• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De langverwachte uitzending over Raffinaderij Isla van het onderzoeksprogramma Zembla, is vandaag uitgezonden. In het programma komt onder meer hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring aan het woord en stelt dat Nederland kan ingrijpen op Curaçao, iets wat Nederland tot nu toe wegwuift.

Verder komen onder anderen Edgar Leito, oprichter van Movementu Solushon Isla, voorzitter van stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) Peter van Leeuwen, minister Ben Whiteman en oud-minister Charles Cooper aan het woord. Verschillende buurtwoners die getroffen zijn door de Isla-vervuiling doen hun beklag. Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha liet verstek gaan.

Kijk hier de uitzending terug:

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

44 reacties op “Uitzending ‘Stikken in het paradijs’ van Zembla”

 1. @Nos Baranka, Nederland kan dit probleem nooit snappen omdat de NL denkwereld anders is.
  Daar gaat men er van uit dat -als er een groot probleem zou zijn- er tenminste EEN politieke partij is die zich er druk over maakt. Die zien ze niet op Curacao, dus doen ze niets, want het probleem wordt kennelijk niet lokaal ervaren. In de verkiezingscampagne was het voor geen enkele partij een thema. Zelfs het MIL roept niet dat het onacceptabel is.

  Anderzijds zien ze wel Wiels als grote geluidsdrager met veel decibellen allerlei zaken naar Nederland schreeuwen, maar daarin staat het bol van raciale en anti koloniale uitspraken. Dat is niet effectief, want dan denken ze in NL “daar gaan we weer..”. Wat hij zegt wordt dus genegeerd.

  Tenslotte: er is geen enkel verwijt aan PDVSA of Venezuela en dat maakt dat NL zich eenzijdig aangesproken voelt. Dan stopt het redelijk overleg en haalt men aan de andere kant van de oceaan de schouders op. Als wat de PDVSA doet normaal wordt gevonden en de erfenis van Shell onacceptabel, tja, zoek het dan maar uit zullen ze denken.

 2. “Stikken in het paradijs” ?

  Of, is dit het nieuwe pseudoniem voor : “Curacaose regering pleegt GENOCIDE, ONDER TOEZICHT van DE NEDERLANDSE REGERING” (Sistematisch uitroeien van de minder bedeelde bevolking) ?

  Wat zou de NEDERLANDSE regering gedaan hebben als in dit artikel de termen : “RAFFINADERIJ-UITSTOOT, ZWAVEL DI-OXIDE, FIJN-STOF etc., vervangen werden door : “KAPMESSEN, KOGELS, BOMMEN, GIF-GAS” ?
  Zou het dan ook een “INTERNE ZAAK VAN HET (Curacao’s) LANDSBESTUUR BLIJVEN” ? (Volgens Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, RONALD PLASTERK)

  Of ligt het dodental (18 per jaar) nog onder de toelaatbare grens om in te grijpen ?

  Misschien is dit een modernere versie van de “VERGASSINGS TECHNIEK” tijdens de 2e Wereld Oorlog, met WISHI en MARCHENA als concentratie kampen, met het doel data te verzamelen voor een of ander TNO Vervuilings studie ?

  Kunnen we dan als “VERGASSINGS VLUCHTELINGEN” asiel aanvragen in NEDERLAND ?

  De boodschap van 10-10-2010 (Curacao als autonoom land binnen het KONINKRIJK)
  is nu zeer duidelijk :

  “Jullie mogen stikken MET je paradijs”

 3. Volgens mij was Nederland niet ongenegen om juridische hulp te geven in een mogelijke zaak tegen Shell.

 4. Tjonge jonge een goed opgezet plan van ???? Die heeft geschreeuwd ik zal Nederland en Shell laten betalen voor de verontreinging door de Shell. Precies het gedrag van een dictator het vingertje wijzen naar de grootste vijand en het probleem van de huidige situatie afwimpel ,hoe hou ik mijn vrienden uit de wind. Droevig maar waar, Shell voert de boventoon PvdsA hoor je weinig over. Shell had het 30 jaar het beter voor elkaar dan de Isla nu. Het probleem Isla moet opgelost worden op welke manier maakt niet uit laat ALLE verantwoordelijken mee betalen ook de huidige huurder\eigenaar.

