• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Marinebasis Parera bereikte twee jaar geleden als eerste locatie op Curaçao de grens van 100 kW aan zonnepanelen en nu is daar de volgende mijlpaal. Inmiddels is 1 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, verdeeld over de Marinebasis Parera en Marinekazerne Suffisant.

Drie jaar geleden is de marine op Curaçao en Aruba begonnen met een intensief energiebesparingsprogramma. Het water en elektriciteitsverbruik is per gebouw geïnventariseerd, er zijn energiedoelstellingen opgesteld en energieaudits uitgevoerd op de verschillende kazernes. Het personeel is bewuster gemaakt van het energieverbruik en gevraagd besparingsvoorstellen in te dienen. Vervolgens is de financiële winst weer geïnvesteerd in nieuwe maatregelen.

Bouwvoorschriften
Naast eigen energieopwekking is veel energie bespaard door het toepassen van plafond isolatie, dubbel glas, het wit schilderen van zwarte daken, vervanging van oude airconditioners en het plaatsen van schakelklokken en zonneschermen. Een eigen osmose installatie zuivert water voor de groenvoorziening op Marinebasis Parera en nieuwe gebouwen voldoen aan strenge bouwvoorschriften en worden extra geïsoleerd.

Kleine bijdrage
Met deze maatregelen is het elektriciteitsverbruik in drie jaar tijd met een derde gedaald. Er wordt twee maal zoveel bespaard als dat er duurzaam wordt opgewekt. De energiebesparingen bij de marine leveren daarnaast ook een kleine bijdrage aan het nijpende energietekort op het eiland.

2 reacties op “1 MegaWatt aan zonnepanelen bij de Marine”

 1. Veel omzet genereert veel inkomsten. We moeten er toch niet aan denken dat nog slechts twee derde van de huidige inkomsten worden gerealiseerd. dat kost arbeidsplaatsen, directie functies en een gedeelte van het zwarte circuit.
  Omdat het in de wereld leeft praten we er wel over en doen we net alsof we interesse hebben.
  Prima, ga door zo.

 2. Idee voor verbetering, maken van planning, en dan uitvoeren…..

  Zoals het hoort: ergens aan beginnen en het ook afmaken!!!!!!!