• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Koninkrijksregering is juridisch bevoegd om in te grijpen bij de ernstige milieuverontreiniging die veroorzaakt wordt door de Isla olieraffinaderij op Curaçao. Dat stelt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in het televisieprogramma ZEMBLA, dat vanavond wordt uitgezonden.

Volgens Bröring is er op Curaçao sprake van onbehoorlijk bestuur omdat de raffinaderij zich niet aan de milieunormen houdt en de Curaçaose overheid daar niet tegen optreedt. “Er is aantoonbaar sprake van gezondheidsschade. Niet incidenteel, maar structureel”, aldus Bröring.

Uitstoot
ZEMBLA deed onderzoek op Curaçao. Onderzoeksrapporten geven aan dat de gezondheidssituatie voor omwonenden zo ernstig is dat er jaarlijks minstens achttien mensen sterven ten gevolge van de verontreiniging. Met enige regelmaat is de uitstoot van de Isla raffinaderij zo hoog, dat scholen in de omgeving van de Isla moeten worden gesloten.

Hulp
Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur vraagt Den Haag om hulp. Hij zegt in ZEMBLA: “Nederland dient de landsregering te steunen in haar pogingen de zaken beter te krijgen. Op die manier kunnen we uit de problemen komen.” Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties vindt dat Curaçao zelf verantwoordelijk is, zo laat zijn woordvoerder weten.

Verouderd
De milieuvergunning voor de raffinaderij is sterk verouderd en zou vernieuwd moeten worden. De uitstootnormen worden al decennia lang fors overschreden, zo blijkt uit metingen van de regering van Curaçao. In Nederland zou zo’n raffinaderij onmiddellijk moeten sluiten. Onze regering geeft sinds 2008 Curaçao geld ter ondersteuning van haar ontwikkeling naar zelfstandigheid in 2010. Een half miljoen euro is bestemd voor verbetering van de milieudienst, zodat onder andere Isla beter kan worden gecontroleerd op het naleven van de milieuvergunning.

Geld
Onduidelijk is wat er precies met dat geld is gebeurd. Maar een milieu-inspectie is er niet, zo stelt ZEMBLA op het eiland vast. Minister Whiteman daarover in ZEMBLA: “Wij zijn daar nog mee bezig. Er is geld gebruikt voor een -tig aantal trainingsprogramma’s voor mensen die bij de milieudienst zitten of zaten”.

Uitzending
‘ZEMBLA’: Stikken in het paradijs, wordt vandaag 16.10 uur Curaçaose tijd bij de VARA op Nederland 2 uitgezonden (TDS-kanaal 711). Samenstelling en regie door Erwin Otten, research is gedaan door Frans Glissenaar en Wensly Francisco, eindredactie door Manon Blaas. Op internet is de uitzending live te volgen via de site van Zembla en terug te zien via uitzendinggemist.

24 reacties op “‘Nederland moet ingrijpen bij milieuschandaal op Curaçao’”

 1. Hoop gezeur over vervuiling, deviezen, half miljoentje dat nergens the vinden is, etc.
  Wat ik niet gezien heb: de acceptatie van het feit dat de raffinaderij in 1985 moest sluiten, en dat toendertijd de Shell verantwoordelijk was voor opruiming van de vervuilde grond. Nederlandse experts, afgevaardigd door de Nederlands regering, hebben toen het advies aan de toenmalige Antillianse regering gegeven om de ogen te sluiten, zodat de raffinaderij opgekocht kon worden voor 1 gulden. Zo verloste de Shell zichzelf van de verantwoordelijkheid. En als ik dan minister Plasterk hoor zeggen dat dit een “aangelegenheid van Curacao zelf” is, dan komt het maagzuur omhoog.

  Makkelijk lullen als je zelf maar even vergeet wat de Nederlands rol was in 1985

 2. @R, even Google er op los gelaten.. Dit zijn de cijfers die ik vond.
  Refining bijdrage aan Reserve vreemde valuta.
  2010 Naf 105.300.000
  2011 Naf 347.900.000 (13,2%).
  Bunkering staat voor nog eens voor 15,9 % van de vreemde valuta (2011).

  Als we aannemen dat deze sectoren na 2019, als de ISLA sluit, dus minder valuta inbrengen, dan is een devaluatie van 30% niet theoretisch.
  Wel eerst de Centrale Bank afsplitsen uit de monetaire unie met St. Maarten..en voor die tijd de US dollars thuis verzamelen… Denk dus dat we in 2018 de Curacaose Dollar gaan zien.

 3. @ P Maaskant.

  U kunt de inkomsten over de diviezen waar de raffinaderij voor zorgt opvragen bij de rekenkamer hier, of bij de regering.
  De vereniging van bankwezen kent de cijfers ook.
  U kunt ook terecht bij de directeur van de SFT bank. Die is wel vaker te horen op de radio.

