• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Intergovernmental Coordination Group (ICG/EWS) organiseert vandaag een tsunami-oefening genaamd Caribe Wave/Lantex. Meerdere landen in de regio doen gelijktijdig mee. Doel van de oefening is om landen te helpen de voorbereiding bij grote rampen op orde te hebben.

In 2011 werd een eerdere oefening voor het eerst georganiseerd. Curaçao doet voor de tweede keer mee. De rampenbestrijdingsorganisatie van Curaçao wil dit jaar een concept-communicatieplan testen. Ook wil organisatie de huidige procedures tegen het licht houden, en kijken of het ook bruikbaar zou zijn tijdens een tsunami.

Fictieve aardbeving
Het scenario van de oefening houdt in dat er een fictieve aardbeving van 8.5 op de schaal van Richter plaatsvindt ten noorden van de Benedenwindse eilanden. Binnen een half uur bereikt de fictieve tsunami Curaçao. Een centraal punt ontvangt, verwerkt en verstuurt deze informatie. Op Curaçao krijgt de Meteorologische Dienst de melding, en stuurt die door naar de betrokken instanties. In het geval dat zich tijdens de oefening een echte tsunami plaatsvindt, krijgen de instanties de extra vermelding ‘No Play’.

7 reacties op “Tsunami-oefening op Curaçao”

 1. Ach als een tsunami uit het noorden komt overleven we het wel. Ik zou eerder oefenen op een hurricane, die hoge golven geeft (zoals de grote orkaan uit 1866) en die het zuiden van Curacao overspoelt. Om een idee te geven: Het water in de stad stond toen tot Berg Altena.

 2. Gewoon een reddingsvest voor je verjaardag vragen en dat de hele dag dragen. Simpel 🙂

 3. Altijd goed om te oefenen. We hadden ook geoefend om snel op te kunnen treden bij olielekken. Toen het erop aankwam was letterlijk niemand thuis..
  Jan Kok liep fijn onnodig onder de olie. Om ons geheugen wat op te frissen:

  Oil Spill Deployment Exercise “Exercise Masbangu” Final Report 8 April 2009
  Hieraan deden meer dan 100 mensen mee.. Wat een enthousiasme!
  Russell Henriquez van CPA was “Oil Spill Coordinator” en “On‐Scene Commander”. Jawel…toen..

  Wat hebben we daar plezier van gehad. Maar wat hadden we goed geoefend!
  Leverde een mooi rapport op met alle telefoonnummers en emailadressen, zodat de verantwoordelijken (?) elkaar fijn konden bereiken. De flamingos hebben er niet veel aan gehad.

  Een tsunami kom sneller dan een olievlek…

 4. Hoe worden wij op de hoogte gehouden van zoiets? Ik heb niet de hele dag mijn televisie of radio aan en kijk ook niet elke 10 min op mn telefoon? Hoezo slecht voorbereid op Curacao? Word het niet eens tijd voor een sirene net als in andere landen? Is een stuk makkelijker en mensen weten bij het afgaan gelijk dat ze radio of tv moeten aanzetten….. Kost wel een paar centen maar mocht er ooit iets zijn is iedereen wel op de hoogte en kunnen er levens gered worden want op deze manier zullen er een hoop mensen om het leven komen mocht er een keer echt iets zijn.

 5. Als we via SMS op de hoogte worden gesteld zal UTS toch hard moeten werken aan haar service.

 6. Hoe wordt de burger op de hoogte gesteld? Per krant, haha? Ik heb de rampensite niet de hele dag op het scherm staan. Trouwens die is alleen in papiaments en nederlands. De rest moet maar gaan zwemmen ….. Waarom geen sms alert op het eiland of is dat er al? Moet UTS wel onmiddellijk ophouden met die irritante (!!) chronische SPAM te versturen.

 7. Het is te hopen dat als er hier een ramp gebeurt dat het niet tussen 11.30 en 14.00 en tussen 16.00 en de volgende dag 09.00 gebeurt.
  Dan hebben we namelijk geen tijd voor rampen.