 5. Lijkt of vele mensen hier niet zo lang op het eiland wonen. Ik weet nog toen ik klein was dat mijn vader me zei, terwijl we langs de isla reden; “Als die pijpen doven, hebben we een zeer groot probleem”.. Dat was de tijdgeest op dat moment. Duizenden directe banen, nog meer indirect op een klein eiland waar die rafinaderij nagegoeg de enige economische peiler was.
  Maria Liberia zegt in het interview, gezien die tijdsgeest hadden we geen keus. Dit is een mes op je keel situatie waarin Shell vanuit een machtpositie onderhandelde met een ondeskundig team.
  Fast foward naar nu… veel minder directe en indirecte banen, meerdere economische peilers, maar een eiland dat nog steeds in bijna alle belangrijke sectoren geleid wordt, door ondeskundigen die eigenbelang boven nationaal belang dienen.
  Tijdsgeest van nu: “Hulanda sera bo smul, nos mes por”

  What to do? Deze fabriek heeft een grotere kans dicht te gaan in 2019 dan open te blijven imho.niemand wil die miljarden investeren. Dus onze huidige generatie leiders, zullen kijken hoe zij er beste afkomen… geen investeringen en een zwaar ongelukkig contract zijn naar alle waarschijnlijkheid al opgemaakt.
  Mijn bangemaakte onwetend volk lijkt weer om de tuin geleid te worden. Mijn dochter mag mijn probleem oplossen.. l’histoire se repete…

 6. @Egan, Nigeria is uitgebreid op de NL TV gewwest en er is in NL een rechtzaak tegen Shell gevoerd door Negerianen. Ken je de uitslag?

 7. Als je nu een stoppen met beschuldigingen en verwijten aan de verschillende partijen en eens kijken naar de gevolgen van deze uitzending.

  Er zijn nu in NL heel veel mensen bewust geworden van de ISLA en de politieke en zakelijk cultuur op Curacao. Nu is het aan Curacao om zichzelf hieruit te trekken en de schade te beperken. Gezien het beeld dat Zembla heeft geschetst van die politici hier zal niemand ooit meer iets geloven wat een politici zegt te willen doen. Gevolg zal zijn dat er geen actie ondernomen worden want er zal ook geen hulp komen.

  Gevolg: Minder toeristen minder inkomsten slechter draaiende economie.

  Blijf toch in je eigen land dit soort programmas maken. Of ga eens naar Nigeria. Daar is het 10 keer zo erg!

  Bedankt Zembla!! Doel bereikt!! Met een programma van 45 minutes het land Curacao kapot maken. Als jullie maar kijkcijfer krijgen en Mr. van Leeuwen zijn naam in de media ziet verschijnen. Nooit still staan bij de gevolgen en alleen aan het €€€€€€€€ denken.

 8. De Nederlandse regering wil duidelijk zijn vingers niet branden aan de Isla. Dan gaat de beerput open. Hoe heeft het zover kunnen komen?
  Shell heeft ongehinderd tonnen asfalt gestort in een baai wat vroeger even mooi moet zijn geweest als Knip.
  Met het mes op de keel heeft Liberia-Peters de Isla “gekocht” voor 1 gulden. Shell, matennaaier als ze zijn, hebben ze zich mooi gevrijwaard van claims.
  Wie gaat de sluiting van de Isla betalen? Shell en de Nederlandse overheid willen er niet voor opdraaien, Curacao kan het niet betalen en de mensen in Wishi en Marchena verrekken. Door de Basis Verzekering zal iedereen op Curacao tzt voor de ziektekosten opdraaien van de mensen die op dit moment verrekken in Wishi en Marchena.

 9. @Pukkie, zo is dat.
  Ik ben net als velen zeer geschokt van de uitlatingen van, shi Maria. Mevr. zegt openlijk geen spijt te hebben van wat ze destijds ondertekend had.
  Dit soort toestanden krijg je als je kleuterleidsters bombardeert tot ”premier.” Hoe groter de mond des te groter de verantwoording, op Curacao.

  Men weet niet wat men ondertekent en beseft niet dat zo’n handtekening tot onomkeerbare toestanden leidt, zoals nu het geval is.