 4. @R, “Geen raffinaderij op het eiland zal betekenen dat er 500 miljoen aan deviezen zal worden” schrijft u.

  Welke bron bevestigt dit getal?

 5. Welkom op Curacao waar wij ons liever zorgen maken over wie of wat heeft gezegd over bodybags. Dit soort onderwerpen moet men in P&W bespreken en niet over irrelevante zaken die geen toegevoegde waarde hebben voor de vooruitgang van Curacao

 6. chita,

  geen enkele ‘makamba hoogleraar’ noch curacaose, noch welke hoogleraar. Milie is iets nieuws. in de jaren 70 leerden de kinderen op school nog dat de oceaan zelfreinigend was en je er alles in kon storten.
  Vroeger dachten mensen dat de aarde plat was

 7. Die 1 miljoen is uitgegeven aan opleidingen en cursussen van mensen die alweer uit beeld zijn, ik bied mezelf aan als buitenstaander met een contract voor minimaal 5 jaar en dan betaal ikzelf het cursus geld zel wel. Ik heb geen familie bij ISLA en geen familie bij de overheid en geen vrienden dus geheel neutraal. Ik mag aannemen dat ik in met deze aanstelling veel vrienden krijg die mij financieel gaan steunen. Ik zie u aanvraag met vertrouwen tegemoet, Miel

 8. Zo, het is maar eens goed gezegd.
  Is Whiteman nog steeds in positie. Meneer Cooper kan ook onder een steen kruipen. De belangenverstrengelingen zijn groot.
  Whiteman gaf met droge ogen toe dat de half miljoen die NL beschikbaar heeft gesteld om milieu op de kaart te zetten is opgegaan in rook. Alle cursussen hebben niet tot kennisverhoging geleid.

  Ik hoop van harte dat de documentaire van invloed zal zijn op het ingrijpen door de nederlandse overheid.
  Wij kunnen het zelf, nou het is duidelijk dat al die politici absoluut neit in staat zijn om zich voor het belang van het land in te zetten.

  Scholen die zich laten omkopen met een aircootje. Al die ouders moeten hun kinderen van de scholen weghalen. Organiseer met elkaar vervoer en laat uw kinderen elders naar scholen gaan.

  Gobierno, sinberguensa, sin heful.

 9. Cooper zei : ik weet van geen problemen af bij de ISLA. Ik hoop dat de mensen die er dagelijks last van hebben van de uitstoot vak de Isla die uitspraak van deze top-oplichter hebben gehoord. Ook bij andere stemmers op de MAN zullen hopelijk de ogen opengaan zodat bij de eerstvolgende verkiezingen deze partij nul zetels krijgt in de Staten en Cooper ,samen met Schotte , na het uitzitten van hun celstraf, uit het land verbannen worden (naar Haïti ?).

 10. Met belangstelling gezien en diep getreurd dat de gemiddelde tourist alleen voor de “zon” komt en verder nergens vanaf weet.
  Schaaldieren, vis, zwaar vervuilde diertjes dus.
  Haaa wat ben ik blij dat ik strikt vegetarian ben. Mijn hemel hoe wordt de mens vergiftigd.

  Whiteman, arts, waar heft de man in ‘s hemelsnaam zijn artsexamen gedaan, wat een passief mens.
  Over Cooper heb ik het maar niet eens, behalve dat hij een enorme zakkenvuller is.
  Plasterk, wat een verschrikkelijk ei, volstrekt incapable.
  Hij had beter hoogleraar in Utrecht kunnen blijven daar was ie goed in. Volstrekte b-politicus.

 11. Nou gezien….Woorden schieten tekort over wat de gemiddelde Nederlander nu denkt over onze politici.. incapabel en passief (Whiteman) en corrupt (Cooper). Charmant visitekaartje deze 2.

  Dat is nog uiteraard afgezien van het werkelijke probleem: dat de meeste mensen op het probleem Isla het liefst in stand houden :(.

 12. Nou gezien….
  Woorden schieten tekort over wat de gemiddelde Nederlander nu denkt over onze politici.. 🙁

 13. @ Bas.

  U schrijft verschillende dingen die niet helemaal kloppen.

  Om te beginnen met o.a het opknappen van het Wilhelmina plein en andere projecten waar U het over heeft.
  Deze zijn niet betaald uit RDK gelden, maar zijn giften van de ISLA.
  Vorig jaar en ook dit jaar doneert de ISLA 20 miljoen in allerlei projecten op het eiland wat ook in voorbij gaande jaren al gebeurt is.

