat is niet nodig. Nederland moet gewoon zijn verandwoordelijkheid nemen en of de ISLA herbouwen tot modernere staat of na sluiting het terein opruimen.

 11. Wel jammer dat ze niet hebben aangegeven dat de keuze gemaakt moet worden of de Isla sluit of er in geinvesteerd moet worden. Dat het zo niet langer kan door blijven gaan is duidelijk! Ook jammer dat ze greentown in de persoon van Andres Casimiri niet hebben geinterviewd ook al is het maar om aan te geven dat er meerdere partijen bezig zijn met het zoeken naar oplossingen en dat niet iedereen als Whiteman zo slapjes is.