 10. Uit de reacties is wel duidelijk dat veel mensen op Curaçao niet gewend zijn aan kritische journalistiek en/of onderzoekjournalistiek.
  Zembla heeft nog alleen maar gekrabt aan het buitenste laagje en de rapen zijn al gaar.
  Voor dit type interviews, heb je alleen in totalitair bestuurde landen een vergunning nodig.Met een Wet Openbaarheid van Bestuur is de overheid zelfs verplicht informatie te verstrekken. Zo’n wet is in Curacao dringend gewenst.
  Door het ontbreken van “wederhoor” geluiden en de onwil om hieraan mee te werken brengt Curaçao een bestuurlijk beeld naar buiten, waar iedereen van schrikt.
  Dit beeld niet gemakkelijk goed te praten door de Dienst Toerisme. Damage control dringend gewensd.

 11. Ja jezelf lekker laten indoctrineren door een TV programma. Viel het niemand op dat er geen 1 expert geinterviewd is? Dit is puur de politiek op Curacao zwart maken en mensen in een slachtofferrol te zetten. Vroeger riep mijn altijd “geloof niet alles wat je in de kranten leest” Jammer genoeg is men dit vergeten nu het om televisie en internet gaat. Die 18 doden is een bedrag dat terug gerekend is van geld. Er is dus gewoon een prijs gezet op een mensen leven. te belachelijk voor woorden. Ik wil een expert opinion horen. Niet de kwalen van een bewoner die, Curacaenaars kennende, geld hebben ontvangen om te spreken. Echt te erg voor woorden dit!! Was het iemand ook opgevallen dat het nogal donker en grauw was als men beelden liet zien van de ISLA. Zo ken ik Curacao niet maar het maakt wel indruk op nietswetende Nederlanders. De tuinen van de geinterviewde mensen zijn smerige dan wat ze inademen hoor.

 12. Ben ontzettend geschrokken van de uitzending van Zembla wat een DRAMA in de eerste plaats voor de mensen die in de nabijheid wonen en ziek worden maar ook voor het eiland zelf, het milieu, de scholen in de omgeving de mensen die door de regering niet of niet goed geinformeerd worden, de belangenverstrengeling van mensen die in de regiring zitten en tevens werknemer zijn van de ISLA, Nederland die niets doet een Plaskerk die schijnheilig alle hulp toezegt en eenmaal terug in Nederlad het een binnenlandse aangelegenheid noemt schandalig!!! Ik kom van de zomer weer naar Curacao maar kijk er met andere ogen naar. ZONDE!!!!!!!! ER MOET IETS GEBEUREN.

 13. De YDK waar jij het over heb Ingrid zal niet onder de rook wonen. En mocht dit wel zo zijn, waar moeten deze mensen verhaal gaan halen?

 14. Waarom maken jullie je druk. De gemiddelde YDK heeft er geen problemen mee.. en het is hun eiland!

 15. R, ga je ff lekker onder de rook van de Isla wonen, piep je wel anders!

 16. Wat een propaganda.
  Jammer dat het doel voorbijgeschoten wordt.
  Op zo’n manier lossen we echt niets op. Wie heeft Zembla hier naar toe gehaald?
  Zeer irritant de toon waarop de reporter sprak alsof iedereen naar zijn pijpen moet dansen.
  Niemand is verplicht met deze man te spreken.
  Als hij niet eens weet dat een fakkel een waakvlam heeft. ( juist voor de veiligheid ) Ook bij Pernis in super schoon Nederland. En dat Peter van Leeuwen beweerd dat het is omdat de fabriek op springen staat. Dan hoeven we niet eens verder te praten.
  Ontwetenheid? Bangmakerij? Manipulatie? Domheid? Of weer een leugen. Dat maakt zo’n programma waardeloos. Natuurlijk kwam Palsterk ook niet voor deze camera ploeg.
  Hij zal ze wel beter kennen dan wij hier op Curaçao.
  De buurt waar er gefilmd werd zag er ook niet uit als een paradijs met of zonder rook.
  Zembla ga voortaan eerst eens je huiswerk doen en werk met vergunningen van officiële instanties.

 17. @Sander, Vergeet niet dat Curacao in die tijd ook goed boerde…
  Shell betaalde wel belasting dacht ik. ISLA is vrijgesteld.
  De lease bedragen die na de overdracht voor Naf 1,00 zijn ontvangen moesten we maar eens optellen. Misschien komen we aardig in de buurt..? Kan NL alle hulp bedragen die toch jaarlijks naar de Cariben gingen (en de laatste schuldsanering) in mindering brengen?

  Wat laten we ISLA betalen voor de verontreiniging..?

