• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vice-president van de Raad van State, Piet Hein Donner, bezocht deze week Saba en Sint Eustatius. Donner heeft op de eilanden gesprekken gevoerd met zorgaanbieders, de Bestuurscolleges en gezaghebber Gerald Berkel.

 
Donner bracht zijn eerste bezoek als vice-president van de Raad van State, een positie die hij sinds het laatste kwartaal van 2012 bekleedt. De Raad van State fungeert als onafhankelijk adviseur van de regering ten aanzien van wetgeving en administratie en is de hoogste algemene administratieve rechter van Nederland. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Unieke situatie
Gisteren ontmoette Donner verschillende zorgverleners op Saba. In de vergadering hebben de zorgaanbieders uitgelegd dat er vooruitgang is geboekt op vele terreinen in de gezondheidszorg, sinds het eiland een openbaar lichaam is. Ze gaven echter aan dat het belangrijk is dat de ministeries in Nederland de unieke situatie van kleine eilanden begrijpen. Zij verwelkomen verder het standpunt van de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, om de eilanden de kans te bieden om alternatieven voor te stellen voor de voorgestelde bezuinigingen in de gezondheidszorg.

Vertraging
Donner en zijn gezelschap hadden ook een ontmoeting met het Bestuurscollege van Saba tijdens een diner gisteravond. Door een behoorlijke vertraging bij zijn vluchtaansluiting van Curaçao naar Sint Maarten en verder naar Saba, kon Donner helaas geen ontmoeting hebben met de Eilandsraad van Saba. Eilandsraadlid Ishmael Levenstone van de SLP oppositie partij, heeft kort met Donner gesproken voordat hij vanochtend naar de luchthaven vertrok.

Sint Maarten
De vice-president heeft vandaag overleg gevoerd met gezaghebber Gerald Berkel, het Bestuurscollege en de Eilandsraad op Sint Eustatius. Later die middag was er een vergadering in de Openbare Bibliotheek met zorgverleners. Donner en zijn delegatie vertrekken vanavond naar Sint Maarten, waar hij het symposium “The use of Constitutional Court for the settlement of disputes in the Kingdom” bijwoont.

www.versgeperst.com