• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) houdt haar adem in. Morgen wordt namelijk de documentaire ‘Stikken in het paradijs’ van het Nederlandse televisieprogramma Zembla uitgezonden. SMOC heeft meegewerkt aan de documentaire, waarin Raffinaderij Isla centraal staat.

“Een ploeg van het vooraanstaande televisieprogramma Zembla is onlangs op Curaçao geweest om een reportage te maken over het grofste milieuschandaal in het Koninkrijk der Nederlanden: de Isla raffinaderij”, laat SMOC weten.

Ingrijpen
SMOC strijdt al ruim twaalf jaar tegen de vervuiling door de raffinaderij. “De overheid van Curaçao en die van Nederland hebben we proberen te overtuigen iets te doen, tot nu toe zonder enig resultaat. Vele wetenschappelijke rapporten zijn opgesteld en vele Kamervragen zijn gesteld. De overheid van Curaçao is volledig op de hoogte, maar doet niets. De Nederlandse overheid zegt onze zorgen te delen maar weigert in te grijpen”, aldus SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen.

Rechtszaak
SMOC begon in 2005 een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. Het zou zeven jaar duren. Het allerlaatste vonnis in 2012, mede opgesteld door leden van de Nederlandse Raad van State, was onthutsend: Isla is niet in overtreding, de overheid hoeft niet te handhaven. “Dus moet de bevolking verder lijden”, zegt Van Leeuwen.

Uitzending
Morgen is het resultaat van de opnames van Zembla zien op Nederland 2, om 21.10 uur. Op Curaçao te zien op TDS kanaal 711 om 16.10. Op internet live te volgen via de site van Zembla en terug te zien via uitzendinggemist.

8 reacties op “SMOC kijkt uit naar documentaire Zembla”

 1. @ Sigmabatje, ik zou het internet maar eens gaan uitpluizen. alvast een voorproefje van de toon http://www.nu.nl/politiek/3375883/nederland-moet-olieraffinaderij-curaao-aanpakken.html En ik ben ervoor dat de koninkrijksregereing met NL als leider aan de slag gaat in dit schandalige toestand.

 2. @ Opmerker. Dat de uitspraak van een rechter niet altijd “rechtvaardig” is , weet iedereen.
  Het “ongelijk ” van een klager die gebrek heeft aan frisse lucht en die gehouden is vergif in te ademen, heeft niets met “democratisch bestel ” te maken.
  Het is moedig dat een kleine organisatie het durft op te nemen tegen een gigantisch groot bedrijf. Het is fantastisch voor SMOC dat nu ook in Nederland brede aandacht wordt besteed aan dit ongezonde onrecht. Uw opmerking dat met Isla, ook Curaçao wordt kapot gemaakt is bijna lachwekkend. Mensen van Green Town denken daar heel anders en veel genuanceerder over. Als Curaçao wil groeien in het toerisme, hoort een raffinaderij daar beslist niet bij.

 3. …. en dan weet je wel weer welke agenda ‘opmerker’ voert … 😉

 4. @ Opmerker

  Ruilen, voor een stekkie in marchena en omgeving!!!

 5. SMOC in het ongelijk!

  Rechtszaak

  SMOC begon in 2005 een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. Het zou zeven jaar duren. Het allerlaatste vonnis in 2012, mede opgesteld door leden van de Nederlandse Raad van State, was onthutsend: Isla is niet in overtreding, de overheid hoeft niet te handhaven. “Dus moet de bevolking verder lijden”, zegt Van Leeuwen.

  Beste heer van Leeuwen.
  We leven nog steeds in een democratisch bestel. Als u uw ongelijk niet kunt aanvaarden waarom blijft u doordrammen! Denkt u het beter te weten dan het gestelde in het bovenvermelde vonnis?
  Waarom wilt u perse de Isla (en Curaçao) kapot maken? Heeft u persoonlijke belangen bij iets anders?
  Het zou beter zijn als u eens meer aandacht besteed aan andere milieu onvriendelijke handelingen op het eiland. En die zijn er legio die de volksgezondheid in gevaar brengen.

 6. De titel “Stikken in het paradijs” doet al vermoeden welke kant dat opgaat. Wel belangrijk om de schandelijke realiteit nog eens naar buiten te brengen, maar het zal weer een gekleurd verhaal op Nederlandse snit worden.

 7. Kijken we allemaal naar uit! Morgen vastgeluisted aan de buis.
  Wellicht komen de beslissingsmakers dan EIN-DE-LIJK in actie….?

  Hoop doet leven 😉

 8. De grootste schande ooit ! Stima Korsou aan me hoela!