  Mede door de oorlog zijn bedrijven zich hier gaan vestigen en kregen we een financiele sector van betekenis. Het zal dus een hele kluif worden om al deze voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen. Krijg zo het vermoeden dat het saldo ons niet veel zal opleveren.

 18. Schandelijk, het optreden van Kenneth Gijsbertha, persvoorlichter notabene van onze giffabriek.

  Die paljas heeft zich voor de rest van zijn leven onmogelijk gemaakt als woordvooerder van de Isla en als politicus.

  Wat een lafbek. Hopelijk heeft hij geen kinderen, want die zullen zich doodschamen voor zo’n draaikont als vader.

 19. Nederland, de Shell en heel Europa hebben naar mijn idee nog wat goed te maken met Curacao.
  dankzij de vervuiling in de 2e wereld oorlog hadden de gealleeerden genoeg kerozine en benzine om op D-day europa te bevrijden.
  Dus laat Europa samen met Shell, maar eens 2 miljard ophoesten om de isla te slopen en de grond bouwrijp te maken.
  Zodat de investeerders Green town kunnen bouwen…..

  Dus 2019 isla sluiten en de plannen klaar hebben voor de sloop en sanering van de grond.
  dan kunnen de werknemers van de Isla een nieuwe baan vinden in dit grote sloop en sanerings project.
  Alles in samen werking met curacao en Nederland/Europa.

 20. @Jasmijn. De kennis over bijv. het asfaltmeer…is er al 20 jaar bij Curoil?

  10 dec 1992. Amigoe…(20 jaar geleden…) “Wat betreft de schoonmaak van het asfaltmeer
  meldde de Curoil-directeur dat het TNO, dat om advies werd gevraagd, zelf niet over
  voldoende expertise beschikt, waardoor men besloot drie experts van het Waste Management and Reclycling te benaderen. Zij waren in november op Curacao en verrichten al een pre-feasibility study. In januari 1993 volgt er een uitvoeriger studie. Die zal er op gericht zijn alle asfalt uit
  het meer te verwijderen en de schoonmaak. Het project zal gefaseerd uitgevoerd worden, opdat al naar gelang delen van het terrein verkocht worden gelden vrij komen. Het project zal vijf
  jaar in beslag nemen en zal aan 40 man werk bieden.”

 21. Ik laat ze nog even door spartelen, zowel de voorgaande regeringen als de huidigen en die genen die over drie maanden aantreden.Ik had ooit een funktie bij het asfaltmeer.heb in de twee containers van de directie mij vrij toegang kunnen verschffen omdat de directie de sleutels in de deur hadden laten zitten na een feest,wat daar verdient word met oplichting is niet te beschrijven.foto’s van stukken/contracten in mijn bezit!
  Nu nog anonym maar straks niet meer,moet wel wat geld over de tafel, om weg te komen heb hier dan geen leven meer!

 22. Verstaan en spreken mensen zoals Mevr. Liberia, Whiteman, Cooper wel genoeg Nederlands want geen van allen heeft zich met een tiental woorden geui tover de vragen En misschien verstaat dhr Gijsbertha alleen goed papiaments en een spaansachtige taal om zich met venezolaanse TV ploegen e.a. te kunnen communiceren. De Zembla is aan te raden next time de vragen in papiaments te stellen, want iedereen wil weten wat de genoemde mensen denken van de vervuiling bijzonder van de baai. Is er dan een niet Internationale bedrijf met gespecialiseerde professsionals die wel hun mening kunnen geven omtrent een spoedige oplossing. ….duitsesr, russen, amerikanen, enz. enz. De conclusie is dat de genoemde mensen NIET van Milieu problemen is doordringt…als het hun maar goed ga, de rest…….

 23. #Nardy: Waar staat in mijn reaktie “dat de Isla goed is voor u” U begrijpt de intentie van mijn reaktie niet!
  #Silvia: Waarom zijn er in de voorbije decennia zoveel huizen bijgebouwd in de wijken Marchena en Wishi. Ook u begrijpt de achterliggende gedachte niet.
  #Pukkiie: Lees het stukje nog eens over!
  #Lucas: Ik weet waarschijnlijk meer dan U over Curaçao. Woon er waarschijnlijk veel langer dan U. (meer dan 50jr)
  Waarschijnlijk hebben velen de uitzending van Zembla, (VARA-PVDA) gezien door een Curacaose bril. De makers kunnen zoveel manipuleren alvorens uit te zenden waardoor de werkelijkheid vertekend wordt. Waarom werd geen enkel intervieuw volledig getoond? Voorbeeld? In de jaren 60 werd in Zuid Afrika door een journalist geld in een vuilnisbak gegooid. Bevolking vloog er op af. In de uitzending werd vermeld dat de mensen uit de vuilnisbakken aten!!!
  Verder even vermelden dat “opmerker” totaal niets met de Isla te maken heeft of gehad heeft.
  Of de Isla blijft of niet, de overheid zal een beslissing moeten nemen maar dat zal wel dezelfde kant op gaan als de weg naar een nieuw ziekenhuis.