  Gratis onderwijs was een one man show van de heer Wiels. Het betreft hier om een lening bij RDK. 17 miljoen.
  Dan komen we bij de installaties van de fabriek. Sinds 1985 heeft de ISLA aan revisies, zo’n 2 miljard uitgeven ongeveer 100 miljoen wordt jaarlijks aan deze werkzaamheden geïnvesteerd. Ook toen de fabriek een jaar plat lag gingen de revisies normaal door.
  Wat ook nodig is om te voldoen aan de internationale verzekerings eisen.
  Niet te vergeten het IRUP programma dat het milieu met 30 procent ontlast heeft.
  RDK heeft toen 40 miljoen meebetaald aan milieu verbeteringen. O.a nieuwe fakkels.
  De ISLA heeft ook al twee jaar in kaart gebracht hoeveel geld er geïnvesteerd moet worden wil men een geheel schoon milieu
  Kosten zo’n 600 miljoen.
  Hier zal over onderhandeld moeten worden omdat in het kontrakt staat dat op milieu gebied de investeringen 50/ 50 procent bekostigd moet worden.
  Komt bij dat geen enkel bedrijf mega investeringen gaat doen in nieuwe installaties als hun kontrakt in 2019 afloopt.
  Geen enkel bedrijf doet ook alleen milieu investeringen dus het gehele plaatje bedraagt zo’n 2 miljard. Waarbij dus een verlenging van huur kontrakt voor nodig is om dit geld terug te verdienen.
  Andere optie is de fabriek nu sluiten. Dan zal het eiland 1 miljard moeten betalen aan boete. Visa versa zal de PDVSA dit bedrag moeten betalen eer zij eerder dan 2019 opstappen.
  Dit staat in het kontrakt!

  Geen raffinaderij op het eiland zal betekenen dat er 500 miljoen aan deviezen zal worden misgelopen en het terrein zal moeten worden schoongemaakt kosten 1.5 miljard.
  Dus zo simpel is het allemaal niet.
  Komt bij dat de ISLA zich elk jaar houdt aan de lokale hindervergunning hier geld geen WHO.
  Wil men dit invoeren prima.
  Alleen zal dan de regel gelden. Als verhuurder zul je zelf in je keuken moeten investeren en kan deze niet neerleggen bij de huurder. Of zul je tot een nieuw kontrakt moeten komen waar give and take zal gelden.
  Meest voor de hand liggende optie lijkt mij de raffinaderij proberen te verkopen waarbij je wel eisen kunt stellen en ook geld binnenkrijgt om de huidige problemen op het eiland te verlichten. En belasting kunt heffen per vat ruwe olie die hier verwerkt wordt.
  Zo’n 230 duizend vaten per dag als de BOO kan leveren wat het leveren moet. 100 mega watt.
  Ten tijde dat er geen olie gewin meer zal plaats vinden op de wereld zal deze eigenaar dan ook moeten opdraaien om het terrein schoon te maken.

 14. Leuke naam Chita. Zo heet mijn hond ook!

 15. Vermoedelijk is Chita tussen 1915 en 1985 geboren.
  Iemand tussen de 28 en 98 jaar zou meer verstand moeten hebben. Een miljoen vragen van instanties die niet op Curaçao verblijven lijkt mij wat ziek te meer daar de economische impact van de Isla sedert 1987 voor ons eiland zeer positief blijkt te zijn volgens onze regeerders.
  Als ze in de rook van de Isla woont toont het wel aan dat die omgeving schadelijk is voor de mens.

 16. @chita, Heb je al een brief gestuurd naar de Shell voor dit? Trouwens vraag je dit geld ookvan jouw YDK politici die jarenlang hun zakken vullen? Begin maar bij Schotte!

