• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Abdiel Pinedo is veroordeeld tot 56 weken celstraf, waarvan 52 voorwaardelijk. Met aftrek van voorarrest is hij daarom vrij man. Wel moet hij aanwijzingen van de Reclassering opvolgen en een werkstraf van 240 uur volbrengen. Doet hij dit niet, dan moet hij alsnog 120 dagen de gevangenis in.

Pinedo werd verdacht van medeplichtigheid bij een overval. Hij werd wel vrijgesproken van het medeplegen van de overval op een geldloper van Caribbean Welding aan de Heintje Koolweg in juni vorig jaar. Ook vuurwapenbezit achtte de rechter niet bewezen.

Dataverkeer
De rechter was kritisch op het verhaal van Pinedo. Hij had verklaard dat zijn beste vriend, een al eerder veroordeelde verdachte, hem had gebeld met de vraag of hij een auto van Pinedo mocht lenen. Uit dataverkeer bleek dat Pinedo zelf gebeld had naar zijn vriend om 14.21 uur.

‘Stevig medeplichtig’
De officier van justitie wilde weten waarom de veroordeelde hoofdverdachte zelf geen auto kon huren. “Hij had er al eentje gehuurd”, vertaalde Pinedo’s tolk hierop. Pinedo en de hoofdverdachte waren goed bevriend en hij stelde daarom geen verdere vragen. De officier van justitie noemde Pinedo ‘stevig medeplichtig’. Hij had op verzoek van de hoofdverdachte een auto gehuurd en die aan hem ter beschikking gesteld.

Gelogen
De hoofdverdachte had Pinedo gezegd dat hij het later uit zou leggen. Toen hij, de tweede overvaller en Pinedo in de buurt van het Hilton Hotel van auto wisselden, oogden de twee nerveus. Toen vermoedde Pinedo dat er iets niet in de haak was. De officier geloofde hem niet: “Het gaat er bij mij niet in dat Pinedo er niets van heeft meegekregen”. Ook voerde de officier aan dat de verdachte meerdere keren aantoonbaar gelogen had. Ze eiste 30 maanden cel waarvan tien voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest.

Vrijspraak
Pinedo’s advocaat betoogde dat ze wel vaker een auto huurden om indruk te maken op vrienden en meisjes. De overval had Pinedo niet zien aankomen. De rechter keek bedenkelijk toen zijn advocaat zei dat Pinedo zijn vriend nooit van criminele activiteiten had verdacht. Pinedo’s advocaat verzocht vrijspraak. Een veroordeling zou het einde van de voetballoopbaan betekenen van het selectielid van Curaçao U20. Ook is hij na het bekend worden van de zaak van school gestuurd in zijn eindexamenjaar.

‘Niet de slimste’
De rechter vond de eis van Justitie ‘reëel’, maar wilde meer rekening houden met zijn leeftijd. Ook vond zij hem ‘niet de slimste’ en had ze de indruk dat Pinedo zich had laten gebruiken. Hij hoeft daarom niet meer de cel in.

5 reacties op “Jeugdvoetballer veroordeeld, maar niet de cel in”

 1. punt is hij was nog minderjarig, punt is dat hij nu wel veroordeeld is en dat betrokkenen een civiele procudure kunnen opstarten om schade vergoeding te eisen , omdat hij minderjarig is dus bij de ouders.

 2. Als je een beetje kan voetballen (wat overigens helemaal NIET bewezen is) heb je een vrijbrief om atrako’s te plegen??
  Kennelijk prevaleert het voetbal boven het leed, zowel materieel als fysiek en psychisch, wat een overvaller bij zijn slachtoffer(s) teweeg brengt. Het zou een rechter sieren wanneer daar rekening mee werd gehouden.
  Onderzoek heeft aangetoond dat een heeeel groot gedeelte van plegers van dergelijke feiten binnen no-time weer in de fout gaan. Dus er is nog hoop op een lange gevangenisstraf.

 3. 52 weken voorwaardelijk > maar als hij de aanwijzingen van de Reclassering niet volgt dan 120 dagen….?????

  Laatse keer dat ik keek waren 52 weken > 364 dagen…. GEEN 120 DAGEN…. WTF….

  wat betekent “voorwaardelijk” : Een ‘voorwaardelijke straf’ houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken, maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht. Wanneer de dader opnieuw de fout in gaat, of bepaalde voorwaarden die de rechter gesteld heeft negeert, kan de straf alsnog tot uitvoering worden gebracht.

 4. Oproep aan alle (toekomstige) criminelen, ga eerst snel even leren voetballen en meld je aan bij Curaçao IQ20. En leer goed afwassen voor die werkstraf. Niet slim zijn hoeven de meesten trouwens niet meer te leren, dat zit al in de genen 🙂

 5. Goed dat deze jongen nu een strafblad heeft, die veroordeling zal hem de rest van zijn leven achtervolgen, ook al gaat hij niet de gevangenis in.

  Ik erger me echter steeds weer aan het gilde der ratvocaten, dat met dollartekens in de ogen de rechter de meest onwaarschijnlijke verhalen vertelt om clienten maar uit het gevang te houden.