 24. @Fred Schiedam. Bedankt voor deze feiten.

  @Sander je schrijft:
  “dus scholing moet in het papiaments, want er zijn toch geen boeken te vinden, in deze taal, die het volk wijzer kunnen maken.”

  De Amerikanen hadden hiervoor de Voice of America, met uitzendingen in de landstaal van de landen die door hun eigen politici belazerd werden.
  We kunnen dus proberen om een muziekzender (anders luistert er niemand..) te voorizien van een kwalitatief beter tegengeluid in het Papiementu.
  Zolang er geen tegengeluid komt blijft de wereld zoals hij is.

 25. Voor wie graag de meetresultaten wil bekijken, hier de link:

  www.luchtmetingencuracao.org

 26. 1. Lees Kamerstuk 25000-IV nr. 25 v.d. nederlandse 2e Kamer uit 1997 (link hieronder vermeld).

  Minister Voorhoeve heeft bewerkstelligd dat Shell bereid is expertise in te brengen om samen met Nederland en Nederlandse antillen sanering en explooitatie van het asfaltmeer voor te bereiden.
  Nederlandse Antillen slaan dit af, want zij gaan eigen masterplan maken.

  2. Lees Trouw-artikel van 16 november 1999 “Het asfaltmeer op Curaçao kon de regering niets schelen” (link hieronder vermeld), waarin ondernemer Van der Kooij verteld dat hij in 1984 begonnen was (in opdracht van Shell) asfalt uit het asfaltmer te verwerken tot stookolie, het geen kennelijk een winstgevende business was. Na overname door de Nederlandse antillen is hij bij het eilandsbestuur geweest tot mw. Liberia aan toe, maar voortzetten van zijn business mocht niet. “Ze begrepen het niet, het interesseerde ze niet”.

  In beide gevallen het Curacaose eilandsbestuur in actie met mw. Liberia met boter op haar hoofd!

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/behandelddossier/25000/kst-25000-IV-25?resultIndex=282&sorttype=1&sortorder=4

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2718236/1999/11/16/Het-asfaltmeer-op-Cura-ccedil-ao-kon-de-regering-niets-schelen.dhtml

 27. Niet vergeten dat de uitzending bestemd was voor NL publiek.

  Door die bril gezien blijft de indruk hangen dat Whiteman als minister het ook niet weet en beter zonder stropdas op TV kan. Dat de ISLA zeker niet meewerkt is in NL net zoiets als schuld bekennen. Cooper wist niet van overschrijdingen van normen want hij kijkt nooit op internet naar de meetwaarden.

  Van Leeuwen van SMOC ziet al fakkels sinds hij op het eiland is..dat was niet sterk. Immers, de affakkel pijp moet altijd op laag niveau branden om een gas boost op te vangen. Je kunt bij calamiteit niet wachten tot iemand hem aansteekt…

  De Shell heeft t spul incl asfaltmeer verkocht voor naf 1,00. Schande! Maar als ik iets kon overnemen voor naf 1,00 dat alleen aan lease al naf 77.000.000 per jaar opbrengt, dan deed ik het ook. (bron: brief van RDK / Rudolf Garmes aan Schotte dd 27/7/2012.).

  Vanuit NL is niets te verwachten. Plasterk was duidelijk. NL krijgt toch “stank voor dank” van Wiels c.s. zullen ze gedacht hebben…We moeten het zelf uitzoeken en dat willen we ook, toch?

  http://www.refineriadikorsou.com/main/index.aspx
  Deze website geeft alle achtergronden die we er over kwijt willen 🙂

 28. @allen,

  opmerker heeft op 1 punt wel gelijk het heeft allemaal met de mentaliteit van het volk te maken.
  die stemmen iedere keer op de partijen die het meest beloven.
  deze partijen hebben 1 belang, namelijk het volk zo dom mogelijk houden.
  want zonder dit stemvee hadden hun partijen geen enkele kans.
  dus scholing moet in het papiaments, want er zijn toch geen boeken te vinden, in deze taal, die het volk wijzer kunnen maken.
  op internet valt er ook weinig informatie te vinden in het papiaments.
  geen fatsoenlijke krant met eerlijke informatie is er te vinden in het papiaments.
  dus het probleem blijft….
  de corrupte politici kunnen zegenvieren.
  en het volk is gelaten en onderdanig aan hun foute bestuurders.