 17. Nederland ingrijpen?

  Momenteel worden er 2 grote kolen centrales gebouwd in Rotterdam die straks een gas centrale gaat vervangen. Ja U leest het goed de gas centrale zal moeten sluiten.
  Dit omdat de overheid in Nederland dan zo’n 500 à 600 miljoen euro zal besparen per jaar.
  De vervuiling zal dan met 90 procent toenemen waardoor Nederland op plek 15 zal belanden in Europa.
  De gas boringen in Groningen gaan doodleuk verder wat steeds meer en zwaardere aardbevingen tot gevolg hebben de laatste was al 4.2 op de schaal op de schaal van Richter.
  De 2 miljard euro die jaarlijks verdiend wordt heeft echter een groter belang.
  Op 40 kilometer afstand van de grens in Belgie wordt spoedig weer een kern centrale opgestart waar bekend van is dat er scheuren in de wand zitten.
  Laten we het niet hebben over de uitstoot van alle vlees verwerkingen in Nederland.
  En alle verdere vervuiling.
  Genoeg werk aan de winkel voor hoogleraar Bröring in eigen land.
  Nederland ziet de regering hier al aankomen als de fabriek hier dicht moet en er een bedrag van 1.5 miljard zal moeten worden neergelegd om het terrein schoon te maken.
  En er om hulp gevraagd zal moeten worden omdat het eiland 500 miljoen aan deviezen zal verliezen per jaar.
  Zembla zal hopelijk dan ook op de stoep staan met een programma hoe een paradijs in een hel is veranderd. Of mogen we dan echt stikken?
  We zien hier op foto de heer Peter van Leeuwen.
  Na 7 jaar procederen alle rechtszaken verloren heeft en niet verder mag procederen ( dat zal wel een reden hebben ) om zijn voorstanders voor te zijn.
  Het gaat hem en zijn organisatie alleen om miljoenen claims binnen te halen.
  Zelf beweerde hij altijd de fabriek hoeft niet dicht maar die moet boetes betalen.
  Als aanklager in het publiekelijk gerecht zouden deze claims in zijn zak belanden.
  Als apotheker verkoopt hij hier de medicijnen 6 tot 8 keer duurder dan in Nederland.
  Typisch.
  Is het niet de gezondheidszorg die hier voor een van de grootste problemen zorgt.
  De meeste scholen hebben niet eens geld om toilet papier te kopen. En zijn allen in verval.
  De wegen zitten vol gaten.
  Het telecombedrijf UTS is in verval.
  De levering van stroom is al jaren kritiek.
  Om maar enkele dingen op te noemen. Over welk paradijs hebben we het?
  Het x aantal doden door schuld van de raffinaderij zijn nooit bewezen door het O.M
  Wel zovele aan drugs geraleteerde doden.
  Is het niet van Raak die steeds roept dat Curaçao een drugs en Maffia paradijs is.
  Zo kunnen we uren doorgaan.

 18. @Chita. De dollartekentjes in de ogen zijn er weer, yeah! Bekend verschijnsel. Excuses voor het cynisme, maar voor een luxe begrafenis? Verleden is het verleden. Denk even als normaal mens : het gaat om de toekomst, wat er NU en per direct moet gebeuren!

 19. @ Chita. Dus je denkt, dat in 1915 de raffinage op dezelfde manier ging en dat bij wijze van spreken het woord “milieu” al bestond evenals de milieunormen van heden? Nee toch.

 20. @ Chita

  wat een ongelooflijk domme opmerking zeg. Technieken verbeteren. 1987 is bijna 30 jaar geleden. Weet je hoeveel nieuwe technieken er in 30 jaar bij zijn gekomen? Natuurlijk is het een oude installatie maar die had heel goed op peil gehouden kunnen worden door onderhoud en investeringen. Er zijn mogelijkheden om de rafinaderij schoner te laten werken maar dat is moedwillig geweigerd door de huurder en/ of de eigenaar. Men laat liever 18 mensen per jaar stikken dan dat er geld uitgegeven wordt voor minder uitstoot.

  1 miljoen per inwoner uitkeren is natuurlijk klinkklare onzin. Curacao heeft een goudmijn in handen gekregen die met duegdelijke investeringen nog vele jaren goed zou functioneren. De rafinaderij levert ook wel degelijk geld op. Heeft het kabinet Schotte RdK niet financieel uitgekleedt om gratis onderwijs, de renovatie van het Wilhelminaplein en diverse andere projecten te financieren? Waarom hier wel geld aan uitgeven terwijl het geld dat van de RdK was, niet terug te pompen in de rafinaderij zelf?

 21. Een voorspelling: een glas, een plas en alles bleef zoals het was.

 22. Om 16.10u VANDAAG kun je live via internet en deze link de ZEMBLA-aflevering over de isla volgen: http://omroep.vara.nl/media/218998

  Het beloofd een spannende aflevering te worden. Zou eindelijk iemand een keer de verantwoording op zich durven te nemen deze milieuramp aan te pakken en SMOC steunen in haar jarenlange strijd tegen de grootste ongoing mileuramp van de Caribbean?

  Join SMOC op facebook voor support & updates: http://www.facebook.com/smoc.curacao
  Wordt ongetwijfeld vervolgd 🙂

 23. van 1915 tot 1987 is er vreemd genoeg geen enkele zogenaamde makamba hoogleraar er op gekomen dat de Curacaouse bevolking massaal vergiftigt werd/is door de Koninklijke Nederlandse Shell genocidebandieten. hoe komt dat toch? opeens nu wel? begin maar aan elke Curaçaoënaar die tussen 1915 en 1985 is geboren 1 miljoen euro uit te keren, dan praten we wel verder.

 24. En dan moet je de onbenullen, die er nu niets aan doen, eens horen als Nederland ingrijpt. Vergeet trouwens ook Koraal Tabak niet, dat is NOG STEEDS ook bijna elke dag GIFTIGe stank! Maar als burger sta je op dit eiland compleet machteloos tegen zoveel laksheid, domheid, etc. DOOD vallen mag je letterlijk en figuurlijk.