 29. Gijsbertha is zonder z’n mond open te doen de onbeschoftste van iedereen.

 30. echt ik wordt nog boos van die naieve k… liberia
  Zeggen dat je niet weet waarom de koop destijds voor 1 gulden is gedaan. dat we dat maar aan de Shell moeten vragen.

  Ze was zelf een van de onderhandelingspartners. Het is haar handtekening op dat contract!!!!!!!!

 31. Ik verbaasde me over de ractie van liberia peeters. Een aantal jaren geleden had ze nog gezegd dat de koop van de raffinaderij destijds niet slim is geweest. Nu zegt ze dat ze nooit een moment spijt heeft gehad.
  Wat een kille dame.

  Mevrouw Liberia
  de dode vanaf 1980 staan op uw naam!

  33 jaar 8 18 p/j = 594 doden
  bedankt voor deze holocaust

 32. Voor zowel Nederland als Curacao geldt: ze dronken een glas, deden een plas en alles blijft zoals het was. De houding van de ex premier van de voormalige Nederlandse Antillen was schandelijk; de houding van Plastkerk onverantwoordelijk. ik vond eerlijk gezegd Whiteman nog de eerlijkste: beschaamd en met een mond vold tanden, wetende dat hij er ook niets aan kan doen: de belangenverstrengeling is te groot en de mentaliteit van het volk te laks. Cooper is de belachelijkste van allen, op Gijsbertha na dan…

 33. Maar de mensen hebben BIJNA geen commentaar gegeven d.w.z ze hebben niet gezegd over wat ze denken dat misschien gedaan zou kunnen worden. Tenminste ik heb van Mevrouw Liberia ex-premier niets vernomen en ook niet van dhr. Whiteman en helemaal niets van Kenneth Gijsbertha. Heeft iemand dan wel een veelzeggend
  commentaar van de genoemde mensen gehoord ???

 34. @ opmerker

  Het is duidelijk voor mij dat u nog niet zo lang op Curacao woont, of alleen in een beperkte cirkel zich bevind.
  Zolang u niks weet over de historie en het complexe probleem moet u absoluut geen reactie plaatsen.
  U doet me denken aan : “De beste stuurlui staan aan wal”

 35. Laten we in Nederland niet teveel wijzen naar “de ander” cq andere landen.

  http://www.nuzakelijk.nl/column/3361827/politici-verdienen-drie-keer-balkenende-norm.html

 36. Ik was vorige jaar juli 2012 nog op Curacao op vuilstortplaats en zag dat het asbest gewoon wordt begraven in de GROND !!!!!!!!!!!! ik wist echt niet wat ik zag.

 37. @ Opmerker. Er hoeft niets nieuws onder de zon te zijn zolang het oude nieuws nog niet is doorgedrongen. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen is het devies en Wiels doet niets anders om aanhangers te krijgen. Curacao staat hiermee weer op de wereldkaart.

 38. Afgelopen week hebben wij een vakantie geboekt naar Curacao. We hadden wel iets gelezen in een reisgids over deze raffinaderij maar niet dat het zo erg is. Ik wil daar niet meer naartoe op vakantie en heb contact opgenomen met mijn reisorganisatie. Ik kan nog omboeken en ga dit weekend een andere bestemming uitkiezen. De enige manier om die regering in beweging te krijgen is als toerist massaal weg te blijven.

 39. Mijnheer of mevrouw Opmerker, doet aan downplay. Omdat er in het verkeer 18 doden vallen, is het dus ook heel (dood) gewoon dat mensen ziek worden en veel te vroeg doodgaan van deze oude smeerpijperij. Wat “onder de rook van de Isla” wordt gebouwd, hoeft daar niet te blijven, als de Isla niet meer rookt. Ook gaat opmerker er van uit dat rommel rond het huis, de oorzaak is van stank- en ademhalingsproblemen. De partijen die deze rommel hebben veroorzaakt zijn achtereenvolgens : Shell , Curacao en Isla. Het zou dus normaal zijn als de rommel wordt opgeruimd door deze partijen , en wel naar rato. Tegelijkertijd worden maatregelen genomen om de fabriek te moderniseren en de vervuiling binnen internationale normen te brengen. Als dat allemaal niet kan, gewoon sluiten die rotzooi en zelf hard gaan werken aan een nieuwe bestemming voor dit uniek gelegen gebied. Met dwarsligger en zwartkijker Opmerker, kom je natuurlijk daarbij geen steek verder. Hij / Zij lijkt meer op de mooispreker van de Isla, die niet voor de camera wenste te verschijnen.
  Namens de zwarte flamingo’s bij Jan Kok : SCHANDE !

 40. @opmerker,
  Volgens mij ontvang je geld van de Isla of van Cooper en Gijsbertha om je hier op zo’n manier te profileren.
  Zoals ik al zij, verkas met je familie naar MArchena of Wishi. Daar krijg je van mij een mooie plek op 500 meter van de raffinaderij. HEt kost je niets het wonen daar. Geen belastingen of iets dergelijks. Ook geen recht op zorg.
  Je blijft niet bij het onderwerp maar haalt allerlei in dit geval neit toe doende onderwerpen..

 41. Voor wie de uitzending heeft gemist, hier de link:

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333062

 42. Laat ‘opmerker’ maar, die heeft zo zijn eigen agenda: Isla is goed voor u.

  Nou docu gezien….Woorden schieten tekort over wat de gemiddelde Nederlander nu denkt over onze politici.. incapabel en passief (Whiteman) en corrupt (Cooper) en Liberia-Peters (…). Gijsbertha Lafbek en zijn praatjes en truckjes kenden we al, Charmante visitekaartjes :(.

  Op Plasterk hoeft niemand een beroep te doen, da’s ook wel duidelijk.

  Enige die er zeer positief uitkwamen: Leito en Van Leeuwen. Onvermoeibaar en gespeend met inhoudelijke kennis zetten zij hun zaak prima door. Hulde 🙂 !!

 43. Schandalig hoe Kenneth Gijsbertha, riant betaald persvoorlichter bij de Isla, elk interview wist te vermijden met kinderachtige smoezen. Gelukkig werd dit door Zembla goed in beeld gebracht waardoor Gijsbertha voor een miljoen tv kijkers in Nederland zichzelf flink belachelijk heeft gemaakt.

  En dat geld ook voor de wel geinterviewde ministers (Cooper!), die zich als schoothondjes van de Isla presenteerden.

 44. Nou dat was me de uitzending wel! Niets nieuws onder de zon. Oude problemen worden op het scherm gebracht. Wel 18 doden per jaar! Net zoveel als verkeersdoden per jaar. Veel mensen die ziek zijn of denken dat ze ziek geworden zijn door de Isla echter veel minder dan de mensen die ziek worden van roken, zuipen, drugsgebruik, verkeerde voeding etc.
  Ik vraag me af waarom mensen die nu klagen in het verleden daar zijn gaan wonen en of nieuwe woningen in deze bario’s bouwen, waarom breiden bedrijven (Heintje Kool) daar uit. Waarom wordt er een nieuw winkelcentrum (Veris)gebouwd “onder de rook van de Isla”.
  Dat een millieudienst niet werkt weten we allemaal wel. We storten overal vuil op het eiland, laten bij de garage onder de boom de olie de grond inlopen, trucks en busjes verspreiden enorme uitlaatgassen, dekken hun vracht zand en steenslag niet af tijdens transport. Sancties? welke?
  Ga ook eens kijken in de bario’s bij de mensen die op de tv verschenen. Hoeveel troep daar rond de huizen ligt!
  Eerst zal de mentaliteit van de bevolking moeten veranderen. Verbeter de wereld( Curaçao) maar begin bij jezelf!!!!
  Dus Heer van Leeuwen….Nog veel werk voor u te doen want het gaat niet alleen om luchtverontreiniging.
  P.S. Hoeveel doden moeten er nog vallen door het opruimen van het asfaltmeer. Ik hoor u niet over het levensgevaarlijke werk dat daar uitgevoerd wordt!. Al eens geinformeerd naar het aantal doden dat in de laatste jaren is gevallen door in deze troep te werken?